Ontdekking Ecuador en de Galàpagos eilanden

OP 27 mei 2024 reizen we met Alleenreizenden 50 Plus richting Ecuador en de Galàpagos eilanden. Een reis naar Ecuador & Galàpagos stond al lang op Inge haar verlanglijstje en dit voorjaar slaagde ze erin in te vertrekken richting Zuid-Amerika!

Na een lange reis van 28u arriveerden we via Madrid en Guayaquil in de hoofdstad Quito. We werden er verwelkomd in het Nederlands! Onze gidse is een Belgische die reeds enkele jaren in Quito woont.

Quito, de hoofdstad van Ecuador ligt in een vallei in het Andesgebergte op een hoogte van 2850 m en wordt omgeven door met eeuwige sneeuw bedekte vulkanen. Een prachtig decor! We wandelen met onze gids door de kleine straatjes, langs de kathedraal en het presidentieel paleis en genieten op de heuvels van unieke uitzichten. Wat een mooie stad!

Ten noorden van de stad brengen we een bezoek aan het Equatorial Monument dat het midden van de wereld aangeeft op 0°. We maken ook een uitstap naar de welgekende markt van Otavalo. Wat een kleuren-pracht, die Ecuadoriaanse weefkunst.

We krijgen een exclusieve dagexcursie per vliegtuig naar de koloniale stad Cuenca aangeboden. Hierdoor genieten we bij het opstijgen van een uniek uitzicht over de stad Quito en vliegen we langs de toppen van de vulkanen. We worden verwend met een uniek uitzicht op de top van de hoogste vulkaan van Ecuador, Chimborazo 6310 m! Het vasteland van Ecuador heeft zoveel te bieden maar doordat ik een ingekorte studiereis maak hebben we tijd tekort.

Het hoogtepunt van onze vakantie nadert, we vertrekken per vlucht naar de Galàpagos eilanden. Er zijn 5 grotere eilanden en met alle kleintjes erbij komen we aan circa 17 eilanden. Ze worden gevormd door de toppen van onderzeese vulkanen. Door vulkaanuitbarstingen en andere bewegingen van de aardkorst ontstaat er nog steeds nieuw land.

We gaan aan boord van ons expeditie-cruiseschip en zijn klaar om een bonte verzameling van unieke wezens en dramatisch vulkanische landschappen te ontdekken. Uniek op deze eilanden is dat de dieren er geen vijanden hebben waardoor ze ook geen vrees hebben voor de mens. Je wandelt gewoon langs hen heen, ze blijven hun ding doen en hebben geen argwaan. Door naar hier te komen raak je nog meer geïmponeerd door dier en natuur! Het is zalig om relaxed de dieren hun doen en laten te bestuderen, vlak voor je neus, in de vrije natuur.

Zonder angst voor gevaar laat de blauwvoetige Jan-van-gent zich fotograferen. De leguanen liggen met massa’s op elkaar. Nooit gedacht dat ik ooit nog zou poseren bij deze dieren die niets vermoedend uren in de zon zitten te drogen. Lelijke beesten is je eerste gedacht. Maar als je ze intenser bestudeert dan raak je erdoor gefascineerd. Samen met de krabben vormen ze een mooi geheel, ik begon zelfs close ups te trekken van hun lieve snoetje :-). Verder spotten we nog  parende Albatrosvogels, pinguïns, pelikanen, enz. We snorkelen tussen haaien (!), zeeleeuwen en zeeschildpadden. Het was even bibberen maar ik heb de duik durven wagen!

Onze laatste 2 dagen brengen we door op het eiland Santa Cruz waar we vooral reuzenschildpadden bewonderen en véél volk zien op de lokale vismarkt