14/04/2023 | 12 dagen
 

Israël en Jordanië

Indrukwekkend Israël en Jordanië

Prijs per persoon:

€ 4775 bij verblijf in een tweepersoonskamer
€ 5690 bij verblijf in een éénpersoonskamer

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen! | EERSTE 5 BOEKINGEN REEDS VERKOCHT
– € 100 per persoon

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel weinig van zult voelen.

Bij boeking geniet u automatisch van onze CORONA TERUGBETAALGARANTIE!

Kamergenoot gezocht: man van 69j. zoekt kamergenoot om een kamer te delen.

Indrukwekkend Israël en Jordanië

Onze reis naar Israël en Jordanië neemt je mee naar plaatsen die sinds mensenheugenis een rol speelden in ons culturele en religieuze erfgoed. We bezoeken de heilige plaatsen van de Joden, Palestijnen, Christenen en Moslims. Het zijn plaatsen waar Bijbelverhalen weer tot leven komen en waar we aanvoelen dat de geschiedenis van toen zich herhaalt in onze huidige samenleving. We verkennen sites en ruïnes uit de tijd van de Romeinen, de Kruisvaarders, de Ottomanen, de Zeloten en de Nabateeërs. Ontdek deze culturele plaatsen die door Unesco als werelderfgoed zijn erkend.

Op onze weg van Tel Aviv in Israël naar Amman in Jordanië laten we ons verrassen door een gastvrij volk in rustige dorpen en kosmopolitische steden. We doorkruisen een prachtig en gevarieerd landschap van palmstranden, woestijnen en oasen, bergen, meren en binnenzeeën … We genieten van de zon, van de ons minder bekende gastronomie en van de sfeer in de groep. Het wordt een veelzijdige beleving!

Verblijfshotels

2 nachten Tel Aviv: Hotel Dan Panorama Tel Aviv 4*
2 nachten Nazareth: Golden Crown Old city hotel 4*
3 nachten Jeruzalem: Lady Stern Jeruzalem 4*
1 nacht Aqaba: La Costa Hotel 4*
1 nacht Petra: Hyatt Zaman hotel 5*
2 nachten Amman: hotel Rotana 5*

Onze troeven

 • Bezoek twee buurlanden in het Midden-Oosten met een smeltkroes aan culturen
 • Bijbelse plaatsen en verhalen die levendig worden
 • Ontdekking van Petra
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele

Formaliteiten
Internationale reispas (min. 6 maanden geldig vanaf datum van terugkeer) + visum.
Het visum kan geregeld worden door Alleenreizenden 50+, klik hier.

Inentingen
Verplichte vaccinaties: hepatitis A.
Aangeraden: DTP vaccinatie en hepatitis B.

Klik hier voor de reisgeneeskunde van Israël.
Klik hier voor de reisgeneeskunde van Jordanië.

Munt
In Israël betaalt u met de Israëlische sjekel, in Jordanië met de Jordaanse dinar. In de grotere steden vindt u betaalautomaten. Het is echter aangeraden om op voorhand een bedrag aan contante euro’s mee te nemen.

Lokale tijd
In Israël en Jordanië is het één uur later dan in België.

Klimaat
Door de ligging in het Midden-Oosten zijn Israël en Jordanië vrij warme en droge landen. Israël kent regen en kou in het winterse noorden en hitte en droogte in het zomerse zuiden. De beste reistijd voor een rondreis door Israël is van maart t/m mei en oktober. Jordanië biedt idem het beste weer in het voor- en najaar.

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Turkish Airlines (incl. maaltijden aan boord)
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Engelstalige lokale gids op de bestemming
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Shuttlebus grens Israël/Jordanië
 • 11 overnachtingen in de vermelde accommodaties
 • Maaltijden volgens programma (half pension + 2x lunch)
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW
 • Departure tax in Israël

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Reis– en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Visum Jordanië

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi naar Zaventem: € 50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
 • Visumafhandeling Jordanië door Alleenreizenden 50+: 80 euro per persoon
Reis gegarandeerd vanaf min. 15 personen (max. 20 personen). Prijzen onder voorbehoud volgens beschikbaarheid. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: eventuele verhoging van luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland, de vrije uitstappen. Indien bepaalde omstandigheden het niet toelaten (bv klimlaat, wegenwerken, …) kan het reisprogramma worden aangepast. De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief.

VLUCHTGEGEVENS

Vluchten met Turkish Airlines

14/04 Brussel – Istanbul 11u25 – 15u50 (TK1938)
14/04 Istanbul – Tel Aviv 17u00 – 19u05 (TK836)

25/04 Tel Aviv – Istanbul 15u05 – 17u30 (TK817)
25/04 Istanbul – Brussel 18u45 – 21u15 (TK1941)

Vluchturen onder voorbehoud.

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Vrijdag 14 april 2023 | Brussel – Tel Aviv (A)

We reizen met Turkish Airlines via Istanbul naar Tel Aviv waar we aankomen rond 19 uur. We nemen een transfer naar Hotel Dan Panorama Tel Aviv 4* gelegen aan het strand van Tel Aviv. Avondmaal en overnachting.

Dag 2 | Zaterdag 15 april 2023 | Tel Aviv – Jaffa (O–A)

We beginnen de dag met een verkenning van Tel Aviv. Met zijn prachtige stranden, goede restaurants en vele winkels is het een bruisende en moderne metropool. Maar Tel Aviv is meer, de stad wordt ook de “Witte Stad” genoemd en is bovendien Unesco Werelderfgoed. We starten met een bezoek aan het Museum van het Joodse Volk in Beit Hatfutsot in de universiteit. Hier ontdekken we het fascinerende verhaal van het Joodse volk en leren we meer over de essentie van de Joodse cultuur en geloof. We houden halt op Rabin Square bij de plaats waar in 1995 premier Yitzhak Rabin werd vermoord. We rijden verder naar Oud Jaffa, één van de oudste havensteden ter wereld. We bezoeken er de oude ruïnes en voorzien tijd om te flaneren in de Artist’s Quarter, een doolhof van smalle straatjes die de naam dragen van een zodiac teken.

We bezoeken ook Neve Tzedek, het eerste stadsdeel dat in 1887 gebouwd werd buiten de muren van het oude Jaffa. Nadien keren we terug naar Nahalat Benyamin, het voetgangersgebied in Tel Aviv centrum, om te genieten van live straatmuziek, kunst, handwerk en handgemaakte sieraden. Een laatste stop houden we bij Sheinkin, een levendige en kleurrijke straat die vooral bekend is om de unieke winkels, het caféleven en de jeugdige ambiance.

Avondmaal en overnachting in hotel Hotel Dan Panorama Tel Aviv 4*

Dag 3 | Zondag 16 april 2023 | Tel Aviv – Caesarea – Akko – Nazareth (O–A)

We rijden van Tel Aviv naar Caesarea, de oude Romeinse hoofdstad en haven. De archeologische ruïnes dateren er van de 3e eeuw voor Christus tot de 13e eeuw na Christus. Toen vestigden de kruisvaarders zich in de stad. Zij maakten van de stad een vestingstad met dikke muren en diepe grachten. Deze vestingwerken vormen één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Caesarea. Verder maken ook het amfitheater en het hippodroom veel indruk. Andere ruïnes uit de tijd van Herodes zijn het paleis, de Romeinse baden en de oude haven.

Onze reis gaat verder naar Akko, een havenstad in het noorden van Israël. De oude stad met gebouwen uit de Middeleeuwen en de Ottomaanse periode is door Unesco erkend als Werelderfgoed. We bezoeken de resten van deze kruisvaarderstad die grotendeels onder de grond liggen, tegenover de Al Jazzar Moskee. Via de oude haven reizen we naar Nazareth in Centraal Galilea, de stad waar Jezus zijn jeugd doorbracht.

Avondmaal en overnachting in hotel Golden Crown Old City hotel 4*.

Dag 4 | Maandag 17 april 2023 | Nazareth – Tzfat – Katzrin Capharnaüm – Tabgha – Yardenit – Nazareth (O–A)

We beginnen ons programma in Tzfat (Safed) in de bergen van Galilea met uitzicht op het meer van Tiberias, ook het Kineret-meer of meer van Galilea genoemd. Tzfat is een van de vier heilige steden in Israël en het centrum van de Kabbalah beweging. We bezoeken de Joseph Caro Synagoge met verschillende oude Thora-rollen en een Geniza-afdeling van oude manuscripten. Daarnaast gaan we ook langs de Ashkenazi Ari Synagoge die gebouwd werd enkele jaren na de dood van Luria, een grote kabbalist die in 1570 in Safed aankwam. De synagoge staat bekend om zijn kleurrijke en sierlijke Heilige Ark. Het is de oudste synagoge in Israël die nog steeds in gebruik is. Hierna maken we een wandeling door de nauwe steegjes van Tzfat en bezoeken het pittoreske kunstenaarskwartier.

In de namiddag reizen we verder naar Katzrin, de grootste Israëlische nederzetting in de Golan-hoogte. Langs het meer van Tiberias rijden we naar naar Capharnaüm, waar Jezus zijn discipelen onderwees en vele mensen genas. We bezoeken er de ruïnes van de oude synagoge. We reizen verder naar Tabgha en bezoeken de kerk van de vermenigvuldiging van broden en vissen met een prachtige mozaïekvloer. Verder naar Yardenit de beroemde doopsite aan de oevers van de rivier de Jordaan, waar de Jordaan van het meer van Galilea naar de Dode Zee vloeit.

Na een boeiende dag keren we terug naar Nazareth voor ons avondmaal en overnachting in hotel Golden Crown Old City hotel 4*.

Dag 5 | Dinsdag 18 april 2023 | Nazareth – Bethlehem – Jeruzalem (O–A)

We beginnen onze dag in Nazareth met de basiliek van Annunciatie of Aankondiging, een rooms katholieke basiliek uit de 20e eeuw en de grootste christelijke kerk in het Midden Oosten. Hier bevindt zich ook de Bron van de Heilige Maria. Dichtbij de basiliek ligt de kerk van Sint-Jozef, dat is op de plek waar volgens de overlevering Jozef als timmerman werkte. In de kerker van deze kerk ligt Sint-Jozef begraven.

We zetten onze reis verder naar Bethlehem en bezoeken er de Geboortekerk. In een ondergrondse grot bevindt zich de plaats waar Jezus geboren zou zijn. De exacte plek wordt aangegeven door een zilveren 14-puntige ster. Bij de kerk ligt het Kribbe-plein. Met Kerstmis wordt hier altijd een mis opgedragen. Aangezien Kerstmis bij de Katholieke Kerk (Gregoriaanse kalender) en de Grieks-Orthodoxe Kerk (Juliaanse kalender) op verschillende dagen valt, wordt er twee keer per jaar kerstmis gevierd. In 2012 werd de Geboortekerk, samen met de Pelgrimsroute van Bethlehem tot Unesco Werelderfgoed verklaard.

We reizen verder naar Jeruzalem voor ons avondmaal en overnachting in hotel Lady Stern Jeruzalem 4*.

Dag 6 | Woensdag 19 april 2023 | Jeruzalem – Masada – Dode Zee – Jeruzalem (O- A)

We starten onze dag in Masada, dit ligt op een rots in de woestijn van Judea vlak bij de Dode Zee. Hier liet Herodes de Grote, die van 37 tot 4 voor Christus koning van Judea was, een paleis bouwen. Op de rots liggen de resten van de paleizen met daaromheen Romeinse vestingwerken. Ze behoren tot de mooiste en best bewaarde in hun soort. Masada staat vooral bekend om het verhaal van de Zeloten, die hier in 70 na Christus een dappere strijd tegen de Romeinen voerden. Toen ze uiteindelijk inzagen dat hun kansen hopeloos waren, hebben alle Zeloten, op twee na, zelfmoord gepleegd. We bezoeken de overblijfselen van de vestingmuren, het paleis, de synagoge, waterreservoirs, mozaïekvloeren, baden en andere vondsten. Masada is een plaats met een aangrijpende geschiedenis en met een prachtig panorama. We dalen met de kabelbaan af naar de Dode Zee, het laagst gelegen meer ter wereld, op de grens van Israël, Jordanië en de Westelijke Jordaanoever (Palestijnse gebieden). We genieten van de unieke kans om te drijven op het zoute water van de Dode Zee waarvan het water rijk is aan mineralen.

We keren terug Jeruzalem voor het avondmaal en overnachting in hotel Lady Stern Jeruzalem 4*.

Dag 7 | Donderdag 20 april 2023 | Olijfberg – Oude stad Jeruzalem (O-A)

Vandaag staat de oude stad Jeruzalem op het programma. We beginnen met de Olijfberg waar 150.000 graven liggen van onder andere de profeet Zacharian van Absalom (zoon van David) en heel veel rabbijnen. Volgens de bijbel voer Jezus vanop deze berg ten hemel en op deze berg zal Hij weer neerdalen. Vanop de olijfberg hebben we een perfect panoramisch uitzicht over de stad Jeruzalem. Hierna maken we een stop bij de berg Sion om het graf van koning David, de zaal van het laatste avondmaal en de abdij van Dormition te bezoeken.

Vervolgens gaan we via de Armeense en Joodse wijken naar de onlangs opgegraven en gerestaureerde Cardo, de Romeinse weg. We bezoeken de Klaagmuur, voor de Joden een van hun heiligste plaatsen. Het is een overblijfsel van het complex waarop de tweede Joodse tempel stond die in 70 na Chr. werd verwoest. Alleen de westelijke muur bleef overeind. Vanwege het rouwen om de verwoesting van de tempel, werd de muur door niet-Joden gekscherend ‘Klaagmuur’ genoemd. Joden zelf spreken van westelijke muur, in het Hebreeuws Hakotel Hama’Aravi of kortweg Kotel. Joodse en niet-Joodse bezoekers steken na het uitspreken van een gebed een briefje in de Klaagmuur. Dit ritueel is pas ontstaan in de 18e eeuw. Tegenwoordig worden jaarlijks honderdduizenden briefjes tussen de stenen van de muur gepropt. Twee keer per jaar verzamelen speciale schoonmaakteams de briefjes om ze te begraven op de Olijfberg.

Vervolgens gaan we in de christelijke wijk naar de Via Dolorosa, de lijdensweg die loopt van de Leeuwenpoort of Sint-Stefanspoort naar de Heilig Grafkerk. We bezoeken de kerk van het Heilig Graf, een van de belangrijkste christelijke heiligdommen van Israël. Dat is zo voor de Grieks Orthodoxe, de Romaanse en Armeense Katholieken, de Koptische en Ethopische kerk. De kerk zou gebouwd zijn op de plaats waar Jezus gekruisigd en begraven is. De bouw dateert uit 335 en onderging sindsdien tal van aanpassingen en vernieuwingen. De huidige kerk dateert uit 1149 en is opgetrokken in vroeg-gotische stijl. Sinds de 4e eeuw is het een veel bezocht christelijk bedevaartsoord.

Avondmaal en overnachting in hotel Lady Stern Jeruzalem 4*.

Dag 8 | Vrijdag 21 april 2023 | Jerusalem – Eilat – Grensovergang Israël/Jordanië – Aqaba (O-A)

We rijden van Jeruzalem naar Timna, een natuurpark in de majestueuze Negev-woestijn van Israël met een verbazingwekkende geschiedenis en geologie met onder andere één van de oudste kopermijnen ter wereld. Timna Park beslaat 15.000 hectare in een hoefijzervormige vallei, omringd door steile kliffen. We zetten onze reis verder naar Eilat aan de Golf van Akaba, een uitloper van de Rode Zee. Eilat bezit een uniek koraalrif met een onderwater observatorium dat zich in het hart van het rif bevindt. Het is een zeldzame kans om het leven onder water in de Rode Zee te observeren. Deze observatieruimtes bevinden zich in het Oceanarium op een diepte van 12 meter onder de zee.

Eilat ligt op enkele kilometers van de grens met Jordanië. In de late namiddag maken we de oversteek van Israël naar Jordanië met grensformaliteiten aan beide zijden.

Bij aankomst in Jordanië nemen we een transfer naar La Costa Hotel 4* in Aqaba voor avondmaal en overnachting.

Dag 9 | Zaterdag 22 april 2023 | Aqaba – Wadi Rum – Petra (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar het bezoekerscentrum van Wadi Rum. Wadi Rum is een wonderlijk woestijnlandschap met rotsformaties en zandsteen in prachtige kleuren die naargelang de lichtinval vuurrood, roze of geel zijn. De woestijn is Unesco Werelderfgoed. Hier en daar doet de omgeving denken aan een maanlandschap en wordt daarom ook wel The Valley of the Moon genoemd. Gedurende een halve dag doen we een jeepsafari en ’s middags genieten we van een barbecuelunch. De jeep stopt bij elke bijzondere plek en geeft de tijd om te wandelen of misschien zelfs omhoog klimmen op enkele van de prachtige natuurlijk gevormde bruggen.

In de namiddag rijden we naar Petra. Petra is de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs die zelf de stad Raqmu noemden. De stad is Unesco Werelderfgoed en gelegen in een kloof in de heuvels. Vrijwel alle gebouwen die er ooit stonden zijn nu ruïnes.

Overnachting in Hyatt Zaman hotel 5*.

Dag 10 | Zondag 23 april 2023 | Petra – Karak – Amman (O-M-A)

Na het ontbijt trekken we weer door de kloof naar de verborgen stad om meer te ontdekken van de stad van de Nabateeërs. De stad kende een bloeiperiode vanaf de 1e eeuw voor Christus tot een grote aardbeving in 363 na Christus die een groot deel van de stad verwoestte. De aardbeving, in combinatie met veranderingen in handelsroutes, leidde uiteindelijk tot de ondergang van de stad die uiteindelijk werd verlaten in de 7e eeuw. In 1812 heeft de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johannes Burckhardt de stad Petra ‘herontdekt’. Wij nemen de tijd om de belangrijkste en meest fascinerende delen van de stad te ontdekken. Het vraagt enig klimwerk, maar is beslist te moeite waard. We lunchen ook op deze Unesco site.

In de namiddag rijden we naar Al-Karak waar we het kruisvaarderskasteel bezoeken. De bouw begon in 1140 in opdracht van de koning van Jeruzalem. De kruisvaarders noemden het Crac des Moabites. Het kasteel is gebouwd op de ruïnes van een vroegere citadel uit de tijd van de Nabateeërs. De burcht telt zeven niveaus, waarvan het ondergrondse het best bewaard is gebleven. Het kasteel was decor in verschillende films. Nadien rijden we verder naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Avondmaal en overnachting in hotel Rotana 5*.

Dag 11 | Maandag 24 april 2023 | Amman – Jerash – Amman (O-A)

In de voormiddag verkennen we Amman, een moderne wereldstad gelegen op en tussen de heuvels dicht bij de Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee. Tijdens de Romeinse overheersing heette de stad Philadelphia. Het moderne Amman werd gesticht eind 19e eeuw onder de Ottomanen. We bezoeken de citadel, gelegen op de Jebel al-Qala’a, de hoogste berg van Amman, met een geschiedenis die vele duizenden jaren terug gaat. We bezoeken er de overblijfselen van de Romeinse Tempel van Hercules, de ruïnes van een eeuwenoude Byzantijnse kerk en het indrukwekkende Ummayad Paleis. Vanop de citadel hebben we een indrukwekkend uitzicht over de stad. In het hart van Amman ligt het Romeins Amfitheater, gebouwd onder keizer Marcus Aurelius. We rijden naar Jerash, een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden uit het Midden-Oosten. We bezoeken er de Romeinse ruïnes.

We keren terug naar Amman voor afscheidsdiner in het befaamde Tawaheen Al Hawa Restaurant. Overnachting in hotel Rotana 5*.

Dag 12 | Dinsdag 25 april 2023 | Amman – Istanbul – Brussel (O)

Rond het middaguur vertrekken we naar Queen Alia Airport, de luchthaven van Amman, voor de vlucht naar Brussel via Istanbul. Aankomst in Zaventem voorzien rond 21u15.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief.

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Turkish Airlines (incl. maaltijden aan boord)
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Engelstalige lokale gids op de bestemming
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Shuttlebus grens Israël/Jordanië
 • 11 overnachtingen in de vermelde accommodaties
 • Maaltijden volgens programma (half pension + 2x lunch)
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW
 • Departure tax in Israël

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Reis– en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Visum Jordanië

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi naar Zaventem: € 50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
 • Visumafhandeling Jordanië door Alleenreizenden 50+: 80 euro per persoon
Reis gegarandeerd vanaf min. 15 personen (max. 20 personen). Prijzen onder voorbehoud volgens beschikbaarheid. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: eventuele verhoging van luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland, de vrije uitstappen. Indien bepaalde omstandigheden het niet toelaten (bv klimlaat, wegenwerken, …) kan het reisprogramma worden aangepast. De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief.