April 2023 | 12 dagen
 

Israël en Jordanië

Indrukwekkend Israël en Jordanië

Deze reis is nog in opmaak, we kunnen u voorlopig nog geen detailprogramma aanbieden maar houden u wel snel op de hoogte.

Wenst u deze reis zeker niet te missen, dan raden wij u aan een optie te nemen.

Prijs wordt later bekend gemaakt van zodra boekbaar. Deze reis staat gepland in april 2023.

Bij boeking geniet u automatisch van onze CORONA TERUGBETAALGARANTIE!

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel weinig van zult voelen.

Belangrijk! Deze reis is in samenwerking met Groepsreizen 50 Plus waardoor er meerdere koppels op deze reis ingeschreven (kunnen) zijn. Voor meer info bel ons gerust.

Indrukwekkend Israël en Jordanië

Deze reis naar Israël en Jordanië neemt je mee naar plaatsen die sinds mensenheugenis een rol speelden in ons culturele en religieuze erfgoed. We bezoeken de heilige plaatsen van Joden, Palestijnen, Christenen en Moslims. Plaatsen waar Bijbelverhalen weer tot leven komen en waar we aanvoelen dat de geschiedenis van toen zich herhaalt in onze huidige samenleving. We verkennen sites en ruïnes uit de tijd van de Romeinen, de Kruisvaarders, de Ottomanen, de Zeloten en de Nabateeërs. Tal van culturele plaatsen die door Unesco als werelderfgoed zijn erkend.

Op onze weg van Tel Aviv in Israël naar Amman in Jordanië laten we ons verrassen door een gastvrij volk in rustige dorpen en kosmopolitische steden. We doorkruisen een prachtig en gevarieerd landschap van palmstranden, woestijnen en oasen, bergen, meren en binnenzeeën… . We genieten van de zon, van de ons minder bekende gastronomie en van de sfeer in de groep. Een veelzijdige beleving!

Onze troeven

 • 2 buurlanden in het Midden-Oosten met een smeltkroes aan culturen
 • Bijbelse plaatsen en verhalen die levendig worden
 • Ontdekking van Petra bij dag en in een betoverende sfeer “by night”
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele

Formaliteiten
Internationale reispas (min. 6 maanden geldig vanaf datum van terugkeer) + visum.
Het visum kan geregeld worden door Alleenreizenden 50+, klik hier.

Inentingen
Verplichte vaccinaties: hepatitis A.
Aangeraden: DTP vaccinatie en hepatitis B.

Klik hier voor de reisgeneeskunde van Isräel.
Klik hier voor de reisgeneeskunde van Jordanië.

Munt
In Isräel betaalt u met de Israëlische sjekel, in Jordanië met de Jordaanse dinar. In de grotere steden vindt u betaalautomaten. Het is echter aangeraden om op voorhand een bedrag aan contante euro’s mee te nemen.

Lokale tijd
In Isräel en Jordanië is het een uur later dan in België.

Klimaat
Door de ligging in het Midden-Oosten zijn Israël en Jordanië vrij warme en droge landen. Isräel kent regen en kou in het winterse noorden en hitte en droogte in het zomerse zuiden. De beste reistijd voor een rondreis door Israël is van maart t/m mei en oktober. Jordanië biedt idem het beste weer in het voor- en najaar.

 

 • Persoonlijke gegevens

 • Uw opmerkingen

 • Bekijk hier onze verkoopsvoorwaarden

VLUCHTGEGEVENS

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Brussel – Tel Aviv (A)

We reizen met Turkisch Airlines via Istanbul naar Tel Aviv waar we aankomen in de namiddag. Transfer naar Hotel Dan Panorama Tel Aviv 4* gelegen aan het strand van Tel Aviv. Avondmaal en overnachting.

Dag 2 | Tel Aviv – Jaffa (O-A)

We beginnen de dag met een verkenning van Tel Aviv. Met zijn prachtige stranden, goede restaurants en vele winkels is Tel Aviv een bruisende en moderne metropool. Maar Tel Aviv is meer. De stad wordt ook de “Witte Stad” genoemd en is UNESCO werelderfgoed. We starten met een bezoek aan het Museum van het Joodse Volk in Beit Hatfutsot in de universiteit van Tel Aviv, dat het fascinerende verhaal brengt van het Joodse volk en vertelt over de essentie van de Joodse cultuur en geloof. We houden halt op Rabin Square bij de plaats waar in 1995 premier Yitzhak Rabin werd vermoord. We rijden verder naar Oud Jaffa, een van de oudste havensteden ter wereld. We bezoeken er de oude ruïnes en er is tijd om te flaneren in het de Artist’s Quarter een doolhof van smalle straatjes die de naam dragen van een zodiac teken. We bezoeken Neve Tzedek, het eerste stadsdeel dat in 1887 gebouwd werd buiten de muren van het oude Jaffa. Terug naar Nahalat Benyamin, het voetgangers-gebied in Tel Aviv centrum, om te genieten van live straatmuziek, kunst, handwerk en handgemaakte sieraden. Een laatste stop bij Sheinkin, de levendige en kleurrijke straat die vooral bekend is om de unieke winkels, het caféleven en de jeugdige ambiance. Avondmaal en overnachting in hotel Dan Panorama Tel Aviv 4*

Dag 3 | Tel Aviv – Caesarea – Akko – Nazareth (O-A)

We rijden van Tel Aviv naar Caesarea de oude Romeinse hoofdstad en haven. De archeologische ruïnes dateren van de 3e eeuw voor Christus tot de 13e eeuw na Christus, toen de kruisvaarders zich in de stad vestigden. Zij maken van de stad een vestingstad met dikke muren en diepe grachten. Deze vestingwerken vormen één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Caesarea. Verder maken ook het amfitheater en het hippodroom veel indruk. Andere ruïnes uit de tijd van Herodes zijn het paleis, de Romeinse baden en de oude haven. Onze reis gaat verder naar Akko een havenstad in het Noorden van Israël. De oude stad met gebouwen uit de Middeleeuwen en de Ottomaanse periode is door UNESCO erkend als werelderfgoed. We bezoeken de resten van deze kruisvaarderstad die grotendeels onder de grond liggen tegenover de Al Jazzar Moskee. Via de oude haven naar Nazareth in Centraal Galilea, de stad waar Jezus zijn jeugd doorbracht. Avondmaal en overnachting in Golden Crown Old City hotel 4*.

Dag 4 | Nazareth – Tzfat – Katzrin – Capharnaüm – Tabgha – Yardenit – Nazareth (O-A)

We beginnen ons programma in Tzfat (Safed) in de Bergen van Galilea met uitzicht op het meer van Tiberias (ook Kineret-meer of meer van Galilea genoemd). Tzfat is een van de vier heilige steden in Israël en het centrum van Kabbalah beweging (Joodse mystiek). We bezoeken de Joseph Caro Synagoge met verschillende oude Thora-rollen en een ‘Geniza’-afdeling van oude manuscripten en de Ashkenazi Ari Synagoge gebouwd enkele jaren na de dood van Luria, een grote kabbalist die in 1570 in Safed aankwam. De synagoge staat bekend om zijn kleurrijke en sierlijke Heilige Ark. Het is de oudste synagoge in Israël die is nog steeds in gebruik is. Daarna maken we een wandeling door de nauwe steegjes van Tzfat en bezoeken het pittoreske kunstenaarskwartier. In de namiddag reizen we verder naar Katzrin, de grootste Israëlische nederzetting in de Golan-hoogte en langs het meer van Tiberias rijden we naar naar Capharnaüm (Capernaüm), waar Jezus zijn discipelen onderwees en vele mensen genas. We bezoeken er de ruïnes van de oude synagoge. We reizen naar verder naar Tabgha en bezoeken de kerk van de vermenigvuldiging van broden en vissen met de prachtige mozaïekvloer. Verder naar Yardenit; de beroemde doopsite aan de oevers van de rivier de Jordaan, waar de Jordaan van het Meer van Galilea naar de Dode Zee vloeit. Terug naar Nazareth voor avondmaal en overnachting in Golden Crown Old City hotel 4*.

Dag 5 | Nazareth – Bethlehem – Jeruzalem (O-A)

We beginnen onze dag in Nazareth met de basiliek van Annunciatie (Aankondiging), een rooms katholieke basiliek uit de 20e eeuw, de grootste christelijke kerk in het Midden Oosten. Hier bevindt zich ook de Bron van de Heilige Maria. Dichtbij de basiliek ligt de kerk van Sint Jozef op de plek waar volgens de overlevering Jozef als timmerman werkte. In de kerker van de kerk ligt St. Jozef begraven. We zetten onze reis verder naar Bethlehem en bezoeken er de Geboortekerk. In een ondergrondse grot bevindt zich de plaats waar Jezus geboren zou zijn. De exacte plek wordt aangegeven door een zilveren veertien-puntige ster. Bij de kerk ligt het Kribbe-plein. Met Kerstmis wordt hier altijd een mis opgedragen. Aangezien Kerstmis bij de Katholieke Kerk (Gregoriaanse kalender) en de Grieks-Orthodoxe Kerk (Juliaanse kalender) op verschillende dagen valt, wordt er dus twee keer per jaar Kerstmis gevierd. In 2012 werd de Geboortekerk, samen met de Pelgrimsroute van Bethlehem tot Unesco werelderfgoed verklaard. We reizen verder naar Jeruzalem voor avondmaal en overnachting in hotel Lady Stern Jeruzalem 4*.

Dag 6 | Jeruzalem – Masada – Dode Zee – Jeruzalem (O-A)

Masada ligt op een rots in de woestijn van Judea vlak bij de Dode Zee. Hier heeft Herodes de Grote, die van 37 tot 4 v. Chr. koning van Judea was, een paleis laten bouwen. Op de rots liggen de resten van de paleizen met daaromheen Romeinse vestingwerken, die tot de mooiste en best bewaarde in hun soort behoren. Masada staat vooral bekend om het verhaal van de Zeloten, die hier in 70 na Chr. een dappere strijd tegen de Romeinen voerden. Toen ze uiteindelijk inzagen dat hun kansen hopeloos waren hebben alle Zeloten op twee na zelfmoord gepleegd. We bezoeken de overblijfselen van de vestingmuren, het paleis, de synagoge, waterreservoirs, mozaïekvloeren, baden en andere vondsten. Masada is een plaats met een aangrijpende geschiedenis maar tevens met een prachtig panorama. We dalen met de kabelbaan af naar de Dode Zee, het laagst gelegen meer ter wereld op de grens van Israël, Jordanië en de Westelijke Jordaanoever (Palestijnse gebieden). We genieten van de unieke kans om te drijven op het zoute water van de Dode Zee waarvan het water rijk is aan mineralen.
Terug naar Jeruzalem voor avondmaal en overnachting in hotel Lady Stern Jeruzalem 4*

Dag 7 | Oude stad Jeruzalem (O-A)

Vandaag staat de oude stad Jeruzalem op het programma. We beginnen met de Olijfberg waar 150.000 graven liggen; o.a. Van de profeet Zacharian van Absalom (zoon van David) en heel veel rabbijnen. Volgens de bijbel voer Jezus van op deze berg ten hemel en op deze berg zal Hij eens weer neerdalen. Van op de olijfberg hebben we een perfect panoramisch uitzicht over de stad Jeruzalem. Daarna een stop bij de berg Sion om het graf van koning David, de zaal van het laatste avondmaal en de abdij van Dormition te bezoeken. Vervolgens gaan we via de Armeense en Joodse wijken naar de onlangs opgegraven en gerestaureerde Cardo, de Romeinse weg. We bezoeken de Klaagmuur voor de Joden een van hun heiligste plaatsen. Het is een overblijfsel van het complex waarop de tweede Joodse tempel stond die in 70 na Chr. werd verwoest. Alleen de westelijke muur bleef overeind. Vanwege het rouwen om de verwoesting van de tempel, werd de muur door niet-Joden gekscherend ‘Klaagmuur’ genoemd. Joden zelf spreken van westelijke muur, in het Hebreeuws Hakotel Hama’Aravi of kortweg Kotel. Joodse en niet-Joodse bezoekers steken na het uitspreken van een gebed een briefje in de Klaagmuur. Dit ritueel is pas ontstaan in de 18e eeuw. Tegenwoordig worden jaarlijks honderdduizenden briefjes tussen de stenen van de muur gepropt. Twee keer per jaar verzamelen speciale schoonmaakteams de briefjes om ze te begraven op de Olijfberg. We gaan vervolgens naar de christelijke wijk, naar de Via Dolorosa, de lijdensweg die loopt van de Leeuwen- of St Stefanspoort naar de Heilig Grafkerk. We bezoeken de Kerk van het Heilig Graf, een van de belangrijkste christelijke heiligdommen van Israël, voor de Griekse Orthodoxe, de Romaanse en Armeense Katholieken, de Koptische en Ethopische Kerk. De kerk zou gebouwd zijn op de plaats waar Jezus gekruisigd en begraven is. De bouw dateert uit 335 en onderging sindsdien tal van aanpassingen en vernieuwingen. De huidige kerk dateert uit 1149 en is opgetrokken in vroeg-gotische stijl. Sinds de 4e eeuw is het een veelbezocht christelijk bedevaartsoord. Avondmaal en overnachting in hotel Lady Stern Jeruzalem 4*.

Dag 8 | Jerusalem – Eilat – Grensovergang Israël/Jordanië – Aqaba (O-A)

We rijden van Jeruzalem naar Timna; een natuurpark in de majestueuze Negev-woestijn van Israël met een verbazingwekkende geschiedenis en geologie met onder andere één van de oudste kopermijnen ter wereld. Timna Park beslaat 15.000 hectare in een hoefijzervormige vallei omringd door steile kliffen. We zetten onze reis verder naar Eilat aan de Golf van Akaba, een uitloper van de Rode Zee. Eilat bezit een uniek koraalrif met een onderwater observatorium dat zich in het hart van het rif bevindt. Een zeldzame kans om het leven onder water in de Rode Zee te observeren. Deze observatieruimtes bevinden zich in het Oceanarium op een diepte van 12 meter onder de zee. Eilat ligt op enkele kilometers van de grens met Jordanië. In de late namiddag maken we de oversteek van Israël naar Jordanië met grensformaliteiten aan beide zijden. Bij aankomst in Jordanië transfer naar La Costa Hotel 4* in Aqaba voor avondmaal en overnachting.

Dag 9 | Aqaba – Wadi Rum – Petra (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar het bezoekerscentrum van Wadi Rum. Wadi Rum is een wonderlijk woestijnlandschap met rotsformaties en zandsteen in prachtige kleuren die naargelang de lichtinval vuurrood, roze of geel zijn. De woestijn is Unesco Werelderfgoed. Hier en daar doet de omgeving denken aan een maanlandschap; daarom wordt Wadi Rum ook wel The Valley of the Moon genoemd. We hebben er een halve dag jeepsafari met barbecuelunch. De jeep stopt bij elke bijzondere plek en geeft de tijd om te wandelen of misschien zelfs omhoog te klimmen op enkele van de prachtige natuurlijk gevormde bruggen. In de namiddag rijden we naar Petra. Petra is de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs die zelf de stad Raqmu noemden. De stad is Unesco werelderfgoed en gelegen in een kloof in de heuvels. Vrijwel alle gebouwen die er ooit stonden zijn nu ruïnes. Na het avondmaal neemt “Petra by night” ons mee op een feeërieke toer in een van de zeven wereldwonderen. We wandelen door de Siq, de kloof waarin Petra verscholen ligt. De magische sfeer die uitgaat van de stilte en het licht van de kaarsjes langs de weg bereikt zijn hoogtepunt bij “de Schatkist” verlicht door een tapijt van kaarsen en lichtjes. In een spektakel achteraf vertelt een bedoeïenengids het verhaal van Petra. Een unieke ervaring!
Overnachting in Hyatt Zaman hotel 5*.

Dag 10 | Petra – Karak – Amman (O-M-A)

Na het ontbijt trekken we weer door de kloof naar de verborgen stad om meer te ontdekken van de stad van de Nabateeërs die zijn bloeiperiode kende vanaf de 1e eeuw voor Christus tot een grote aardbeving in 363 na Christus die een groot deel van de stad verwoestte. De aardbeving in combinatie met veranderingen in handelsroutes leidde uiteindelijk tot de ondergang van de stad die uiteindelijk werd verlaten in de 7e eeuw. In 1812 heeft de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johannes Burckhardt Petra ‘herontdekt’. Wij nemen de tijd om de belangrijkste en meest fascinerende delen van de stad te ontdekken. Het vraagt enig klimwerk maar is beslist de moeite waard. In de namiddag rijden we naar Al-Karak, waar we het kruisvaarderskasteel bezoeken. De bouw begon in 1140 in opdracht van de koning van Jeruzalem. De kruisvaarders noemden het Crac des Moabites. Het kasteel is gebouwd op de ruïnes van een vroegere citadel uit de tijd van de Nabateeërs. De burcht telt zeven niveaus, waarvan het ondergrondse het best bewaard is gebleven. Het kasteel was decor in verschillende films. Daarna verder naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Avondmaal en overnachting in hotel Rotana 5*.

Dag 11 | Amman – Jerash – Amman (O-A)

In de voormiddag verkennen we Amman; een moderne wereldstad gelegen op en tussen de heuvels dicht bij de Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee. Tijdens de Romeinse overheersing heette de stad Philadelphia. Het moderne Amman werd gesticht eind 19e eeuw onder de Ottomanen. We bezoeken de citadel, gelegen op de Jebel al-Qala’a, de hoogste berg van Amman, met een geschiedenis die vele duizenden jaren terug gaat. We bezoeken er de overblijfselen van de Romeinse Tempel van Hercules, de ruïnes van een eeuwenoude Byzantijnse kerk en het indrukwekkende Ummayad Paleis. Vanop de citadel hebben we een indrukwekkend uitzicht over de stad. In het hart van Amman ligt het Romeins Amfitheater gebouwd onder keizer Marcus Aurelius. We rijden naar Jerash, een van de belangrijkste Grieks-Romeinse- Byzantijnse steden uit het Midden-Oosten. We bezoeken er de Romeinse ruïnes. Terug naar Amman voor afscheidsdiner in het Windmill restaurant. Overnachting in hotel Rotana 5*.

Dag 12 | Amman – Istanbul – Brussel (O)

In de heel vroege morgen vertrekken we naar Queen Alia Airport, de luchthaven van Amman, voor de vlucht naar Brussel via Istanbul. Aankomst in Zaventem voorzien rond 14u.

De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Turkish Airlines (incl. maaltijden aan boord)
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Lokale gids op de bestemming
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Shuttlebus grens Israël/Jordanië
 • 11 overnachtingen in de vermelde accommodaties
 • Maaltijden volgens programma (half pension + 2x lunch)
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW
 • Departure tax in Israël

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Reis– en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Visum Jordanië

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi naar Zaventem: € 50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 5
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
 • Visumafhandeling Jordanië door Alleenreizenden 50+: € 80 pp.
Reis gegarandeerd vanaf min. 12 personen (max. 21 personen). Prijzen onder voorbehoud volgens beschikbaarheid. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: eventuele verhoging van luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland, de vrije uitstappen. Indien bepaalde omstandigheden het niet toelaten (bv klimlaat, wegenwerken, …) kan het reisprogramma worden aangepast. De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief.