26/09/2023 | 6 dagen
 

Wenen & Bratislava

Wenen, de stad van muziek en kunst in combinatie met Bratislava

Prijs per persoon:

€2130 bij verblijf in een tweepersoonskamer |
€2630 bij verblijf in een éénpersoonskamer |

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen! | EERSTE VIJF BOEKINGEN REEDS VERKOCHT
-€ 30 per persoon

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel weinig van zult voelen.

Bij boeking geniet u automatisch van onze CORONA TERUGBETAALGARANTIE!

Belangrijk! Deze reis is in samenwerking met Groepsreizen 50 Plus waardoor er meerdere koppels op deze reis ingeschreven (kunnen) zijn. Voor meer info bel ons gerust.

Citytrip Wenen & Bratislava

De geschiedenis van Wenen gaat terug tot de eerste eeuw na Christus, toen de Romeinen Vindobona stichtten. Wenen is sinds het einde van Wereldoorlog I de hoofdstad van Oostenrijk, maar daarvoor was de stad meer dan zes eeuwen lang de hoofdstad van het Habsburgse Rijk. Het huidige stadsbeeld kreeg tijdens het regentschap van Keizerin Maria Theresia en Keizer Frans Joseph zijn barokke uiterlijk en verwierf macht, rijkdom en aanzien. De volledige historische binnenstad is dan ook Unesco werelderfgoed. In het nieuwe Wenen gedijt de volkscultuur, maar de geschiedenis en traditie zijn nooit ver weg in de klassieke geklasseerde gebouwen, parken en koffiebars.

Wenen is een groene stad en is in 2020 verkozen tot de groenste stad ter wereld dankzij de vele openbare parken en zijn stipt openbaar vervoer.

Wenen is ook een stad van muziek en kunst. Heel wat invloedrijke componisten, buitengewone kunstenaars en grote denkers hebben in Wenen gewoond en gewerkt. Heel wat plaatsen verwijzen naar die creatieve genieën zoals Strauss, Mahler, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Freud en Klimt.

Het veel kleinere Bratislava is de hoofdstad van Slovakije, gelegen aan weerszijden van de Donau met het oude centrum op de linkeroever aan de voet van de Kleine Karpaten. De stad ligt kort bij Wenen en niet zo ver van Boedapest. Zowel de Duitsers/Oostenrijkers als de Hongaren hebben in de geschiedenis van de stad een grote rol gespeeld. Bratislava heette aanvankelijk Prešporok en heeft haar huidige naam pas sinds 1919. Gedurende de Tsjechoslowaakse periode was het de derde stad van het land na Praag en Brno. In 1993 werd het de hoofdstad van de nieuwe republiek Slovakije.

In een gevarieerd programma zien we de voornaamste highlights van deze 2 steden. Maar we maken ook tijd om te genieten van een concert, een koffiehuis, de mooie pleinen en winkelstraten.

Verblijfshotel: Hotel Das Tigra 4*
Boetiekhotel Das Tigra 4* ligt in het hart van het historisch centrum van Wenen dichtbij alle belangrijke bezienswaardigheden en omringd door charmante straten. Het gebouw waar nu Tigra hotel in ondergebracht is schreef geschiedenis omdat Mozart er als 6-jarige samen met zijn vader en zus woonde van half oktober tot december 1762. Mozart speelde toen zijn eerste legendarische concert in Wenen voor keizerin Maria Theresa.

Ons vervoer ter plaatse
De luchthaventransfers doen we met een private bus, onze verkenning van Wenen gaat te voet en met de metro. In Wenen is de U-Bahn immers het snelste en meest efficiënte vervoermiddel. Naar Bratislava reizen we met de trein en komen terug met de boot langs de Donau.

Onze troeven

 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Bezoek aan de hoofdsteden van Oostenrijk en Slowakije.
 • Ontdekking van het rijke kunstpatrimonium ten tijde van de Habsburgers.
 • Genieten van schilderkunst, muziek, architectuur en gastronomie

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Geldige identiteitskaart

Inentingen
Er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig. Aangeraden DTP: tetanus-, difterie- en poliovaccinatie.

Munt
Euro.

Lokale tijd
In Oostenrijk & Slovakije is het even laat als bij ons.

Klimaat
Eind september is het in Wenen en Bratislava gemiddeld 16°C. Er is minder regen dan in de warmere zomermaanden.

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Lokale gids ter plaatse
 • Luchthaventransfers ter plaatse
 • Verblijf in Das Tigra 4*
 • Maaltijden op basis van halfpension
 • Alle vermelde excursies
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Toeristenbelasting
 • Facultatieve excursies
 • Reis- en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven en fooien

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
Vermelde prijs is onder voorbehoud van eventuele vluchtsupplementen. Snel boeken is de boodschap. Reis gegarandeerd vanaf min. 12 personen (max 20 personen). Prijzen onder voorbehoud volgens beschikbaarheid. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: eventuele verhoging van luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland, de vrije uitstappen. Prijs is onderhevig aan mogelijke wisselkoersschommelingen. Indien bepaalde omstandigheden het niet toelaten (bv klimaat, wegenwerken, …) kan het reisprogramma worden aangepast.

VLUCHTEN

Vluchten met Austrian Airlines

26/09 Brussel – Vienna 09u50 – 11u30
01/10 Vienna – Brussel 17u30 – 19u15

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Dinsdag 26 september 2023 | Brussel – Wenen (A)

Samenkomst op de luchthaven rond 8u voor een vlucht met Austrian Airlines naar Wenen. Kennismaking met de Nederlandstalige gidse en transfer naar hotel Das Tigra 4* in het historische hart van Wenen.

In de namiddag wacht ons een wandeling door de binnenstad. We wandelen naar de Stephansplatz en bezoeken de Stephansdom, een Rooms-katholieke kerk, zetel van de aartsbisschop. De kerk is langs de buitenkant voornamelijk gotisch, maar de torens zijn romaans. Het gotische interieur van de kerk werd in de 18e eeuw deels aangepast aan de toen populaire barokstijl. We vervolgen onze weg voor een bezoek aan de Kapuzinergruft of Kaisergruft, een grafkelder waar sinds 1633 de Oostenrijkse Habsburgers worden bijgezet. Het is de plaats bij uitstek om meer op te steken over de roemrijke Habsburgers. We wandelen verder langs pittoreske pleinen en gebouwen met de nodige info en tijd voor een foto.

We starten bij het “Albertina Museum”; de “Augustinerkirche” – onderdeel van het Hofburgcomplex; “Josefplatz” – een plein in het Hofburg paleis genoemd naar keizer Joseph II dat wordt beschouwd als een van de mooiste binnenplaatsen in Wenen; de barokke “Michaelerplatz” met de “Michaelerkirche”; de “Kohlmarkt” – een luxe winkelstraat die zich uitstrekt van Michaelerplatz tot Graben; “Petersplatz” met de “Peterskirche” – de 18e eeuwse kerk van de Heilige Petrus. Deze heeft een ronde vorm en is tot op zekere hoogte gebaseerd op de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

We eindigen bij Graben, al ten tijde van de Oostenrijkse monarchie bekend als een exclusieve winkelstraat vanwege de ligging vlakbij de Hofburg met prachtige gebouwen zoals het paleis Equitable, het monumentale Grabenhof en ook op de fonteinen Josefs- en Leopoldsbrunnen. De barokke zuil, opgericht na de pestepidemie van 1679 is een van de markantste kunstwerken van de stad. Avondmaal in de omgeving van hotel Das Tigra waar we overnachten gedurende de volledige citytrip.

We keren terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 2 | Woensdag 27 september 2023 | Wenen (O-A)

We vertrekken met de metro naar de Wiener Staatsoper, het belangrijkste en grootste operahuis van Oostenrijk en wereldwijd gerenommeerd. Het werd gebouwd in 1869 in neorenaissance stijl. We krijgen er het verhaal van de architectuur en de geschiedenis en wandelen door het auditorium, het Theesalon, de Marble Hall, de Schwind Foyer, en Gustav Mahler Hall en over het immense podium om ook backstage een glimp op te vangen. Daarna fotostop aan De Wiener Musikverein, het concertgebouw van Wenen, met de Grote Gouden Zaal, akoestisch één van de beste ter wereld. Hier wordt jaarlijks op nieuwjaarsdag de Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker gespeeld.

De lunchpauze nemen we in de buurt van Café Sacher, dé kans om te proeven van de Sacher torte, de beroemde chocoladetaart met een vulling van abrikozenjam. In de namiddag wandelen we naar de Burggarten met de art nouveau orangerie, de Hercules Fontein, het Mozartmonument en het standbeeld van Keizer Frans Jozef I. Verder naar de Hofburg, één van de vele paleizen die de stad Wenen rijk is. Het eclectisch paleis was sinds de dertiende eeuw tot WOI de residentie van de Oostenrijkse keizers van het huis Habsburg. Na WOII werd het de officiële residentie van de Bondspresident van Oostenrijk. In het paleis bezoeken we het Sisi Museum, een unieke collectie die inzicht geeft in het leven van keizerin Elizabeth, beter bekend als Sisi.

Via de Heldenplatz met het ruiterstandbeeld van aartshertog Karel en op de achtergrond de Neue Burg; de Volksgarten met het Theseustempel en het Sisi beeld; het Rathauspark met uitzicht op het Rathaus – het huidige stadhuis van Wenen; en Burgtheater gebouwd in opdracht van Maria Theresia van Oostenrijk wandelen we naar Café Central, het beroemde koffiehuis in het neorenaissance gebouw van Palais Ferstel. Na de koffiepauze wandelen we naar het hotel.

Avondmaal in de buurt van het hotel.

Dag 3 | Donderdag 28 september 2023 | Wenen (O–A)

Na het ontbijt vertrekken we met de metro naar het Stadtpark halverwege de 19e eeuw aangelegd in Engelse stijl en beroemd om zijn talrijke beelden en sculpturen voor de grote Oostenrijks-Hongaarse componisten zoals Franz Lehar, Johann Strauss, Franz Schubert, Anton Bruckner, Robert Stolz en Sebastian Kneipp. Door het park loopt een kleine rivier, de Wienfluss met het Wienflussportal met elementen uit de jugendstil. In het park staat ook het Kursalon Hübner in Italiaanse renaissancestijl, waar geneeskrachtig bronwater (heilwasser) werd geschonken. Na een koffiepauze rijden we met de metro naar Schloss Schönbrunn. We wandelen door de tuinen naar de orangerie, Palmenhaus. Vrije lunch in de tuinen.

In de namiddag bezoeken we Gloriette Schloss, Neptunenbrunnen en Obeliskbrunnen. Daarna volgt Schloss Schönbrunn, belangrijk cultureel erfgoed van Oostenrijk en sinds 1997 Unesco werelderfgoed. De naam Schönbrunn zou teruggaan naar keizer Matthias, die hier tijdens de jacht een mooie bron zou ontdekt hebben. Een mooi park omringt het paleis dat in het begin van de 18de eeuw gebouwd werd. Later onderging het paleis een grondige verbouwing op verzoek van de Keizerin Maria Theresa. Het paleis heeft 1441 kamers waarvan we er tijdens een keizerlijke toer een 40-tal bezoeken. Eén daarvan is de Spiegelzaal, waar Mozart als kleine jongen van zes jaar optrad voor keizerin Maria Theresia.

Het avondmaal nemen we in restaurant Schönbrunner Stöckl. Daarna keren we met de metro terug naar het hotel.

Dag 4 | Vrijdag 29 september 2023 | Wenen – Bratislava (O–A)

We vertrekken naar het treinstation Wien Hauptbahnof en nemen de trein naar Bratislava, de hoofdstad van Slovakije. Daar aangekomen maken we een wandeling door de stad langs het Hviedoslav plein, de pestzuil, de nieuwe brug en het Joodse monument. We bezoeken de Martinusdom en wandelen verder naar het Keglevichpaleis en het Esterházypaleis, de Universzita Istrapolitana, het Zichypaleis. Via de St Michael Poort, de oude stadspoort, gaat het naar het centrale plein en het Oude Stadshuis. We bezoeken het Primatial paleis en wandelen verder langs het bronzen Cumil beeld en het Nationaal Theater. Gedurende het programma is er tijd voor een terras en lunch voor eigen rekening. We reizen terug naar Wenen met een boottocht op de Donau. We komen aan op de Franz Jozefskaai en nemen de metro naar het hotel.

Avondmaal in de buurt van het hotel.

Dag 5 | Zaterdag 30 september 2023 | Wenen (O-A)

Na het ontbijt verkennen we de Joodse wijk met het Joodse monument voor de slachtoffers van de Holocaust; de Böhmische Hofkanzlei uit de 17e eeuw; de smalle Wipplingerstrasse waarvan het pad dateert uit de Romeinse tijd; de Hoher Markt, en één van de oudste pleinen van Wenen. In de middeleeuwen vonden hier alle executies plaats. Ook was het plein een belangrijk handelscentrum en werden er veelvuldig markten gehouden. Op het plein staat de Vermählungsbrunnen, een barokke fontein die verhaalt van Sint-Jozef en zijn huwelijk met de Maagd Maria. Een tweede trekpleister is het Ankeruhr, een bijzondere jugendstil klok. Elke keer als de klok een heel uur slaat komt een verguld poppetje tevoorschijn, dat een historische figuur vertegenwoordigt.

We wandelen daarna verder in het spoor van Mozart. De Mozartwohnung, ook Figarohaus genoemd, is waar Mozart met zijn gezin tweeënhalf jaar woonde. Hier componeerde hij onder meer Le nozze di Figaro – Figaro’s bruiloft; Blutgasse een wijk met huizen die dateren uit de middeleeuwen, een van de oudste wijken van Wenen. In de kerk van de Duitse orde werd Mozart een paar maanden opgevangen toen hij depressief, arm en thuisloos naar Wenen kwam . Hij is er op 35-jarige leeftijd overleden. We eindigen bij Stephansplatz waar Haas Haus gevestigd is. Vrije tijd en vrije lunch.

In de namiddag brengt de metro ons naar het Russisch Monument en Paleis Schwarzenberg. We wandelen verder naar de paleizen van Belvedère uit begin 18e eeuw. Als eerste kwam het ‘Untere Belvedère’ tot stand, later kwam op een heuvel het veel grotere en uitbundiger versierde ‘Obere Belvedère’, een pronkstuk van barokarchitectuur waarvan het interieur al neigt naar  rococo. Tussen de paleizen ligt een symmetrisch aangelegde tuin met sculpturen in barokstijl, vijvers, watervallen en romantische hoekjes. Daarna bezoeken we ‘Obere Belvedère’ met een uniek interieur en de grootste collectie doeken van de schilder Gustav Klimt met als topstukken ‘Der Kuss’ en ‘Judith I’. Klimt schilderde Jugendstil-schilderijen. Verder zijn er werken van Franse impressionisten en Oostenrijkse werken uit de Biedermeierperiode. Met de metro rijden we nadien naar Stadtpark.

Avondmaal in “Das Johan” in het Kursalon. Aansluitend wonen we er een concert bij. Een avond vol Weense klassieke muziek in de historische sfeer van concertzaal Kursalon waar de muziekcarrière van Johann Strauss tot ontplooiing kwam. We luisteren naar werken van Mozart en Strauss in een show compleet met operazangers, balletdansers en pianoconcerti.

Dag 6 | Zondag 1 oktober 2023 | Wenen – Brussel (O)

De laatste dag beginnen we met een bezoek aan het Kunsthistorisch museum geopend in 1891 aan de Ringstrasse. Het is een van de belangrijkste musea ter wereld voor de Europese schilderkunst. De collectie bestaat voor een belangrijk deel uit de kunstverzameling van de Habsburgers.

Van daaruit wandelen naar de Kohlmarkt waar Hofzuckerbäcker Demel gevestigd is. Demel is een begrip in Wenen. Vooral de Apfelstrudel van deze bakkerij is beroemd. De beste banketbakkers van de stad werken hier en zij produceren een gevarieerd aanbod van patisserie. Dat gaat van Sachertorte tot kleine petitfours en lekker koekjes. Het interieur is ontworpen door de binnenhuisarchitecten van Portois en Fix in neobarok stijl. Vrije tijd voor lunch. Daarna wandelen we terug naar het hotel waar we uitchecken en met een bus naar het Hundertwasserhaus van de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser rijden. Het gebouw is volledig asymmetrisch, zonder rechte lijnen en vlakken maar met kronkelige gangen en met veel groen. Het is gebouwd tussen 1983 en 1986. In het gebouw bevinden zich 52 woningen, 4 winkelpanden, 16 privé- en 3 gemeenschappelijke dakterrassen. De gevel van het huis is in vele kleuren geschilderd en ook binnen komt kleur in alles terug. Een leuke locatie om afscheid te nemen van kunstzinnig Wenen.

We komen met een late namiddagvlucht van Austrian Airlines in België aan rond 19u15.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Nederlandstalige begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem
 • Lokale gids ter plaatse
 • Luchthaventransfers ter plaatse
 • Verblijf in Das Tigra 4*
 • Maaltijden op basis van halfpension
 • Alle vermelde excursies
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Toeristenbelasting
 • Facultatieve excursies
 • Reis- en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven en fooien

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.
Vermelde prijs is onder voorbehoud van eventuele vluchtsupplementen. Snel boeken is de boodschap. Reis gegarandeerd vanaf min. 12 personen (max 20 personen). Prijzen onder voorbehoud volgens beschikbaarheid. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: eventuele verhoging van luchthaventaksen, vergoedingen en fooien, toeristenbelasting in het buitenland, de vrije uitstappen. Prijs is onderhevig aan mogelijke wisselkoersschommelingen. Indien bepaalde omstandigheden het niet toelaten (bv klimaat, wegenwerken, …) kan het reisprogramma worden aangepast.