15/08/2024 | 19 dagen
 

Peru

De inca's achterna

Prijs per persoon:

€ 7520 bij verblijf in een tweepersoonskamer
€ 8330 bij verblijf in een éénpersoonskamer

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen! EERSTE 5 BOEKINGEN REEDS VERKOCHT!
– € 100 per persoon

Prijs geldig tot 10/04/2024. Bij boeking na deze datum kunnen er prijsstijgingen van toepassing zijn.

Deze reis is in samenwerking met Groepsreizen 50 Plus. Voor meer info klik hier!

Kamergenoot gezocht: heer van 63 j. zoekt kamergenoot om een kamer te delen.

Peru, de Inca’s achterna

In het spoor van de Inca’s trekken we 17 dagen door Peru. We gaan terug in de tijd op zoek naar sporen en restanten van het machtige Inca-rijk; we maken kennis met de invloed van de Spaanse kolonisatie; we leggen contacten met plaatselijke bevolking en krijgen een idee van de huidige samenleving in Peru. We laten ons overweldigen door de spectaculaire natuur: besneeuwde Andes-toppen, uitgestrekte hoogvlaktes, zandvlaktes, zoutvlaktes, pampa’s, woestijnen en oases en het saffierblauwe Titicacameer…De legendarische Machu Picchu – de mysterieuze Nasca lijnen – de regenboogkleuren van de Vinicunca en het hoogst gelegen bevaarbare Titicacameer zijn alvast te schrappen op uw bucketlist.

Peru ligt op een respectabele hoogte. Ons programma is aangepast aan 50-plussers. U hoeft geen goedgetrainde atleet te zijn. Maar enige fysieke conditie, een portie doorzettingsvermogen en een positieve vibe zijn vereist.

Voorreisvergadering: zaterdag 13 juli 2024 om 14u00.

Lees een aantal getuigenissen van onze succesvolle afreis in 2022!

Verblijfshotels
2 nachten Lima: Mercure Ariosto Lima 4*
3 nachten Cusco: Xima Exclusive 4*
3 nachten Urubamba: La casona de Yucay Urubamba 3*
1 nacht Secuani: Hotel Wilkamayo 3*
2 nachten Puno: Sonesta Posada del Inca 4*
2 nachten Lima: Mercure Ariosto Lima 4*
1 nacht Chincha: Casa Andina Chincha 3*.
1 nacht Ica: Huacachina: Viñas Queirolo 4*
2 nachten Paracas: The legend Paracas Resort 4*

Onze troeven

 • Ontdekken van de rijke Inca cultuur
 • De overweldigende natuur van de Andes
 • Kleurrijke volkeren en diepgewortelde tradities
 • Highlights als Machu Picchu – Vinicunca – de Nazcalijnen en Titicaca meer
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Internationale reispas (nog 6 maand geldig).

Inentingen
Klik hier voor de reisgeneeskunde van Peru.

Munt
Peruviaanse sol (PEN).

Lokale tijd
Winter: 6 uur vroeger in Peru. Tijdens onze zomertijd: 7 uur vroeger in Peru.

Klimaat
Peru kent slechts twee seizoenen: het droge- en het regenseizoen.  De beste reistijd is het droge seizoen (mei – oktober). Het weer verschilt echter sterk per geografische regio. We verwachten temperaturen in de Andes rond 20°, in de Nazca woestijn 25° en rond het Titicacameer tot 32°.

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug vanaf Zaventem met Iberia
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele
 • Lokale gids
 • Alle transfers en taksen ter plaatse
 • Verblijf in hotel volgens programma
 • Maaltijden volgens programma
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 12 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.

VLUCHTGEGEVENS

Vluchten met Iberia

15/08 Brussel 07u10 – Madrid 09u35
15/08 Madrid 13u20 – Lima 18u20

01/09 Lima 20u00 – Madrid 14u15
02/09 Madrid 16u35 – Brussel 18u55

Vluchturen onder voorbehoud.

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Donderdag 15 augustus 2024 | Brussel – Madrid – Lima (A)

In de vroege morgen vlucht vanuit Brussel met Iberia via Madrid naar Lima, de hoofdstad van Peru. Aankomst in Lima dezelfde dag in de vroege avond, plaatselijke tijd.

We hebben immers een tijdsverschil van 7u in ons voordeel. Transfer naar het hotel Mercure Ariosto Lima 4*. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 2 | Vrijdag 16 augustus 2024 | Lima (O-M-A)

Na het ontbijt bezoeken we het historisch centrum van Lima, dat Unesco werelderfgoed is met de Kathedraal, een witte koloniale basiliek uit het begin 16e eeuw. Plaza de Armas, het centrale plein en kloppend hart van de stad; het museum in het voormalige treinstation en de San Francisco kerk met het museum en de catacomben. Na de lunch bezoeken we Huaca Pucllana, een grote pyramide in adobe en klei uit de Lima Periode, 5e eeuw. Daarna trekken we naar “Het park van de liefde” waar de sculptuur “De kus” staat en vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de baai van Lima in de Stille Oceaan. Van daaruit gaan we naar Barranco, het epicentrum van de culturele elite van Lima en de thuisbasis van kunstenaars; schrijvers en ontwerpers gedurende vele generaties. De wandeling omvat de ‘Brug der Zuchten’ en een geweldig uitkijkpunt op de Stille Oceaan. We maken tijd voor een tas heerlijke biologische koffie in het charmante Felicia & Domingo Café of op de patio van kunstgalerie Dedalo.

Avondmaal aan de kust. Overnachting in hotel Mercure Ariosto Lima 4*.

Dag 3 | Zaterdag 17 augustus 2024 | Lima – Cuzco (O-A)

Na een rustige start bezoeken we het Museo Larco met schatten van Peru uit de tien millennia voor de komst van de Spaanse kolonisten. De expositieruimtes vormen een ware schatkamer met voorwerpen uit het leven van oude inheemse volkeren, zoals de Moche, Chimus, Nazca’s en Inca’s. Lunch voor eigen rekening in het museum café. Daarna rijden we naar de luchthaven voor een vlucht naar Cuzco. Cuzco was het centrum van het grote Inca-rijk en betekent ‘navel van de wereld’. Cuzco ligt op een hoogte van 3360m.

Transfer naar hotel Xima Exclusive Cusco 4* voor avondmaal en overnachting.

Dag 4 | Zondag 18 augustus 2024 | Cusco (O-A)

Vandaag verkennen we de historische stad Cuzco. We starten met een bezoek aan het Fort Sacsayhuaman, een archeologische site groot ten noorden van de stad Cuzco op een hoogte van 3500m. Saqsaywaman is Quechua en betekent in het “Doorvoede Valk”. In de tijd van de Inca’s bevond zich op het plateau boven de drie nog bestaande terrassen een groot complex met als middelpunt een vier of vijf verdiepingen hoge toren. De gebouwen boden plaats aan 5000 personen. Daarna trekken we naar de Plaza de Armas genieten van de zondagse drukte en de wekelijkse processie op en rond het plein.

Vrije tijd en lunch voor eigen rekening in de vele gelegenheden rond de Plaza. Daarna staat de imposante gotische kathedraal op het programma, gebouwd met stenen van een Inca-fort en bekend om de prachtige architectuur. De kathedraal bezit een kunstpatrimonium dat drie eeuwen omspant. Vervolgens gaan we naar de Qorikancha ook klooster van Santo Domingo genaamd. De Qorikancha werd ten tijde van de Inca de Inti Kancha of Tempel van de zon geheten. Het was de belangrijkste tempel binnen het Incarijk, gewijd aan de zonnegod Inti. Als laatste bezoeken we de kunstenaarswijk San Blas, met zijn typisch kerkje en smalle straatjes met boetiekjes, galerijen, souvenirwinkels en straathandelaren. We voorzien er vrije tijd om rond te slenteren.

Avondmaal in een van de vele restaurants in San Blas en transfer naar hotel Xima Exclusive Cusco 4* voor overnachting.

Dag 5 | Maandag 19 augustus 2024 | Cuzco – Pisac – Cuzco (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar Mirador Taray vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over Pisac. Hoog boven het dorpje Pisac op een hoogte van 2972m bevinden zich de ruines van een complete Inca-nederzetting. De bewoners deden aan terrasbouw. Boven in de bergwanden zijn nog de gaten van de mummiegraven te zien. Een stevige wandeling laat ons aan den lijve ondervinden hoe hard en moeilijk leven en werken in de Andes was en is. Na onze verkenning van de Inca site gebruiken we een picknick in deze formidabele plaats. Daarna dalen we af naar het centrum van Pisac voor de lunch.

Daarna bezoeken we het dorpjes. Van oudsher was de markt op het kerkplein vooral het terrein van indiaanse handelaars die er hun gewassen en producten verkochten. Een belangrijk deel van de markt is tegenwoordig ingeruimd voor toeristische souvenirs. Daarnaast verhandelen vele indianen nog altijd hun landbouwproducten. In de late namiddag rijden we terug naar Cuzco. Tijd om op adem te komen in het hotel.

‘s Avonds dineren we samen in de stad. Overnachting in hotel Xima Exclusive Cusco 4*.

Dag 6 | Dinsdag 20 augustus 2024 | Cuzco – Maras – Moray – Misminay – Urubamba (O-M-A)

Na het ontbijt vertrekken we naar de Heilige Vallei der Inca’s voor een zeer gevarieerde dag. Eerst rijden we naar de Salineras van Maras, waar de lokale bevolking in vrij moeilijke omstandigheden zout verzamelt van de terrassen. Al sinds Inca-tijd wordt er zout gewonnen. Er zijn honderden zoutpannen aangelegd waar zout bronwater uit de bergen wordt doorheen geleid dat door de warmte van de zon verdampt waardoor het zout blijft liggen. Daarna rijden we naar Moray. Een korte wandeling brengt ons bij de Inca-terrassen. Hier was een proefstation van de Inca om uit te zoeken welke gewassen konden geteeld worden op grote hoogte. Moray en Maras liggen op 3500m hoogte.

Vervolgens gaan we naar de Andes-gemeenschap van Misminay om kennis te maken met de lokale volkstradities. Via een smal pad komen we in het dorp dat op 3700m ligt met een spectaculair uitzicht op de Heilige Vallei en de bergen. De mensen leven er vooral van de landbouw die echter onvoldoende oplevert wat maakt dat gezinnen blijvend in armoede en onderontwikkeling leefden. In Misminay werd daarom een project opgezet om toerisme te integreren in hun armoedig bestaan. Ze ontvangen toeristen en demonstreren hun oude tradities en ambachten; ze werden gidsen op de Inca-trail, ze leerden adobe stenen maken zodat ze nu in meer solide huisjes leven; ze bereiden voor ons een traditionele lunch met natuurlijk gecultiveerde ingrediënten van hun velden. We rijden verder naar Urubamba.

We overnachten in het hart van de Heilige Vallei in het eco-hotel La Casona de Yucay in Urubamba 3* waar we ook het avondmaal gebruiken.

Dag 7 | Woensdag 21 augustus 2024 | Urubamba – Ollantaytambo (O-M-A)

Lama’s spelen een voorname rol in het leven van de Peruanen. We bezoeken het “Llama Pack Project” op een hoogte van 3240m waar we de lamafokkers ontmoeten en meer leren over de dieren, de families en hun tradities. Daarna gaan we op pad voor een ontspannen wandeling samen met de lama’s, over een onverharde weg door weidevelden, langs kleine boerengemeenschappen met lemen huizen en kleine binnenplaatsen. Voor lunch genieten we van een Peruaanse ‘huatia’ – een traditioneel bereid aardappelgerecht waarbij de knollen in een aardeoven worden gebakken en geserveerd met een saus.

Na de lunch rijden we naar Ollantaytambo op een hoogte van 2792m, een mysterieus tempel- en fortcomplex. In het Inca-rijk was Ollantaytambo het koninklijke landgoed van keizer Pachacuti die de regio veroverde en een ceremonieel centrum bouwde. Het geheel bestaat uit een aantal oplopende terrassen. Een wandeling van een uur langs het opgaand pad geeft ons toegang tot het hoogste gedeelte. Wie de klim niet zit zitten kan de sfeer opsnuiven op een marktje beneden.

We dineren in Ollantaytambo. Overnachting in La Casona de Yucay in Urubamba 3*.

Dag 8 | Donderdag 22 augustus 2024 | Urubamba – Machu Picchu (O-M-A)

Vandaag staat het bezoek aan Machu Picchu op het programma. Daarom een heel vroeg ontbijt en transfer naar het treinstation van Ollantaytambo. We nemen de trein tot het station van Agua Calientes. Daar stappen we over op een eco-bus tot de site van de Machu Picchu. De naam Machu Picchu betekent Oude Berg in het Quechua. Deze Inca vestiging is door de Spanjaarden nooit ontdekt en daardoor ook niet vernietigd. Zo bleef veel van de Inca-beschaving intact. Aangenomen wordt dat de bouw van de stad Machu Picchu werd begonnen rond 1440, onder leiding van Pachacuti. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 was de stad bewoond. Over de functie van de stad zijn wetenschappers het niet eens. Doordat de stad zo ontoegankelijk is, wordt aangenomen dat de stad geen doorsnee functie had. Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hogere medewerkers. Volgens anderen zou de stad een fort zijn geweest ter verdediging van het Inca-rijk. Na de Spaanse verovering was er voor de Inca’s geen noodzaak meer om er te blijven komen en werd de stad verlaten. Volgens een derde theorie zou Machu Picchu bedoeld zijn geweest voor het verzamelen van coca-bladeren, omdat het op een punt ligt van waaruit veel plantages bereikbaar waren. Dit is de minst waarschijnlijke theorie. In 1911 verrichtte de historicus Hiram Bingham een studie naar de Inca-paden. Tijdens deze studiereis ontdekte hij Machu Picchu. Brede bekendheid kreeg de stad in 1913 toen de National Geographic een compleet nummer wijdde aan Machu Picchu. In 1983 werd de stad UNESCO Werelderfgoed. Het is ook een van de zeven wereldwonderen. Begin deze eeuw trok Machu Picchu een recordaantal bezoekers van 1,480 miljoen per jaar. Nu is het aantal bezoekers beperkt tot 2500 per dag. We nemen ruim de tijd om het complex te bezoeken.

We gebruiken de lunch in het restaurant van de site. In de vroege namiddag nemen we opnieuw de bus tot Agua Calientes. Het stadje is gelegen tussen steile bergen, de Machu Picchu (oude berg) en de Huayna Picchu (jonge berg) op een hoogte van 2438 m. De Inca’s bereikten de stad via een steil pad. De voettocht duurde meerdere dagen en de stad was derhalve moeilijk bereikbaar. Door het rotsdal loopt op 1750 m de sterk stromende Urubamba rivier. In het stadje voorzien we ook vrije tijd. Daarna nemen we terug de trein naar Ollantaytambo en daarna de bus naar het hotel.

Avondmaal en overnachting in hotel La Casona de Yucay 3*.

Dag 9 | Vrijdag 23 augustus 2024 | Urubamba – Vinicunca – Checacupe – Secuani (O-M-A)

We vertrekken in de heel vroeger morgen naar een van de highlight van Peru: de Vinicunca of regenboogberg, een veelkleurige berg, in het hart van de Andes. De opvallende kleur van de Vinicunca is volledig natuurlijk en vindt zijn oorsprong in de afzetting van gesteenten gedurende miljoenen jaren. Dit veelkleurige uiterlijk wordt veroorzaakt door een mengsel van rood ijzeroxide, groen kopersulfaat en gele zwavel. Het beste uitzichtpunt op de Vinicunca ligt op een hoogte van 5030m en bereiken we na 4km wandelen in een heel rustig tempo doorheen de vallei waar we traditionele herdershuizen, grazende alpaca’s, lama’s en zelfs de zeldzame vicuna kunnen zien. Onze inspanningen zullen worden beloond door het prachtige uitzicht op de met sneeuw bedekte top van Ausangate, Cusco’s hoogste berg 6.385 m en de Rainbow Mountain (5.020 m), met zijn kleurrijke sedimenten in turkoois, oranje, bruin en rood. Terwijl we aan de rand van de wereld staan, hebben we tijd om de kleuren en het landschap in ons op te nemen en maken we nog een korte wandeling naar het uitkijkpunt Red Valley voordat we aan de afdaling langs hetzelfde pad beginnen. Daar staat de chauffeur klaar om ons naar een nabijgelegen dorp Quiquijana te brengen om te genieten van een lunch in restaurant Meson Andino.

We rijden vervolgens naar Checacupe gelegen op 3450m waar we halthouden bij drie bruggen over de rivier Vilcanota: een Incabrug gebouwd: om het netwerk van Inca-wegen, te verbinden; een koloniale brug uit de 18° eeuw gebouwd met kalk- en hardsteen; de metalen republikeinse brug uit 1895, aangepast aan het steeds toenemend zwaarder verkeer.

We rijden verder naar hotel Wilkamayo 3* bij Sicuani gelegen op 3549m voor avondmaal en overnachting.

Dag 10 | Zaterdag 24 augustus 2024 | Secuani – Raqchi – Pucara – Puno (O-A)

Na het ontbijt verlaten we de Heilige Vallei en rijden naar Puno aan het Titicacameer. Een heel ander stukje Peru. Onze eerste stop is de Inca-stad Raqchi. In de Incatijd was Raqchi dé centrale voorraadschuur en distributiecentrum van het imperium: in meer dan 200 grote ronde silo’s (collca’s) werden allerlei gewassen en proviand opgeslagen. De silo’s zijn bijzonder goed bewaard gebleven.

Lunch onderweg voor eigen rekening. Daarna zetten we onze reis verder naar de La Raya gletsjer op 4313m voor een korte fotostop. Daarna rijden we verder naar Pucara – de stad van de stieren. Eens een enorme Inca-site met de kenmerken van de bijzondere Pucara-stijl. We bezoeken er het kleine Litico-museum met vondsten in de archeologische zone van Pukara. De collectie bevat granieten steles en monolieten van zoömorfe en antropomorfe figuren uit de Pukara-cultuur.

In de late namiddag bereiken we Puno, een stad op 3.860m aan de oevers van het Titicacameer waar we inchecken in het Sonesta Posada del Inca 4* aan het Titicacameer voor avondmaal en overnachting.

Dag 11 | Zondag 25 augustus 2024 | Titicameer – Uros – Taquile (O-M-A)

Vandaag brengt een motorboot ons naar de Uros-eilanden, kunstmatige rieteilanden die zich bevinden op het Titicacameer. Het volk van de Uros bouwde deze eilanden oorspronkelijk om de Inca’s te ontvluchten. Vandaag leven er nog ongeveer een honderdtal van hen op de eilanden. De eilandjes zijn gemaakt van het riet dat in het Titicacameer groeit. De dichte wortels die de plant ontwikkelt zorgen ervoor dat de eilanden vastgroeien. Ze zijn verankerd met touwen die naar de bodem van het meer gaan. Het riet aan de onderkant van de eilandjes verrot nogal snel. Daarom wordt er regelmatig riet toegevoegd aan de bovenkant om te compenseren. We bezoeken de eilanden en varen met een rieten boot op het meer. Daarna varen we met onze motorboot naar het eiland Taquile. Het hoogste punt van het eiland is 4050m. De bewoners van het eiland spreken Quechua. Taquile is een smal en lang eiland en functioneerde als gevangenis toen Peru nog een Spaanse kolonie was. In 1970 werd het eigendom van de bewoners. We krijgen uitleg rond de plaatselijke gebruiken en klederdracht. Taquile is vooral bekend om zijn handwerk. De textielkunst is opgenomen in de UNESCO-lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed. Breien wordt uitsluitend uitgevoerd door mannen. De vrouwen maken uitsluitend garen en weven.

We gebruiken er een typische lunch. Daarna dalen we af naar het meer waar onze motorboot op ons wacht die ons terug naar het hotel brengt. Avondmaal en overnachting in hotel Sonesta Posada del Inca 4*

Dag 12 | Maandag 26 augustus 2024 | Puno – Sillustani – Juliaca – Lima (O-M-A)

In de voormiddag bezoeken we de pre-Inca site in Sillustani gelegen op een hoogte van 4000m aan het meer van Umayo. De graven in deze nederzetting zijn gebouwd in torens, chullpas genaamd. Hierin werden de edelen van de Colla bevolking in hurkhouding begraven. De Colla’s moeten al voor de Inca’s hier geleefd hebben. Na het bezoek aan de site maken we een wandeling aan het Umayo meer, een pracht van een natuurgebied. Nadien rijden we naar Fundo Chincheros gebouwd in 1980 in adobe. Vlakbij het huis staat een koloniale kapel die vrij uniek is en mogelijk één van de enige overgebleven koloniale kapellen. De Fundo staat in het prachtig landschap van de Altiplano met een bijzonder cactusbos en rotsformaties van fossiele bomen. We maken een wandeling in het cactusbos waarvan sommige cactussen zo oud zijn dat ze al op bomen lijken. Ook een pre-Inca ceremonieel centrum ligt op onze weg. Daarna genieten we van een typische Antiplano lunch in de gezellige tuin van de Fundo. Vervolgens rijden we naar de luchthaven van Juliaca voor een vlucht naar Lima.

Avondmaal en overnachting in hotel Mercure Ariosto Lima 4*.

Dag 13 | Dinsdag 27 augustus 2024 | Lima – Villa Maria Del Triunfo – Chincha (O-M-A)

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Cementario Nueva Ezperanza in Villa Maria del Triunfo. Het is de grootste begraafplaats in Peru en de tweede ter wereld. Het kerkhof werd in 1961 aangelegd met het doel gebruikt te worden door immigranten uit andere provincies. De site is als een toeristische trekpleister geworden, die jaarlijks door twee miljoen mensen wordt bezocht. Van daaruit gaan we op weg naar Chinca. We lunchen in Haciënda San Jose in Chincha, een van de best bewaarde haciënda’s uit de kolonisatietijd. Vooral Afrikaanse slaven werden tewerkgesteld op de katoen- en suikerrietplantages. We bereiken Chincha in de vroege namiddag waar we logeren in Casa Andina Chincha 3*.

Tijd voor een plons in het zwembad of een drankje op het zonneterras. Avondmaal en overnachting in Casa Andina Chincha 3*.

Dag 14 | Woensdag 28 augustus 2024 | Chincha – Ica (O-M-A)

Vandaag ruilen we de oceaan in voor een woestijnlandschap met bestemming Ica. We bezoeken er de oase Huacachina, een blauwe lagune omringd met palmbomen, te midden van zandduinen. Tegen de middag bereiken we de wijnstreek rond Ica, het belangrijkste wijngebied van Peru, vooral bekend om zijn rode wijnen en voor de populaire pisco. We lunchen in Viñas Queirolo waar we ook zullen logeren. Viñas Queirolo is een familiebedrijf sinds 1877 van Italiaanse immigranten en is uitgegroeid tot een gerenommeerd wijnhuis met diverse wijngaarden, en een hotel en restaurant. We maken een wandeling door de wijngaarden en genieten van een wijn- en pisco proeverij.

Avondmaal en overnachting in Viñas Queirolo 4*

Dag 15 | Donderdag 29 augustus 2024 | Ica – Paracas (O-A)

We rijden via Paracas naar Pisco, een stad die zijn naam gaf aan de gerenommeerde pisco brandewijn. De stad was korte tijd hoofdstad van Peru voordat de Spanjaarden deze functie aan Lima gaven. We rijden naar de luchthaven van Pisco vanwaar we de optionele vlucht over de Nazca woestijn en de Nazcalijnen aanvatten. De Nazcalijnen zijn geogliefen in het zand van de pampa’s tussen de steden Nazca en Palpa. De meeste figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen en lijnenspellen zijn in het woestijnzand bewaard gebleven. De hoogvlakte is een van de droogste gebieden op aarde. De lijnen zijn vermoedelijk tussen 200 voor en 900 na Chr. Aangelegd door de Nazca- en Paracas-indianen. In 1994 zijn de lijnen toegevoegd aan de officiële Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze excursie is optioneel.

We rijden terug naar Paracas voor lunch, die is voor eigen rekening. Paracas is een havenstadje aan de baai van Paracas in de Stille Oceaan niet ver van Pisco. Het is een schiereiland, het water is dus nooit ver weg. In Paracas laten we ons verwennen in The legend Paracas Resort 4* (voorheen hotel Double Tree Guests Suites Paracas by Hilton 4* genaamd) of La Hacienda Bahi Paracas 4*.

Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 16 | Vrijdag 30 augustus 2024 | Paracas (O-A)

Na het ontbijt wacht ons een rondvaart langs de Ballestas-eilanden, ook wel de kleine Galapagos genoemd. Het zijn kale, grillige rotseilanden voor de kust van Paracas. Op de eilanden leven tal van vogelsoorten, zeeleeuwen en pinguïns. Daarnaast wordt op de Ballestas-eilanden nog steeds guano (vogelmest) gewonnen. We keren terug naar het hotel. Lunch voor eigen rekening. Vrije tijd voor een strandwandeling of om te genieten van het zwembad. Na de siësta rijden we naar Paracas National Reserve, een gebied dat bestaat uit kustgebieden en tropische woestijn. Het park heeft verschillende ecosystemen en herbergt een grote biologische diversiteit. We gaan naar het flamingo-uitkijkpunt waar flamingo’s graag vertoeven omdat er geen golven zijn en gemakkelijker hun voedsel vinden. We genieten van de schoonheid van de kustlijn met grillige vormen en fascinerende kleuren.

Daarna keren we terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 17 | Zaterdag 31 augustus 2024 | Paracas – Lima (O-A)

Na het ontbijt rijden we naar Playa de Pisco en verder naar Herbay Cañete waar we een korte wandeling maken. Lunch voor eigen rekening onderweg. Net voor Lima bezoeken we het nieuwe Pachacamac Museum. Pachacamac is het grootste en belangrijkste archeologische complex van de stad Lima. Het herbergt meer dan 50 architectonische bouwwerken. Pachacamac was ruim 1200 jaar het belangrijkste heiligdom van de Andes kust. De tempels werden bezocht door grote aantallen pelgrims. Pachacamac was vooral een bekend orakel dat het leven van machtige leiders beïnvloedde. De site vertelt het verhaal van 4 belangrijke culturele groepen: Lima, Wari, Ychsma en de Inca. Na dit bezoek gaat het verder naar Lima Miraflores waar we inchecken in het ons ondertussen gekende hotel Mercure Ariosto.

Avondmaal op wandelafstand van het hotel. Overnachting in hotel Mercure Ariosto Lima 4*.

Dag 18 | Zondag 1 september 2024 | Paracas – Lima – Madrid (O-M)

Na een rustig ontbijt gaan we naar de grootste artisanale markt van Lima, waar de meest uiteenlopende Peruaanse producten en souvenirs verkocht worden. Na de afscheidslunch rijden we naar de luchthaven van Lima voor een vlucht met Iberia naar Madrid.

Dag 19 | Maandag 2 september 2024 | Madrid – Brussel

Bij aankomst in Madrid doorverbinding naar Zaventem waar we zullen aankomen rond 18:55.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug vanaf Zaventem met Iberia
 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele
 • Lokale gids
 • Alle transfers en taksen ter plaatse
 • Verblijf in hotel volgens programma
 • Maaltijden volgens programma
 • Inkomgelden volgens programma
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 12 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.