Augustus 2023 | dagen
 

Ecuador & de Galapagoseilanden

Enig Ecuador

Deze reis is nog in opmaak, we kunnen u voorlopig nog geen detailprogramma aanbieden maar houden u wel snel op de hoogte.

Wenst u deze reis zeker niet te missen, dan raden wij u aan een optie te nemen.

Prijs wordt later bekend gemaakt van zodra boekbaar. Deze reis staat gepland in augustus 2023.

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel weinig van zult voelen.

Bij boeking geniet u automatisch van onze CORONA TERUGBETAALGARANTIE!

Beleef een unieke ervaring, beleef Ecuador!

Ecuador is een paradijs waar u ook kijkt. Laat u verrassen door de cultuur die majestueus tot uiting komt in de kerken, gebouwen en erfgoedsteden. We bezoeken onder andere Quito, de hoofdstad, ook wel bekend als ‘Carita de Dios’ door UNESCO uitgeroepen tot het eerste Culturele Erfgoed van de Mensheid in 1978. Aan de kust zult u verliefd worden op het uitzicht, de stranden en het overvloed aan fauna die ze omringen. We genieten samen van de gastronomische diversiteit tijdens een rondreis door dit land vol magie en charme.

Uiteraard mag een bezoek aan de Galapagoseilanden niet ontbreken. Op deze geïsoleerde groep van vulkanische eilanden, gelegen op 1000 km van de kust van Ecuador, vinden we een unieke fauna en flora. Het is zalig om relaxed de dieren hun doen en laten te bestuderen, vlak voor uw neus, in de vrije natuur.

Verblijfshotels

2 nachten Quito: Swissôtel 5*
2 nachten Mindo-Nambillo: Hotel Sachatamia 5*
2 nachten Manabi: Diosa de la Montaña
1 nacht Canoa: Hotel Bambu 4*
2 nachten Puerto López: Hotel Mandala 4*
1 nacht Montañita: Hotel Kundalini 4*
1 nacht Guayaquil: Hotel Hilton Colón 5*
2 nachten Cuenca: Hotel Tryp Wyndham Cuanca Zahir 4*
1 nacht Puerto Ayora
4 nachten Galapagos
1 nacht Guayaquil: Hotel Hilton Colón 5*

Onze troeven
• Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem door Ann Vandermeeren
• Bezoek aan kleurrijke steden
• Unieke fauna en flora
• 5-daagse ontdekking van de Galapagoseilanden

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Internationale reispas (nog 6 maand geldig).

Inentingen
Klik hier voor de reisgeneeskunde van Ecuador.

Munt
Amerikaanse dollar.

Lokale tijd
Omdat Ecuador geen zomer en wintertijd kent is het tijdens onze wintertijd in Ecuador 6 uur vroeger als in België en in onze zomertijd 6 uur vroeger.

Klimaat

De beste reistijd voor Ecuador is van januari tot en met oktober en december, waarin u een zachte of aangename temperatuur hebt en weinig tot middelmatige neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Ecuador is 18°C in augustus en de laagste is 15°C in maart.

 

 • Persoonlijke gegevens

 • Uw opmerkingen

 • Bekijk hier onze verkoopsvoorwaarden

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Brussel – Madrid – Quito

We vertrekken vanuit Brussel naar Quito met een avondvlucht van Iberia via Madrid.

Dag 2 | Aankomst in Quito

We komen aan in de vroege ochtend lokale tijd in el Aeropuerto Internacional Mariscal Sucre in Quito. Daar staat een transfer voor ons klaar die ons naar het hotel Swissôtel of gelijkwaardig brengt. Quito ligt op een hoogte van 2850 meter en door de ijle lucht doen we het best rustig aan.

Na onze lunch brengen we een bezoek aan Casa del Alabado waar een prachtige collectie van 500 precolumbiaanse objecten tentoongesteld wordt. Avondmaal en overnachting in het Swissôtel.

Dag 3 | Bezoek aan Quito

Vandaag nemen we u mee op een ontdekkingstocht door het historisch centrum van Quito, de oudste hoofdstad van Zuid-Amerika die terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We bewonderen de prachtige koloniale binnenstad die gesticht werd door de Spanjaarden in 1534. Een bezoek aan het klooster van San Francisco, het grootste religieuze gebouw van Zuid-Amerika, kan niet ontbreken. Vervolgens laten we ons overweldigen door de kerk la Compañía de Jesús, een van de rijkst gedecoreerde kerken van het continent en een hoogtepunt van de Latijns-Amerikaanse barok.

Na een lunch in café Modelo of gelijkwaardig zetten we onze tocht verder langs de Plaza de la Independencia, het Onafhankelijkheidsmonument, het Regeringspaleis, het Aartsbisschoppelijk Paleis.

’s Avonds genieten we van de ongedwongen sfeer in en rond Calle de la Ronda waar tal van ambachtelijke winkels, kunstgalerijen en traditionele restaurants gevestigd zijn. Avondmaal in het centrum en overnachting in hotel Swissôtel of gelijkwaardig.

Dag 4 | Nevelwoud van Mindo-Nambillo

We ontbijten in de vroege ochtend en starten onze rondreis door Ecuador. Na een klein uurtje rijden maken we een korte stop bij la Mitad del Mundo waar een monument de evenaar markeert. Tijdens het afdalen maakt het Andesgebergte geleidelijk aan plaats voor een dichtbebost gebied, het nevelwoud. Het is een jungle-achtig bos met een enorme diversiteit aan vogels, vlinders, zoogdieren, bomen en planten tussen de 900 en 2500 meter hoogte. We lunchen in hotel Sachatamia, gelegen in een privéreservaat van een 120 hectare, naast het beschermde natuurreservaat van Mindo-Nambillo.

In de namiddag maken we een wandeling waarbij we de watervallen en het meer van het privéreservaat bezoeken. Nadien genieten we in het zwembad of de hot tub. Diner en overnachting in hotel Sachatamia of gelijkwaardig.

Dag 5 | Nevelwoud van Mindo-Nambillo

Het beste moment om vogels te spotten is in de vroege ochtend. We vertrekken dan ook bij het ochtendgloren richting Mindo en ontbijten in de patio van hotel el Descanso omgeven door een prachtig aangelegde tuin waar vooral kolibries, maar ook andere kleurrijke vogels te spotten zijn. Na ons ontbijt maken we een tocht naar de watervallen van Mindo. Daarvoor nemen we een kabellift waardoor we een magnifiek zicht hebben over een zee van boomkruinen. Lunch in Mindo.

Kort na de middag brengen we een bezoek aan de vlindertuin met zijn meer dan 1000 kleurrijke vlinders. Daarna is de orchideeëntuin van Armonía aan de beurt waar zo’n 200 verschillende orchideeën te bewonderen zijn. Diner en overnachting in hotel Sachatamia of gelijkwaardig.

Dag 6 | Kustregenwoud van Manabi

De volgende dagen worden we ondergedompeld in het leven van een plattelandsgemeenschap. Hiervoor trekken we richting Jama op een kleine vier uur rijden van Mindo. Na een prachtige tocht langs glooiende heuvels komen we aan in Pedernales, een klein kuststadje waar we lunchen in een van de vele visrestaurants op het strand.

Na onze lunch trekken we verder langs de Ruta del Sol en genieten we van een adembenemend zicht op de Pacifische kustlijn. Een groot uur later bereiken we Purichime, een plattelandsdorp, op een klein half uur rijden van het strand van Don Juan langs een glooiende onverharde weg. We worden verwelkomd in cabaña Diosa de la Montaña met een cocktail van het huis. De cabaña ligt op een top omgeven door glooiende heuvels met primaire bossen en weilanden die doorkruist worden door riviertjes. Dit deel van de kust ligt pal in de biodiversiteitshotspot van Tumbes-Chocó-Magdalena, een bedreigd kustregenwoud. In Ecuador heeft het kustregenwoud 98% van zijn primair bos verloren zien gaan. De grootste boosdoener is ontbossing voor veeteelt en het verbouwen van gewassen. Tijdens ons verblijf in deze kleine landbouwgemeenschap proberen we inzicht te krijgen in deze situatie. We doen het rustig aan in een hangmat met zicht op de omgevende heuvels.

Avondmaal en overnachting in Diosa de la Montaña.

Dag 7 | Kustregenwoud van Manabi

Vandaag maken we een tocht door het regenwoud. Het is een stevige tocht van een aantal uren door de rivier, het primair bos en weilanden. We krijgen meer uitleg over de meest voorkomende dieren en misschien zien we wel een troep brulapen die relatief dicht bij het dorp rondtrekken. Jammer genoeg is deze soort met uitsterven bedreigd in dit deel van de kust. Onze gids vertelt ons ook wat meer over de lokale landbouw.

Aangezien cacao van oudsher een belangrijk gewas is voor de lokale landbouwers, krijgen we in de namiddag een workshop ‘chocolade maken van A tot Z’. We houden het zoet en leren ook het overheerlijke ‘manjar de leche’ maken, een dessert op basis van melk. Ondertussen worden we ingewijd in de plaatselijke gebruiken.

’s Avonds genieten we van een overheerlijke maaltijd met onze zelfgemaakte manjar als dessert. Als toemaatje ontdekken we de prachtige sterrenhemel bij het kampvuur. Overnachting Diosa de la Montaña.

Dag 8 | Kustregenwoud van Manabi

In de ochtend bezoeken we het lokale archeologisch museum van Jama. Jama ligt namelijk pal in het centrum van de Jama-Coaque cultuur, een precolumbiaanse beschaving die rond 350 voor Christus is ontstaan en die zijn neergang kende rond 1530, met de komst van de Spanjaarden. In het museum worden zo’n 300-tal objecten tentoongesteld. Vervolgens rijden we naar het strand van Punta Blanca waar we een boottochtje maken met de lokale vissers die nog op artisanale wijze werken. Ze nemen u graag mee naar de mooiste plekjes van deze prachtige kustlijn. De stranden in dit deel van Manabí zijn echte pareltjes, ongeschonden door het massatoerisme. Na de boottocht genieten we van een heerlijke barbecue op het strand met vers gevangen vis.

In de namiddag nemen we de tijd om te ontspannen of maken we een wandeling om het prachtige strand verder te ontdekken. In de late namiddag reizen we verder richting Canoa, een klein en charmant surfdorpje dat vooral in het weekend veel toeristen aantrekt. We verblijven in hotel Bambu. Joost, de Nederlandse hoteleigenaar, woont al jaren in Ecuador. Het hotel met een gezellige bar is volledig optrokken in bamboe.

Dag 9 | Parque Machalilla – Puerto López

In de loop van de ochtend reizen we naar Puerto López via Manta, een havenstad gekenmerkt door de tonijnvangst. We kiezen voor een vroege lunch in een visrestaurant op de Murciélago, de meest gekende zeedijk van de stad. Na een tweetal uur stoppen we aan Los Frailes die met zijn prachtige stranden deel uitmaakt van het natuurreservaat Machalilla. Een gids geeft wat meer uitleg omtrent het Droog Bos en zijn typische fauna en flora. Een wandeling tot aan het uitkijkpunt is meer dan de moeite waard.

Na een paar uurtjes te hebben genoten van de prachtige natuur rijden we verder naar Puerto López, een charmant vissersdorp en de gekendste uitvalsbasis om walvissen te spotten. Avondmaal en overnachting in hotel Mandala of gelijkwaardig.

Dag 10 | Walvissen en de blauwvoetige boobies

In de vroege ochtend trekken we naar de haven van Puerto Lopez voor een dagje open zee. We maken een tocht naar Isla de la Plata dat in het natuurreservaat Machalilla gelegen is. In de maanden juni, juli en augustus is de Ecuadoraanse kust en dan vooral Machalilla de broedplaats voor bultrugwalvissen. Het is ongelofelijk impressionant om ze hun buitelingen te zien maken.

Isla de la Plata is dan weer gekend voor de blauwvoetige boobies, fregatvogels en andere zeevogels. In 2020 ontdekten wetenschappers dat Machalilla de grootste kolonie ter wereld heeft aan reuzepijlstaartroggen. Het zou om meer dan 2000 roggen gaan die in deze wateren verblijven. ’s Avonds genieten we van een cocktail op het strand in een van de kleurrijke cocktailbars van Puerto Lopez. Overnachting en avondmaal in hotel Mandala of gelijkwaardig.

Dag 11 | Montañita

Onze laatste stop aan de Pacifische kust is Montañita, een levendig surfdorp waar het zowel overdag als ’s avonds aangenaam vertoeven is. Het publiek is een heerlijke mix van Zuid-Amerikaanse muzikanten, backpackers, surfers, Ecuadoranen en artesanos. We volgen een workshop keramiek bij Lila Vasquez, een keramiekkunstenares die zich inzet voor het behoud van de artisanale keramiekkunst. Nadien is het tijd voor een heerlijke cocktail of een fris artisanaal gebrouwen biertje op het strand.

Montañita is een rustig hippiedorp dat ’s avonds verandert in een levendig stadje. Een miniconcert meepikken op straat, een biertje drinken rond een megakampvuur of een concertje meevolgen in de Caña Grill en dansen tot in de vroege uurtjes. Of gewoon gezellig gaan tafelen in een van de vele nationale en internationale restaurants. Het is er allemaal mogelijk! Gelukkig is ons hotel niet zo dicht bij het centrum gelegen waardoor we kunnen genieten van een goede nachtrust. Avondmaal in het centrum en overnachting in hotel Kundalini of gelijkwaardig.

Dag 12 | Montañita – Guayaquil

De volgende ochtend genieten we van een heerlijk ontbijt met zicht op zee. Na ons ontbijt krijgen we de tijd om even te bekomen en te ontspannen aan het strand.

Na de lunch vertrekken we richting Guayaquil, de belangrijkste havenstad van het land en de tweede dichtst bevolkte stad na Quito. Guayaquil wordt ook wel de parel van de Pacifische kust genoemd en ligt aan de westelijke oever van de rivier Guayas die 60 kilometer verder uitmondt in de Pacifische oceaan. De stad werd vermoedelijk gesticht in 1538. Guayaquil is een hectische stad met een enkele interessante bezienswaardigheden zoals de koloniale wijk Las Peñas, het MAAC (Museo Antropológico y Arte Moderno), de dijken langs de rivier Guayas waar het heerlijk vertoeven is.

’s Avonds dineren we in Puerto Santa Anna. Overnachting in hotel Hilton Colón of gelijkwaardig.

Dag 13 | Guayaquil – Las Cajas – Cuenca

We nemen afscheid van de Pacifische kust en reizen naar Cuenca. De vier uur durende reis toont ons hoe gevarieerd Ecuador is. Vanuit de laagvlaktes van de kust, stijgen we door het tropisch nevelwoud tot het Andesgebergte.

We lunchen onderweg en stoppen aan het nationaal park Las Cajas dat op 4000 meter ligt. We bezoeken dit natuurgebied met zijn honderden kleinere en grote meren en ontdekken de paramo met zijn typische fauna en flora. Een interessant weetje is dat de Incatrail door het natuurgebied trok, het was een belangrijke route die het Andesgebergte met de kust verbond.

Na een stevige wandeling rijden we door naar Cuenca, de mooiste koloniale stad van Ecuador na Quito. Avondmaal en overnachting in hotel Tryp Wyndham Cuenca Zahir of gelijkwaardig.

Dag 14 | Cuenca

We starten onze dag met een stadswandeling door het prachtige historische centrum van Cuenca. Het koloniale centrum staat trouwens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een bruisende stad met Spaanse en inheemse invloeden waar het heerlijk is om rond te dwalen. We bezoeken el Mirador de Turi van waaruit u een prachtig zicht hebt op de stad. We bewonderen de koloniale gebouwen, de prachtige pleintjes en een aantal belangrijke monumenten, zoals la Catedral de la Inmaculada Concepción en la Iglesia del Sagrario.

Na een lunch in het stadscentrum trekken we richting de ruines van Pumapungo, een Incastad die nu een archeologische vindplaats is. Nadien brengen we een bezoek aan het museo de las culturas indígenas. In de late namiddag keren we terug naar het stadscentrum met de vele kleurrijke winkeltjes of we maken een wandeling langs de rivier. De gezellige restaurants en bars zorgen voor een aangename sfeer ’s avonds. Typisch aan Cuenca is het veranderende klimaat. Van koud naar warm, van regen naar zonneschijn, het kan allemaal op een tijdspanne van minder dan 24 uur.

Avondmaal in het centrum en overnachting in hotel Tryp Wyndham Cuenca Zahir of gelijkwaardig.

Dag 15 | Cuenca – Puerto Ayora (Galapagos)

In de loop van de ochtend keren we terug naar Guayaquil. In de namiddag vertrekken we naar de internationale luchthaven José Joaquín de Olmedo voor onze tussenvlucht naar Isla Santa Cruz. Een transfer brengt ons naar een hotel in Puerto Ayora.

Dag 16-20 | Galapagos

Vandaag starten met ons vijfdaags bezoek aan de Galápagoseilanden. Een ervaren gids neemt ons mee naar drie verschillende eilanden: isla Santa Cruz, isla Santa Fe en isla Isabela. Op het programma staan volgende hoogtepunten: het basiskamp Charles Darwin, Toruga Bay, las Grietas, los Gemelos, Concha Perla.

Dag 21 | Galapagos – Guayaquil

Vandaag vliegen we terug naar Guayaquil. We verblijven in hotel Hilton Colon. Avondmaal in het hotel.

Dag 22 | Guayaquil – Brussel

Na het ontbijt vertrek naar de internationale luchthaven José Joaquin de Olmedo voor onze terugvlucht naar België.

Dag 23 | Brussel

Aankomst in België.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Air Europa
 • Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem door Ann Vandermeeren
 • Alle transfers en taksen ter plaatse
 • Verblijf in hotels volgens programma
 • Maaltijden volgens programma
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien voor gids en chauffeur
 • Reis– en annuleringsverzekering

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: € 50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 5 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
Reis gegarandeerd vanaf min. 12 personen. De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief. Vermelde prijzen zijn steeds onder voorbehoud. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: verhoging luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland en de vrije uitstappen. Om organisatorische redenen of onvoorziene omstandigheden (bv. klimaat, wegenwerken, openingsuren, …) kan de volgorde van het programma worden aangepast. Vluchtgegevens zijn steeds onder voorbehoud.