21/10/2022 | 17 dagen
 

Bhutan en Sikkim (VOLZET)

Authentiek Azië

Prijs per persoon:

€ 5680 bij verblijf in een tweepersoonskamer | VOLZET
€ 6470 bij verblijf in een éénpersoonskamer | VOLZET

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen! EERSTE 5 BOEKINGEN REEDS VERKOCHT!
– € 100 per persoon

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel weinig van zult voelen.

Bij boeking geniet u automatisch van onze CORONA TERUGBETAALGARANTIE!

Voorreisvergadering groepsreis Bhutan & Sikkim: zondag 11 september 2022 om 14u.

Rondreis Bhutan en Sikkim

Met Calcutta in India als startpunt en eindpunt maken we een boeiende rondreis doorheen Bhutan, Sikkim en West Bengalen. Calcutta of Kolkata (India); Gangtok (Sikkim-India); Darjeeling (West Bengalen-India); Phuentsholing (Bhutan); Thimphu (Bhutan); Panakha (Bhutan) en Paro (Bhutan) zijn schitterende parels op onze reisweg.

Het Koninkrijk Bhutan, vaak aangeduid als ‘Land van de Donderdraak’, ligt in de schoot van de besneeuwde bergtoppen van het oostelijke Himalaya tussen India en China. Het hele land bestaat vrijwel uit bergland. Thimphu is de hoofdstad. Het is één van de meest geïsoleerde landen ter wereld en mede daardoor heel fascinerend. Het landschap is er nog puur, de huizen en straten stralen historie uit en de tempels en pagoden hebben iets mythisch. De inwoners houden vast aan hun cultuur en waarden maar staan open voor de moderne technologie en kennis.

Sikkim is een deelstaat van India, gelegen in het Himalaya gebergte en geklemd tussen Nepal en Bhutan.

Het is de dunst bevolkte staat van India met Gangtok als hoofdstad. Eeuwenlang was Sikkim een onafhankelijk boeddhistisch koninkrijk, tot India het in 1975 innam. De bewoners zijn trots op hun staat en doen er alles aan om hun gevoel van autonomie te beschermen.

Dit gevarieerde programma staat borg voor een reis met de immens prachtige natuur altijd dichtbij en met zeer diverse indrukken en ervaringen. Bovendien reizen we gedurende het Diwali festival wat nog een extra kans geeft om de rituelen en gebruiken van de plaatselijke bevolking te leren kennen.

Verblijfshotels

2 nachten Calcutta: Fairfield Hotel by Marriott 4*
2 nachten Gangtok: Elgin Nor-Khill 4
2 nachten Darjeeling: The Elgin 4*
1 nacht Phuentsholing: Thashi Namgay Grand Hotel
2 nachten Thimphu: Norkhil Boutique Hotel
2 nachten Punakha: Zhingkam Resort
2 nachten Paro: hotel Olathang
1 nacht Calcutta: Fairfield Hotel by Marriott 4*

Voorreisvergadering groepsreis Bhutan & Sikkim: zondag 11 september 2022 om 14u.

Onze troeven
• Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
• Door een beperkt toerisme is de authenticiteit gewaarborgd
• Ongerepte natuur van de oostelijke Himalaya
• Volksgeloof en religie die de mythische sfeer bepalen

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Internationale reispas (min. 6 maanden geldig) + online visum India + toeristenvisum Bhutan.
Het visum kan geregeld worden door Alleenreizenden 50+, klik hier.

Inentingen
Klik hier voor de reisgeneeskunde van India.
Klik hier voor de reisgeneeskunde van Bhutan.

Munt
Indiase roepie en Bhutaanse ngultrum.

Lokale tijd
Aangezien België de Midden-Europese tijdzone hanteert (UTC+1) is het tijdsverschil met België vier en een half uur (onze zomer). In de winter is het in India 4 uur en 30 minuten later dan in België. Voor Bhutan is dit in onze zomer een tijdsverschil van vier uur. In onze winter is het in Bhutan vijf uur later dan bij ons.

Klimaat
India kan het ganse jaar bezocht worden met als beste reisperiode tussen oktober en maart. Dan is het droog, zonnig en warm. Bhutan kent verschillende klimaatzones en kan per gebied en van dag tot dag erg verschillen.

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Internationale vluchten heen en terug
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in de vermelde hotels
 • Maaltijden volgens programma
 • Alle vermelde excursies
 • Luchthaventaksen en BTW
 • Groepsvisum Bhutan

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Reis- en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Facultatieve excursies
 • Visumkosten India

Toeslagen

 • Visumafhandeling India door Alleenreizenden 50+: € 90 per persoon
 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: € 50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 5 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
Reis gegarandeerd vanaf min. 10 personen (max. 14 personen). De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief. Vermelde prijzen zijn steeds onder voorbehoud. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: verhoging luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland en de vrije uitstappen. Om organisatorische redenen of onvoorziene omstandigheden (bv. klimaat, wegenwerken, openingsuren, …) kan de volgorde van het programma worden aangepast. Vluchtgegevens zijn steeds onder voorbehoud.

VLUCHTEN

REISPROGRAMMA

Dag 1 | vrijdag 21 oktober 2022 | Brussel – Dubai

Samenkomst op de luchthaven van Zaventem rond de middag. Vlucht naar Calcutta met Emirates via Dubai.

Dag 2 | zaterdag 22 oktober 2022 | Dubai – Calcutta (M-A)

Aankomst op de luchthaven van Calcutta (Kolkata) in de vroege morgen en transfer naar het hotel waar de kamers beschikbaar zullen zijn. De rest van de voormiddag is vrij.

Na de lunch bezoeken we de St. Paulus kathedraal uit 1839. Vervolgens maken we een Tonga Ride (rit met paardenkoets) langsheen de voornaamste historische gebouwen in de stadskern. We houden een fotostop bij het postkantoor op Delhousie Square, het is het hoofdpostkantoor van Calcutta en West Bengalen, ontworpen door Grenville die van 1863 tot 1868 optrad als adviserend architect voor de Britse regering in India; The Currency Building, tot 1937 de reserve bank van India; Writers Building, waar vroeger de administratie van de Oost-Indische Compagnie gevestigd was, nu de administratie van West Bengalen; het meer Lal Dighi; St John Church, één van de eerste architectonische bouwwerken van de Britten in Calcutta en High Court, het oudste hooggerechtshof van India. Avondmaal en overnachting in Fairfield Hotel by Marriott 4*.

Dag 3 | zondag 23 oktober 2022 | Calcutta (O-M-A)

Na het ontbijt zetten we onze ontdekking van Calcutta verder. De eerste stop is de Dakshineswar Kali-tempel, een hindoeïstische Navaratna-tempel aan de rivier de Hooghly. De tempel werd gebouwd in 1855. We houden halt bij de Ghat waar de gelovigen zich baden in de rivier. De volgende stop is Victoria Memorial, het symbool van Calcutta. De Victoriaanse architectuur heeft ook elementen uit de Mughal architectuur die bijdragen aan de elegantie van de structuur.

Na de lunch rijden we naar de Howrah-brug, de brug verbindt twee grote steden van West-Bengalen, Howrah en Calcutta. Dichtbij de Howrah-brug bezoeken we Mullik Ghat met zijn kleurrijke bloemenmarkt. Vervolgens stoppen we bij het beroemde South Park Street kerkhof. In de 19e eeuw één van de grootste christelijke begraafplaatsen buiten Amerika en Europa. We ronden onze bezoeken af met een wandeling door Park Street, met cafés, restaurants, bars en winkels. Het is hier chiquer dan de rest van Calcutta. Hoewel de commercialisering hier meer toeneemt dan in de rest van Calcutta heeft het nog steeds een deel van zijn oude charme behouden. Avondmaal en overnachting in Fairfield Hotel by Marriott 4*.

Dag 4 | maandag 24 oktober 2022 | Calcutta – Bagdogra – Gangtok (O-M-A)

Transfer naar de luchthaven voor een korte vlucht naar Bagdogra (West-Bengalen-India). Vanuit Bagdogra wacht ons een busrit naar Gangtok, de hoofdstad van Sikkim doorheen de prachtige natuur. Een eerste ervaring van wat 100 km betekent langs de wegen van West-Bengalen en Sikkim. Picknick onderweg.

Bij aankomst in Gangtok, gelegen in de heuvels van Kanchenjunga, nemen we onze intrek in hotel Elgin Nor-Khill. We maken nog een rustige wandeling naar The Mall Road, de autovrije straat met winkels, restaurants en hotels. Avondmaal en overnachting in hotel Elgin Nor-Khill 4*in Gangtok.

Dag 5 | dinsdag 25 oktober 2022 | Gangtok & omgeving (O-M-A)

Na het ontbijt starten onze verkenning van Gangtok met het Rumtek-klooster gelegen buiten de stad. Tijdens de rit naar Rumtek stoppen we bij uitkijkpunten van waaruit men geweldige uitzichten krijgt over de stad Gangtok op de tegenoverliggende heuvel. Een kleine wandeling bergop brengt ons bij het hoofdklooster. Rumtek klooster is één van de grootste in Sikkim en behoort tot het Boeddhisme van de Kargyu-sekte dat in de 12e eeuw in Tibet is ontstaan. De architectuur van het klooster is één van de mooiste ter wereld en lijkt op het Tibetaanse Tsurphu klooster. Het herbergt enkele van de zeldzaamste boeddhistische religieuze kunstwerken ter wereld.

Na de lunch bezoeken we vervolgens het Enchey-klooster dat ongeveer 200 jaar oud is en dicht bij de stad Gangtok ligt. Het behoort tot de Nyingma-orde van het Vajrayana-boeddhisme. In Enchey-klooster wonen nog 90 monniken. De Boeddha, Loketeswara en Guru Padmasambhava worden in het klooster aanbeden. We bezoeken nadien het Namgyal Institute of Tibetology, het meest prestigieuze in zijn soort in India. Het is wereldwijd gerenommeerd voor boeddhistische filosofie en religie. Grenzend aan het instituut staan 2 mooie stupa’s: de Do Drul Chorten, gebouwd om de overwinning van het goede op het kwade te herdenken, en de Jhang Chub Chorten, gebouwd ter nagedachtenis van Thrukshik Rinpoche, een fervent toegewijde, een groot spiritualist en verkondiger van het boeddhisme. In de buurt van de Chorten staan ​​twee gigantische beelden van Lord Buddha en Guru Padmasambhava, ook wel bekend als Guru Rimpoche, de beschermheilige van Sikkim. In Sikkim werken vele gezinnen in de huisnijverheid, vooral textiel. Een ondernemer bezorgt grondstoffen aan families, meestal boeren, die het verwerken tot verkoopbare producten. Deze manier van werken wordt Cottage Industry genoemd. We maken kennis met deze ambachten in The Directorate of Handicrafts & Handlooms, ook bekend als het Government Institute of Cottage Industries dat werd opgericht in 1957. Avondmaal en overnachting in hotel Elgin Nor-Khill 4*in Gangtok.

Dag 6 | woensdag 26 oktober 2022 | Gangtok – Kalimpong – Darjeeling (O-M-A)

Na het ontbijt wacht ons een rit naar Darjeeling, een stad in de Indiase staat West-Bengalen, gelegen aan de voet van het Himalaya gebergte. Een bergrit met de nodige stops doorheen een adembenemend mooi landschap. Naast de fotostops onderweg houden we halt in Kalimpong voor een bezoek aan een bloemenkwekerij. Het klimaat van Kalimpong is ideaal voor de teelt van bloemen en planten en staat dan ook bekend om zijn exotische bloemen voor de export, zoals amaryllis, lelies, anthuriums, rozengerbera’s, dahlia’s, gladiolen, maar ook orchideeën en cactussen.

Ons volgend bezoek is het Zang Dog Palri Fo-Brang-klooster. Dit is een vrij nieuw klooster in Durpin Dara, vanaf hier hebben we een exclusief panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. De gebedsruimte in het klooster is versierd met muurschilderingen en er is een zeldzame driedimensionale mandala. We houden halt bij het Tharpa Choling-klooster op de Tirpai-heuvel dat behoort tot de Gele Sekte waartoe de huidige Dalai Lama behoort. Thongsa Gumpa is dan weer een klooster van Bhutanese oorsprong gebouwd rond 1692. Het is het oudste in Kalimpong. Het oorspronkelijke gebouw werd vernietigd in de interclan-oorlogen voordat de Britten in India arriveerden.

Tegen de avond komen we in Darjeeling aan. De naam Darjeeling stamt uit het Tibetaans en betekent ‘Land van de bliksem’. Tot 1853 behoorde de stad tot Sikkim maar in dat jaar werd het gebied door Brits-Indië geannexeerd. Avondmaal en overnachting in hotel The Elgin 4* in Darjeeling.

Dag 7 | donderdag 27 oktober 2022 | Darjeeling (O-M-A)

Vroeg in de ochtend, voor het aanbreken van de dag rijden naar Tiger Hill. Een korte klim brengt ons op de ideale plaats om de zonsopgang boven de Mount Everest, de hoogste bergtop ter wereld, te zien. Darjeeling dankt zijn grootsheid aan zijn natuurlijke schoonheid en zijn zuivere frisse berglucht. De bergen ontwaken eerst met een voorzichtig gluren van de zon. De kille lucht kleurt in het oosten eerst dof oranje en dan komt de zon tevoorschijn die de lucht kleurt met magenta, goud, oranje en fuchsia. De met sneeuw bedekte Everest, de Kanchenjunga en andere toppen komen langzaam uit de slaap om een ​​nieuwe dag te beginnen. We keren terug naar het hotel voor ontbijt.

Daarna rijden we naar Darjeeling-treinstation, waar we de stoomtrein naar Ghoom nemen. De Darjeeling Himalayan Railway, bijgenaamd de “Toy Train”, is een smalle spoorlijn van Siliguri naar Darjeeling. Sinds 1999 is de trein Unesco werelderfgoed. Een ritje van 45 minuten brengt ons naar het treinstation van Ghoom. We hebben een korte stop bij de Batasia Loop, de plaats waar het treinspoor een bocht maakt van 360 graden. Er is een fantastisch uitzicht over de stad Darjeeling en het Kanchenjunga gebergte en andere besneeuwde bergtoppen. In 1995 werd er een prachtige tuin aangelegd met een het oorlogsgedenkteken voor alle gesneuvelden in diverse oorlogen na de onafhankelijk van India. Verder naar Ghoom, met een ligging op 2260 m, is dit het op één na hoogste treinstation dat bereikbaar is met een stoommachine.

Na de lunch bezoeken we het in 1954 opgerichte Himalayan Mountaineering Institute dat wordt erkend als één van de beste bergsportinstituten ter wereld. Bergbeklimmers van over de hele wereld komen naar dit instituut om hun vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast is het Himalayan Mountaineering Institute een belangrijke toeristische attractie vanwege de schilderachtige ligging. Als laatste staat het bezoek aan een theeplantage op het programma. De theeteelt is immers één van de belangrijkste activiteiten van dit pittoreske heuvelstation en de Darjeeling thee is wereldvermaard. Genieten van de vergezichten die de theeplantages bieden tegen de achtergrond van de prachtige Himalaya en ondertussen diverse theesoorten proeven is een ontspannende ervaring. Avondmaal en overnachting in hotel The Elgin 4* in Darjeeling.

Dag 8 | vrijdag 28 oktober 2022 | Darjeeling – Phuentsholing (O-M-A)

Na het ontbijt rit naar Phuentsholing waar we onze Bhutan ervaring beginnen. Stop onderweg voor de lunch. We rijden naar het Thashi Namgay Grand Hotel in Phuentsholing. We wisselen onze bus en onze crew (gids en chauffeur) en gaan over de Vriendschapsbrug naar het overgangspunt in Jaigaon (India) om al onze immigratieformulieren voor te leggen en het speciale Bhutan-visum in ons paspoort te ontvangen. Dat vraagt enig geduld maar van zodra we onze stempel hebben kan een nieuw avontuur beginnen. Phuentsholing is een bruisende grensstad waar Bhutanezen en Indiërs zaken doen.

De rest van de namiddag is vrij. Avondmaal en overnachting in Thashi Namgay Grand Hotel.

Dag 9 | zaterdag 29 oktober 2022 | Phuentsholing – Thimphu (O-M-A)

In de ochtend verlaten we de grensstad Phuentsholing om tegen de avond Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, te bereiken. Onze eerste stop is bij de Kharbandi Gompa, het prachtige klooster gelegen in een tuin met tropische planten en bloemen. Het klooster bevat schilderijen met scènes uit het leven van Boeddha en standbeelden van Shabdrung Ngawang Namgyal en Guru Rinpoche. Vanuit de kloostertuin is er een prachtig uitzicht op Phuentsholing en de vlakten van West-Bengalen. Doorheen een wisselend parcours van bergen; beboste valleien; ruige Himalaya ruggen; glooiende bergflanken met orchideeën en spannende haarspeldbochten rijden we richting Thimphu. We maken enkele fotostops en lunchen onderweg.

Voor het binnenrijden van Thimphu, bezoeken we nog Simtokha Dzong, het oudste fort van het land, gebouwd in 1627, waar nu de School voor Boeddhistische studies is gevestigd. In de late namiddag bereiken we Thimphu de hoofdstad van Bhutan op de samenvloeiing van de rivieren Thimphu en Paro. Drie verschillende stijlen van stoepa’s; Tibetaans, Nepalees en Bhutanees sieren deze samenvloeiing.

Als hoofdstad van Bhutan is Thimphu het centrum van staat, religie en handel. Thimphu is een unieke stad met een zeer ongebruikelijke mix van moderne ontwikkeling en oude tradities

We maken nog een wandeling door de Craft Bazaar. Deze markt biedt echte en waardevolle Bhutanese kunst & ambachtswerk. Avondmaal in de stad. Overnachting in Norkhil Boutique Hotel.

Dag 10 | zondag 30 oktober 2022 | Thimphu (O-M-A)

We beginnen de dag met een korte rit naar het noorden van de stad naar het Boeddhapunt (Kuensel Phodrang). Bij het grootste Boeddhabeeld van het land krijgen we een goed overzicht van de Thimphu-vallei. Daarna bezoeken we Changangkha Lhakhang, een fortachtige tempel en kloosterschool op een heuvelrug boven Thimphu. De tempel werd in de 12e eeuw gesticht op een plek die werd gekozen door Lama Phajo Drugom Shigpo, die uit Tibet kwam. Het centrale beeld hier is Chenrezig in een manifestatie met 11 hoofden. Op de binnenplaats van de tempel hebben we een fascinerend uitzicht op de Thimphu-vallei.

We gaan vervolgens naar King’s Memorial Chorten die continu wordt omcirkeld door mensen die mantra’s citeren terwijl ze hun gebedsmolens laten draaien. Dit monument werd gebouwd in opdracht van de derde koning van Bhutan, Jigme Dorji Wangchuk, “de vader van het moderne Bhutan”, die een monument wou voor wereldvrede en welvaart. Het werd voltooid in 1974 na zijn vroegtijdige dood en dient nu als monument voor de overleden koning én als monument voor wereldvrede.

Na de lunch staat Simply Bhutan – een exclusief project van het Bhutan Youth Development Fund- op het programma. Het is een levendig en modern museum over het culturele erfgoed van Bhutan gebracht in een infrastructuur volgens oude Bhutanese architectuur die verloren gaat door modernisering. We gaan naar Centenary Farmers Market, een bruisend, kleurrijk marktcentrum waar boeren uit verschillende delen van het land samenkomen om hun boerderijproducten te verkopen. Met zijn brede assortiment aan handgemaakte producten en zijn pittoreske en kleurrijke omgeving is de boerenmarkt ook een favoriete plek voor toeristen geworden.

Het laatste bezoek is Trashichhoe Dzong, een indrukwekkend fort/ klooster waarin het secretariaatsgebouw, de troonzaal van de Koning en verschillende regeringsgebouwen zijn gevestigd. Het is ook de zomerresidentie van Chief Abbot. Avondmaal en overnachting in Norkhil Boutique Hotel.

Dag 11 | maandag 31 oktober 2022 | Thimphu – Punakha (O-M-A)

Alvorens we Timphu verlaten bezoeken we de Nationale Bibliotheek. Deze heeft een uitgebreide collectie boeddhistische literatuur met enkele werken die enkele honderden jaren oud zijn, evenals moderne academische boeken, voornamelijk over de Himalaya-cultuur en religie. Daarna bezoeken we het Nationaal Textiel Museum, geopend in 2001, dat ons een fascinerend beeld geeft van de Bhutanese de kunst in textiel.

Vervolgens rijden we naar de Dochu-la Pass waar we een prachtig uitzicht hebben op de chorten, de mani-muur en gebedsvlaggen die het hoogste punt van de weg sieren. Als de lucht helder is, zijn volgende toppen te zien vanaf deze pas: Masagang (7158 m), Tsendagang (6960 m), Terigang (7060 m), Jejegangphugang (7158 m), Kangphugang (7170 m), Zongphugang (7060 m), en Gangkarpuensum, de hoogste top in Bhutan (7497 m). We gaan verder naar Punakha, dat tot 1955 de hoofdstad van Bhutan was en nog steeds de winterzetel is van de Je Khenpo (hoofdabt).

Gezegend met een gematigd klimaat en gevoed door de Pho Chhu (mannelijk) en Mo Chhu (vrouwelijk) rivieren, is Punakha de meest vruchtbare vallei van het land. Onderweg bezoeken we het koninklijk botanisch park dat zich uitstrekt over 12.000 hectare beschermd land in Lamperi. Lunch onderweg. In de loop van de dag zijn we in Punajka gelegen op een hoogte van 1300m en nemen onze intrek in Zhingkam Resort. Daarna bezoeken we het 17e-eeuwse fort Punakha Dzong. Het ligt op de kruising van de twee rivieren en is de 2e oudste van de Bhutaanse forten. Gedurende vele jaren diende het als de zetel van de regering. Avondmaal en Zhingkam Resort.

Dag 12 | dinsdag 1 november 2022 | Punakha (O-M-A)

Na het ontbijt gaan we naar de Chimmi Lhakhang bekend als de vruchtbaarheidstempel. Een wandeling van een half uurtje door de landbouwvelden van Lobesa brengt ons naar de tempel. Het is een gerespecteerde plaats van magie en wonderen. Gezegend door de excentrieke yogi en heilige Drukpa Kunley, bekend als de ‘Divine Madman’ en vader van vruchtbaarheid. Hij had zeer onconventionele manieren van lesgeven en dit boeddhistische klooster werd een plaats van vruchtbaarheid en zegeningen. Kinderloze koppels komen hier op pelgrimstocht. Vrouwen die de tempel binnengaan en hopen zwanger te worden, moeten drie keer een houten fallus rond de tempel te dragen, het is dan ook een symbool dat in de tempel en de dorpen er rond alomtegenwoordig is.

Na de lunch gaan we met een rit over kronkelende, heuvelachtige wegen tot een hoogte van 2800 meter naar het dorp Talo, met huizen verspreid langs heuvelhellingen. Dit dorp staat bekend om zijn ‘netheid en hygiëne’. Hier krijgen we de kans groenten- en bloementuin te bezoeken en iets op te steken over het dagelijks leven van de Bhutanese boeren. Avondmaal en overnachting in Zhingkam Resort.

Dag 13 | woensdag 2 november 2022 | Punakha – Paro (O-M-A)

We gaan vroeg in de ochtend op weg naar Paro. De prachtige vallei van Paro heeft een rijke cultuur, een prachtig natuurschoon en honderden mythen en legendes. Het is de thuisbasis van veel van de oudste tempels en kloosters van Bhutan, het Nationaal Museum en de enige luchthaven van het land. De berg Chomolhari (7314 m) regeert in witte glorie aan de noordkant van de vallei en het gletsjerwater stort zich door diepe kloven om Pa Chhu (Paro-rivier) te vormen. Paro is ook een van de meest vruchtbare valleien in het koninkrijk en produceert een groot deel van de lokaal beroemde rode rijst van de terrasvormige velden. We maken een korte stop bij de Dochu la Pass. Bij het bereiken van Paro gaan we naar hotel Olathang voor de lunch.

In de namiddag rijden we naar Ta Dzong. Ooit een uitkijktoren, gebouwd om Rinpung Dzong te verdedigen tijdens inter-vallei oorlogen in de 17e eeuw, werd Ta Dzong in 1968 ingehuldigd als Bhutan’s National Museum. Tegenwoordig heeft het een fascinerende collectie van kunst, relikwieën, religieuze Thangkha-schilderijen en Bhutans prachtige postzegels. We vervolgen met Rinpung Dzong, wat ‘fort van de hoop juwelen’ betekent, en een lange en fascinerende geschiedenis heeft. Langs de houten galerijen langs de binnenplaats zijn prachtige muurschilderingen die boeddhistische overlevering illustreren. Een deel van de film van Bernardo Bertolucci, ‘Little Buddha’ werd in deze dzong gefilmd.

We rijden verder naar Kyichu Lakhang, één van de oudste en meest heilige heiligdommen van het koninkrijk Bhutan. Het complex bestaat uit twee tempels. De eerste tempel werd gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo in de 7e eeuw en in 1968 werd door de koningin-moeder van Bhutan een de tweede tempel gebouwd in hetzelfde originele patroon. Avondmaal en overnachting in hotel Olathang in Paro. Liefhebbers kunnen nog genieten van een wandeling door de hoofdstraat en het marktgebied.

Dag 14 | donderdag 3 november 2022 | Paro (O-M-A)

Na het ontbijt beginnen we een wandelexcursie naar het Taktshang-klooster, één van de beroemdste kloosters van Bhutan, gelegen aan de kant van een klif, 900 m boven de Paro-vallei. Er wordt gezegd dat Guru Rinpoche hier aankwam op de rug van een tijgerin en mediteerde in dit klooster en daarom wordt het ‘Tijgernest’ genoemd. Deze site is erkend als een zeer heilige plaats en wordt minstens één keer in hun leven door alle Bhutanezen bezocht. We maken de wandeling en klim in drie etappes. Lunch onderweg.

In de loop van de namiddag keren we terug naar Paro. Vrije tijd om Paro zelf verder te ontdekken, te shoppen of te genieten van een rustig moment. Avondmaal en overnachting in hotel Olathang in Paro.

Dag 15 | vrijdag 4 november 2022 | Paro – Calcutta (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Paro voor de vlucht terug naar Calcutta. Na alle visa formaliteiten gaan we naar Calcutta stad voor de lunch en rijden nadien naar hotel Fairfield Hotel waar we inchecken.

In de namiddag bezoeken we de slums van Calcutta. Een derde van de bevolking van de stad leeft in de sloppenwijken. De wijken ontstonden als toegangspoort voor immigranten van de dorpen naar de stad en waren in het begin een duplicaat van de dorpen van oorsprong. Ondanks de onhygiënische en povere omstandigheden en de drukte is het leven erin over het algemeen goed georganiseerd, relatief vrij van zware criminaliteit en coöperatief. Het is veelzeggend dat stadswetten er niet in geslaagd zijn het leven van deze mensen te verbeteren, maar dat ook de zelfverbetering die ze zelf in handen willen nemen vaak juridisch onmogelijk wordt gemaakt. Kleinschalige projecten proberen de mensen op weg te helpen. Ook religieuze ordes als deze van Moeder Teresa hebben heel wat bijgedragen tot scholing en betere huisvesting en gezondheid. Dineren doen we in de stad. Overnachting in Fairfield Hotel by Marriott 4*

Dag 16 | zaterdag 5 november 2022 | Calcutta – Delhi (O-M)

In de voormiddag bezoeken we het huis van Moeder Teresa. Ze was een missiezuster uit Macedonië die in 1950 haar eigen orde stichtte “Missionarissen van Naastenliefde”. Zij zette zich in onder de armen in Calcutta. Ze won de Nobelprijs voor de vrede in 1979. Ze overleed in 1997 en werd begraven in een tombe in het huis waar ze woonde. Na haar dood werd in India een dag van nationale rouw afgekondigd. Ze ontving een staatsbegrafenis, een eer die in India normaal alleen verleend wordt aan de hoogste politieke leiders. In 2003 werd ze zalig en in 2016 heilig verklaard. Bij het gebouw hoort een klein museum genaamd ‘Mother Teresa’s Life, Spirit and Message’ waar haar versleten sandalen, gehavende eetbord, sari, crucifix, rozenkrans, een paar handgeschreven brieven en spirituele gedachten worden tentoongesteld. Farewell lunch in de stad.

Vrije namiddag tot vertrek naar Delhi. De hotelkamer blijft zolang ter beschikking. In de late namiddag vlucht naar Delhi.

Dag 17 | zondag 6 november 2022 | Delhi – Dubai – Brussel (O)

Met een nachtvlucht reizen we naar Dubai waar we aansluiting hebben op een vlucht naar Brussel waar we denken aan te komen kort na de middag.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Internationale vluchten heen en terug
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in de vermelde hotels
 • Maaltijden volgens programma
 • Alle vermelde excursies
 • Luchthaventaksen en BTW
 • Groepsvisum Bhutan

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Reis- en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Facultatieve excursies
 • Visumkosten India

Toeslagen

 • Visumafhandeling India door Alleenreizenden 50+: € 90 per persoon
 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: € 50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 5 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
Reis gegarandeerd vanaf min. 10 personen (max. 14 personen). De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief. Vermelde prijzen zijn steeds onder voorbehoud. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: verhoging luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland en de vrije uitstappen. Om organisatorische redenen of onvoorziene omstandigheden (bv. klimaat, wegenwerken, openingsuren, …) kan de volgorde van het programma worden aangepast. Vluchtgegevens zijn steeds onder voorbehoud.

Vraag hier uw infofilmpje aan

Nieuwsbrief
Toestemming*