20/09/2021 | 11 dagen
 

Moskou & Sint-Petersburg en gouden ring

Op zoek naar de schatten van de tsaren

Prijs per persoon:

€ 2865 bij verblijf in een tweepersoonskamer
€ 3335 bij verblijf in een éénpersoonskamer

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen!
– € 30 per persoon

Bij boeking geniet u automatisch van onze CORONA TERUGBETAALGARANTIE!

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel weinig van zult voelen.

Moskou & Sint-Petersburg en gouden ring

Moskou als hoofdstad spreekt tot de verbeelding. De sombere Sovjetgebouwen vertellen het verhaal van de 20° eeuw en staan in fel contrast met de glorietijd die de stad kende. Getuige daarvan zijn het hart van de stad met het Rode Plein en het Kremlin. Ze staan symbool voor de Russische staat en cultuur, maar ook voor het Russisch-orthodoxe geloof. Maar ook de metro, de talrijke kerken en paleizen, de theaters en de pleinen, de brede boulevards, de parken en musea geven mee kleur aan het Moskou van vandaag.

Sint-Petersburg, dat voor 1991 nog Leningrad heette, is ongetwijfeld de meest Europese stad van Rusland. Het is de stad van Peter de Grote. Nog geen tien jaar nadat deze de stad had gesticht, werd het al de hoofdstad van het grote Rusland. Later werd die eer weer toebedeeld aan Moskou. Het is vooral de tsaristische periode die zijn stempel op de stad heeft gedrukt. Iedere tsaar of tsarina liet uit megalomanie de stad volbouwen met schitterende parels van architectuur en beeldhouwkunst. Er zijn tientallen boeiende musea, waaronder het wereldvermaarde Hermitage. Er zijn parken als open kunstgalerijen, statige pleinen en rijke boulevards doorweven met een net van kanalen.

Soezdal was de hoofdstad van verschillende Russische vorstendommen. Met het afnemen van de politieke betekenis van de stad, nam de kerkelijke betekenis toe. Het stadje maakt deel uit van de Gouden ring van Rusland en staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Vladimir kende zijn glorietijd in de middeleeuwen en is met zijn prachtige gebouwen ook Unesco werelderfgoed als deel van de Gouden Ring.

Sergiev Posad heette tijdens de communistische periode Zagorsk. Het kende zijn bloei in de 14° eeuw. De stad telt vele prachtige gebouwen en is vooral bekend door het Troitse-Sergieva Lavra klooster. Het is de zomerresidentie van de Patriarch van Moskou, en wordt door Russen gezien als het Russische Vaticaan. Het is deel van de Gouden Ring en Unesco Werelderfgoed.

Onze troeven
• Moskou – Sint Petersburg – Soezdal – Vladimir en Sergiev Posad
• Stuk voor stuk steden met geschiedenis die getuigen van een rijk verleden
• Een culturele ervaring die zal bijblijven
• Het leven van de tsaren in contrast met de USSR en het huidige Rusland
• Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Internationale reispas, minstens 6 maanden geldig na terugkeer + visumaanvraag + verplichte reisbijstand.
Het visum voor Rusland kan door Alleenreizenden 50+ verzorgt worden mits supplement.

Inentingen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Rusland aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Munt
Russische Roebel.

Lokale tijd
In Moskou en St. Petersburg is het een uur later dan bij ons.

Klimaat
De beste reisperiode is van mei t/m september. November tot april is de winterperiode met temperaturen tot gemiddeld -5 graden. In de zomer zijn er zachte tot warme temperaturen met veel zon.

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Brussels Airlines & Aeroflot
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Lokale gids op de bestemming
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in 4* hotels
 • Maaltijden volgens programma
 • Alle vermelde excursies en inkomgelden inclusief volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Facultatieve bezoeken
 • Persoonlijke uitgaven & fooien (+/- € 50 per persoon)
 • Reis- en annulatieverzekering

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: € 40 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 5
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
 • Visumafhandeling door Alleenreizenden 50+: € 135 per persoon
Reis gegarandeerd vanaf min. 12 personen (max. 20 personen). De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief. Vermelde prijzen zijn steeds onder voorbehoud. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: verhoging luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland en de vrije uitstappen. Om organisatorische redenen of onvoorziene omstandigheden (bv. klimaat, wegenwerken, openingsuren, …) kan de volgorde van het programma worden aangepast. Vluchtgegevens zijn steeds onder voorbehoud.

VLUCHTGEGEVENS

REISPROGRAMMA

Dag 1 | maandag 20 september 2021 | Brussel – Moskou (A)

Vertrek in de voormiddag voor rechtstreekse vlucht naar Moskou met aankomst in de namiddag. Transfer naar hotel Radisson Blu 4*. Welkomstdrink.

Avondmaal en overnachting in het hotel Radisson Blu 4*.

Dag 2 | dinsdag 21 september 2021 | Kremlin en het Rode Plein (O-M-A)

Vandaag maken we kennis met de rijke geschiedenis van Moskou. We bezoeken het Kremlin, het geografische en historische centrum Moskou. Het ligt aan het Rode Plein op de linkeroever van de Moskva. Het is de zetel van de regering van de Russische Federatie en vroeger van de Sovjet Unie. Op het Kathedraalplein liggen de drie belangrijkste kathedralen – de Assumptie, de Annunciatie- en de Aartsengel Michael-kathedraal. We bezoeken de Arsenaalkamer – de schatkamer van Russische tsaren – met een verzameling unieke juwelen, wapenuitrustingen, kroningsjurken, gouden rijtuigen en enkele van de fabuleuze paaseieren van Karl Faberge.
Op het Rode Plein kunnen we de kleurrijke koepels van de St. Basiliuskathedraal bewonderen.

Verder de Spasskaya-toren door velen beschouwd als de mooiste toren van het Kremlin; een stuk van de oude omwallingmuren van het Kremlin; het GUM warenhuis; het Historisch Museum en het mausoleum van Lenin. Bij het Kremlin ligt de Christus de Verlosser Kathedraal, een kerk met een controversiële geschiedenis. Daarna gaan we naar Poklonnaya Hill een Memorial Complex met een moskee, synagoge, kerk, museum en monumenten. We sluiten de bezoeken af bij de universiteit van Moskou en de Sparrow Hills met een uitzicht op de “7 sisters” en het Olympisch dorp.

We sluiten af met een typisch Russisch avondmaal in een al even typisch restaurant. Overnachting in hotel Radisson Blu 4*.

Dag 3 | woensdag 22 september 2021 | Tretyakov – metro – KGB (O-M)

Na het ontbijt maken we een ritje met de metro en genieten we van de bijzondere en indrukwekkende architectuur van de metrostations. Daarna bezoek aan de oude Tretyakov-galerij met een verzameling Russische kunst uit de XIIe tot de XXe eeuw, waaronder de ‘Holy Trinity’ van de wereldberoemde Andrey Rublev.

Na de lunch die inbegrepen is, maken we kennis met een stukje geschiedenis van de vroegere Sovjet Unie en de rol die de KGB hierin speelde. Zo begrijpen we beter het hedendaagse Rusland als een product van zijn verleden. We houden halt bij The Embarkment, Lubyanka, het KGB hoofdkwartier en de Solovetsky Steen: plaatsen die te maken hebben met de terreur van Stalin, de tijd van grote repressie en angst. We vernemen meer over Goelag, de overheidsdienst die verantwoordelijk was voor straf- en werkkampen in de 20e eeuw.

Daarna bezoeken we het kunstpark Muzeon. Het is één van de grootste Russische openluchtmusea waar de beelden van onteerde leiders hun plaats delen met diverse creaties van hedendaagse beeldhouwers. Vrij avondmaal en vrije avond*. Overnachting in hotel Tverskaya Marriott 4*.

*Optioneel kunt u een professionele folkloreshow bijwonen, een reis doorheen de hoogtepunten en de diepten van de Russische cultuur. Tradities en gebruiken van het multinationale land gedurende de middeleeuwen, het Rusland van de tsaren en de USSR. 50 dansers op het podium, meesterlijke techniek, uitstekend acteerwerk, 600 unieke kostuums en 8 sets wisselingen maken van deze dansshow een onvergetelijke ervaring.

Dag 4 | donderdag 23 september 2021 | Moskou – Soezdal (O-M-A)

Na het ontbijt vertrekken we naar Sergiev Posad, één van de belangrijke plaatsen op de Gouden Ring waar we Troitse-Sergieva Lavra, het Klooster van de Heilige Drie-eenheid en de Heilige Sergej bezoeken. Het is het belangrijkste kloostercomplex van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Het is de zomerresidentie van de patriarchen van Moskou en wordt door de Russen gezien als het Russische Vaticaan.

Na de lunch transfer naar Soezdal, gelegen bij Vladimir aan de rivier Kamenka. Ook Soezdal maakt deel uit van de “Gouden Ring” en is één groot openluchtmuseum. Het was dan ook de hoofdstad van verschillende Russische vorstendommen. Met het afnemen van de politieke betekenis van de stad, nam de kerkelijke betekenis toe. Daarvan getuigen de vele kloosters en kerken. De stad is Unesco Werelderfgoed. We nemen onze intrek in hotel Pushkarskaya Sloboda 4*. Avondmaal in hotel.

Dag 5 | vrijdag 24 september 2021 | Soezdal (O-M – A)

Na het ontbijt verkennen we het historische Soezdal met de paardenkoets. We bezoeken het Kremlin, het oudste deel van de stad daterend uit de 10e eeuw. Net als andere Russische Kremlins was het oorspronkelijk een fort of citadel en het religieuze en administratieve centrum van de stad. Vervolgens bezoeken we het Spaso-Evfimievsky-klooster waar we genieten van een klokkenconcert. We vervolgen met bezoek aan het Museum voor Houten Architectuur. Het werd opgericht in 1968 op de plaats van het voormalige Dmitrievskiy-klooster, het oudste in Soezdal. De houten constructies uit de hele regio Vladimir werden naar het museum gebracht.

In de namiddag bezoeken we het Shchurovo Gorodishche Museum, een gereconstrueerde houten nederzetting dat ons een beeld geeft van hoe de oude Russen leefden en werkten in de 9e tot 11e eeuw. De film “Tsaar” over Ivan de Verschrikkelijke is hier opgenomen. Nadien is er vrije tijd om rond te kuieren of te snuisteren in de souvenirwinkeltjes.

Avondmaal in een “farm-to-table” restaurant. Overnachting in hotel Pushkarskaya Sloboda 4*.

Dag 6 | zaterdag 25 september 2021 | Soezdal – Bogolyubovo – Vladimir – Soezdal (O-M-A)

In de voormiddag transfer naar Bogolyubovo voor bezoek aan het klooster destijds de plaats waar Prins Andrei Bogolyubsky een residentie had. Deze werd gebouwd tussen 1158 en 1165 aan de monding van de Nerl rivier. Volgens de Russisch Orthodoxe kerk is Bogolyubovo gebouwd op de plek waar Andrei een visioen had van de Maagd Maria die hem opdroeg om op deze plek een kerk en een klooster te bouwen. De Kerk van de voorbede van de Heilige Maagd aan de rivier de Nerl werd ook gebouwd in opdracht van Andrei Bogolyubsky. In 1992 werd de kerk Unesco Werelderfgoed als onderdeel van Witte Monumenten van Vladimir en Soezdal.

We rijden verder naar Vladimir en bezoeken de Assumptie kathedraal, de belangrijkste kerk van Vladimir. Ze werd gebouwd tijdens het bewind van Prins Andrei Bogolyubsky in 1158 en is bekend om de icoon van de Moeder Gods van Vladimir. Ze is, net als de Dmitrievsky-kathedraal die we nadien bezoeken, Unesco werelderfgoed. Verder bezoek aan de Golden Gate, een stadspoort uit de 12e eeuw.

Na dit bezoek aan Vladimir keren we terug naar Soezdal voor een bezoek aan het Museum van kristal, lakminiaturen en borduurwerk. Het is gevestigd in het prachtige gebouw van de Troitskaya-kerk tegenover de Golden Gate. Daarna volgt een proeverij van “medovukha”, een Slavische alcoholische drank op basis van honing. Diner met folkloristische show in het hotel.

Overnachting in hotel Pushkarskaya Sloboda 4*.

Dag 7 | zondag 26 september 2021 | Soezdal – Sergiev Posad – Moskou – Sint Petersburg (O-M-A)

We verlaten Soezdal en gaan op weg naar Moskou. We bezoeken er het Theaterplein waar we het Bolshoi theater en een standbeeld van Karl Marx vinden. We wandelen verder naar het Rode Plein om een laatste indruk in ons geheugen op te nemen of om op ontdekking te gaan in het mooie GUM-warenhuis en te lunchen.

Transfer naar het Leningradsky railway station waar we de Sapsan sneltrein nemen die ons in minder dan 4u naar Sint Petersburg brengt. Sint Petersburg is na Moskou de belangrijkste stad en tevens de voormalige hoofdstad van Rusland. De stad is gelegen aan de monding van de Neva, in de Nevabaai, het oostelijkste deel van de Finse Golf.

Bij aankomst in de stad van de tsaars transfer naar een lokaal restaurant. Overnachting in Hotel Courtyard Pushkin by Marriott 4*.

Dag 8 | maandag 27 september 2021 | Peter and Paulvesting – Paleizenplein – St. Isaacs Kathedraal (O-M)

We starten met een rondleiding door de noordelijke hoofdstad van Rusland met oa. het bronzen ruiterstandbeeld van Peter de Grote en het prachtige uitzicht op de stad vanaf Vasilievsky eiland. We bezoeken het oudste deel van de stad – Peter and Paul Fortress – waar de stad in 1703 door Peter de Grote werd gesticht als ‘venster op het Westen’ om de oude, door Ivan de Verschrikkelijke ontvolkte, Hanzestad Novgorod te vervangen. Verder naar het Generale Stafgebouw, een 580 m lange boogvormige gevel, gelegen aan het Paleisplein tegenover het Hermitage het Winterpaleis van de tsaren en de Alexander kolom.

Na de lunch volgt de indrukwekkende St. Isaac’s Kathedraal die met haar majestueuze koepel prominent aanwezig in het stadsgezicht van Sint-Petersburg. Maar liefst 400.000 werklieden en ambachtslui waren nodig om de bouw van dit architectoraal kunstwerk in 100 jaar te realiseren. We wandelen daarna doorheen de Alexander Tuin naar de het majestueuze standbeeld van Peter de Grote.

’s Avonds staat er facultatief een Gala Concert op het programma in het Vladimir paleis, de residentie van de Romanov dynastie. Naast het concert mag u ook een “welcome cocktail“ en een rondleiding in het paleis verwachten. Een echte aanrader! Vrij avondmaal.

Overnachting in Hotel Courtyard Pushkin by Marriott 4*.

Dag 9 | dinsdag 28 september 2021 | Yusoupov Paleis en Hermitage (O-M-A)

Na het ontbijt zetten we onze verkenning van Sint Petersburg verder. We starten met bezoek aan het Yusoupov-paleis aan de Moika-rivier, de verblijfplaats van de ongelooflijk rijke familie Yusoupov. Het paleis is één van de weinige aristocratische herenhuizen waarvan zowel de weelderige façade als het interieur intact is. De namiddag is voorbehouden voor bezoek aan het “Hermitage”, na het Louvre in Parijs het grootste kunstmuseum ter wereld ondergebracht in het winterpaleis voor de voormalige Russische tsaren. Dit beroemde museum met zijn meesterwerken van honderden kunstenaars is ontstaan uit een verzameling werken van Catharina de Grote en tsaar Peter de Grote, aangevuld met duizenden schilderijen uit collecties in West-Europa. Het museum werd onder tsaar Nicolaas in 1852 voor het publiek opengesteld.

’s Avonds genieten we van een vodka-proeverij met diner. Overnachting in Hotel Courtyard Pushkin by Marriott 4*.

Dag 10 | woensdag 29 september 2021 | Catherinapaleis en Peterhofpark (O-M)

Na het ontbijt rijden we naar de stad Pushkin of Tsarskoye Selo, net buiten St. Petersburg. Het is beroemd om zijn majestueuze Catharinapaleis, waar keizerin Catharina de Grote woonde en stierf. Alle vertrekken zijn uiteraard rijk gedecoreerd en uniek maar de hoofdattracties zijn de spiegelende Grand Ballroom en de weelderige Amber Room. We genieten ook van het prachtige Catherine Park rondom het paleis.

Na de lunch brengen we een onvergetelijke bezoek aan Peterhof Park – de “stad van de fonteinen” – aangelegd in opdracht van Peter de Grote aan de Finse Golf en het Russische Versailles genoemd. Maar liefst 64 verschillende fonteinen en talloze bronzen beelden, bas-reliëfs en andere decoraties sieren het park. De architectuur en inrichting van Peterhof weerspiegelt alle artistieke stijlen uit het verleden en de persoonlijke smaak en voorkeuren van elke Russische monarch. Vrij avondmaal en vrije avond. Overnachting in Hotel Courtyard Pushkin by Marriott 4*.

Dag 11 | donderdag 30 september 2021 | Sint-Petersburg – Brussel (O)

We genieten nog voluit van deze laatste uren in Sint Petersburg. Na het ontbijt bezoeken we de meest beroemde kerk in de stad, de Church of Our Savior on the Spilt Blood of de Kathedraal van de Wederopstanding van Christus. Deze kerk werd gebouwd op de plaats waar keizer Alexander II dodelijk gewond raakte door politieke nihilisten in maart 1881. We schepen nadien in voor een rondvaart op de kanalen. Sint-Petersburg is gebouwd rond een netwerk van kanalen en rivieren, en ligt verspreid over verschillende eilanden. Om die met elkaar te verbinden, zijn er in de loop der tijd veel bruggen gebouwd. Als u vanuit het water naar de stad kijkt, ziet u een absoluut ander Sint-Petersburg. Vrije lunch en transfer naar de luchthaven van Sint Petersburg voor onze vlucht naar Brussel. Aankomst in Zaventem voorzien rond 20u.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Brussels Airlines & Aeroflot
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Lokale gids op de bestemming
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in 4* hotels
 • Maaltijden volgens programma
 • Alle vermelde excursies en inkomgelden inclusief volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden
 • Facultatieve bezoeken
 • Persoonlijke uitgaven & fooien (+/- € 50 per persoon)
 • Reis- en annulatieverzekering

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: € 40 per persoon
 • Autoparking Lochristi: € 5
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
 • Visumafhandeling door Alleenreizenden 50+: € 135 per persoon
Reis gegarandeerd vanaf min. 12 personen (max. 20 personen). De vermelde hotels zijn steeds onder voorbehoud en kunnen vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief. Vermelde prijzen zijn steeds onder voorbehoud. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: verhoging luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland en de vrije uitstappen. Om organisatorische redenen of onvoorziene omstandigheden (bv. klimaat, wegenwerken, openingsuren, …) kan de volgorde van het programma worden aangepast. Vluchtgegevens zijn steeds onder voorbehoud.