Baltische Staten

Op verkenning in Litouwen, Letland en Estland!

Vertrek

Duur

Eénpersoonskamer

Tweepersoonskamer

Vertrek

15/06/2025

Duur

9 dagen

Eénpersoonskamer

€2895

Tweepersoonskamer

€2465

Boek nu

Vertrek

10/08/2025

Duur

9 dagen

Eénpersoonskamer

€2895

Tweepersoonskamer

€2465

Boek nu

VROEGBOEKKORTING: de eerste 5 boekingen!
– € 50 per persoon

Prijs geldig tot 28/02/2025. Bij boeking na deze datum kunnen er prijsstijgingen van toepassing zijn.

Deze reis is in samenwerking met Groepsreizen 50 Plus. Voor meer info klik hier!

De Baltische Staten

Tussen Rusland en de Oostzee liggen de Baltische Staten. Lang werden ze bestempeld als communistisch, somber, moeilijk toegankelijk en achtergesteld. Litouwen, Letland en Estland waren eeuwenlang speelbal van de geschiedenis en zaten lange tijd verborgen achter het IJzeren Gordijn. Maar sinds hun onafhankelijkheid in 1990 vonden ze stilaan hun eigenheid terug. Voor hen én voor ons ging een nieuwe wereld open.

De 3 landen: Litouwen, Letland en Estland – steeds in één adem uitgesproken, maar elk land is uniek – hebben hun eigen taal, cultuur en bevolking.

Reizen naar de Baltische landen is trendy, verrassend en authentiek. De bezoeken aan de drie Baltische hoofdsteden, Vilnius, Riga en Tallinn zijn als een citytrip binnen ons reisprogramma. Deze drie hoofdsteden, waar verleden, traditie en modernisme samengaan, zijn “Unesco Werelderfgoed”.

Maar ook kleinere kunststeden, natuurparken, het platteland, de uitgestrekte dennenwouden, de ongerepte natuur en de lokale bevolking maken het plaatje compleet.

Onze troeven

 • Reizen naar de Baltische Staten is trendy en verrassend
 • 3 unieke landen vervat in 1 reis
 • Cultuur in de steden
 • Een oase van groen en rust in het hinterland en aan zee
 • Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem

Verblijfshotels:
2 nachten in Vilnius, Hotel Conti 4*
2 nachten in Klaipeda, Mercure Klaipeda city 4*
2 nachten in Riga, Radisson Blu Latvija 4*
2 nachten in Tallinn, Hotel Nordic Forum 4*

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Geldige identiteitskaart of paspoort.

Munt
Euro’s.

Lokale tijd
In Litouwen, Letland en Estland is het een uur later dan bij ons.

Klimaat
De beste reisperiode is van juni tot en met september. Gemiddeld is het in juni en augustus maximaal 22°C en minimaal rond de 10°C in de Baltische Staten.

Lees hier meer over het volledige reisprogramma

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Brussels Airlines en Air Baltic
 • Nederlandstalige begeleiding en Engelstalige lokale gidsen
 • Alle transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in 4* hotels
 • Maaltijden volgens programma (halfpension + 1 lunch)
 • Headsets
 • Toegangsgelden volgens programma (Trakai kasteel, Palanga Botanical garden, Amber Museum, Dome kerk, St. Peter’s kerk & toren, Art nouveau museum, Kadriorg Palace)
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 10 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.

VLUCHTGEGEVENS

Vluchten met Brussel Airlines en Air Baltic:

Brussel  – Vilnius
Tallinn – Brussel

Vluchturen onder voorbehoud.

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Brussel – Vilnius (A)

Vlucht naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen en transfer naar het hotel + check in. Daarna gaan we een eerste keer op verkenning met een wandeling in de stad Vilnius. Vilnius heeft op de linkeroever van de Neris een grote historische binnenstad met een wirwar van kleine straatjes en meer dan veertig kerken. Barok is er de overheersende bouwstijl. De historische binnenstad is UNESCO werelderfgoed.

Avondmaal en overnachting in Hotel Conti 4*.

Dag 2 | Vilnius – Trakai – Vilnius (O-A)

Na het ontbijt verkennen we Vilnius. We bezoeken onder meer de barokke Sint-Peters, Pauluskerk en de Sint-Annakerk, een belangrijk voorbeeld van zowel de flamboyante gotiek als van de baksteengotiek, de Sint-Annakerk die een fraai ensemble vormt van monumentale baksteengotiek, de Russisch-orthodoxe kerk van de Heilige Geest gebouwd in de 18de eeuw in barokstijl; het stadhuisplein, het kathedraalplein en de Universiteit van Vilnius gesticht in de 16de eeuw. Vrij middagmaal.

In de namiddag bezoeken we Trakai, de vroegere hoofdstad van het Groot Hertogdom Litouwen. Hier wonen de Karaites, een nationale minderheidsgroep die het jodendom belijdt. De stad ligt midden in een uiterst waterrijk gebied met meer dan 200 meertjes. Het bekendste en grootste is het Galvé meer, waarop het 14e eeuws bakstenen kasteel van Trakai gebouwd is.

Terugkeer naar Hotel Conti 4* voor avondmaal en overnachting.

Dag 3 | Vilnius – Kaunas – Klaipeda (O-A)

In de voormiddag rijden we naar Kaunas, de tweede belangrijkste stad van Litouwen gelegen aan de rivier de Memel. We bezoeken het kasteel, het Stadhuisplein met zijn talrijke monumenten en de kathedraal van de Aartsengel Michaël. Deze neo-byzantijnse kerk werd in de 19e eeuw gebouwd als garnizoenskerk toen Kaunas deel uitmaakte van het keizerrijk Rusland. We maken een wandeling doorheen het oude centrum. De oude stad is een concentratie van de belangrijkste, oude architectonische monumenten van de stad: het 13e-eeuwse kasteel, het oude stadhuis, bijgenaamd de “Witte Zwaan”, de aartsbasiliek, de kerk van Sint Franciscus Xaverius en het jezuïetenklooster, het Perkunas-huis en de Vytautas-kerk.

Vrij middagmaal. Na onze lunch rijden we door naar Klapeida en nemen onze intrek in ons hotel.

Avondmaal en overnachting in Mercure Klaipeda city 4*.

Dag 4 | Klaipeda – Koerland – Klaipeda (O-A)

Ontbijt en kennismaking met Klaipeda, een gezellige havenstad aan de Baltische kust en de geboorteplaats van de poëet Simon Dach. Klaipeda is met zijn 700 jaar de oudste stad van Litouwen en de gebouwen hebben er door de Pruisische overheersing een Duitse uitstraling gekregen. Bezoek aan het unieke Nationaal Park Koerse Schoorwal, een splitsing van 98km die de Oostzee scheidt van het Koerse Haf en erkend is als werelderfgoed. We houden ook een stop bij Juodkrantė voor een bezoek aan de Heksenheuvel, een beboste duin met meer dan 70 unieke houtsnijwerken waarvan de meesten een Litouwse legende voorstellen.

Verder bezoeken we Nida, ook gelegen op de Koerse Schoorwal niet ver van de Russische grens. In de omgeving vindt men de prachtige, hoge zandduinen. We maken een wandeling in deze duinen en bezoeken verder het haventje van de stad. Vrij middagmaal. Na de lunch maken we een boottocht op de Lagune van Curonians (Koerse Haf). Terugkeer naar Klapeida.

Avondmaal in een plaatselijk restaurant en overnachting in Mercure Klaipeda city 4*.

Dag 5 | Klaipeda – Palanga – Riga (O-A)

Ontbijt en vertrek naar Riga, de hoofdstad van Letland, met een stop in Palanga, een voormalig vissersdorp en de grootste badstad van Litouwen aan de Baltische Zee, bekend om zijn witte zandstranden en thermische mineraalbaden. Bezoek aan de Botanische tuin en het Amber museum. Op de heuvel van Biruté, een oude heilige Litouwse plaats, staat het paleis van Graaf Tyszkiewicz waarin het Amber museum is ondergebracht met een opmerkelijke collectie van 15000 stenen. Ook maken we een wandeling over de Birute heuvel langsheen de kust.

In de namiddag rijden we door naar de Kruisenheuvel, een bedevaartsoord nabij de stad Siauliai. Vermoedelijk werden de eerste kruisen geplaatst na de Novemberopstand van 1830. Tijdens de Sovjettijd was het plaatsen van een kruis een misdrijf, maar er bleven pelgrims komen. In 1961 heeft het Sovjet regime alle kruisen weggehaald. Sinds de onafhankelijkheid van het land kan iedereen hier vrij een kruis plaatsen en sinds 2002 staat deze plaats op de werelderfgoed lijst. Het precieze aantal kruisen op de heuvel is onbekend, maar het wordt geschat op meer dan 60.000. Vrij middagmaal.

Na dit bezoek reizen we verder richting Riga en intrek in het hotel Radisson Blu Latvija 4* voor avondmaal en overnachting.

Dag 6 | Riga (O-A)

Na het ontbijt verkennen we de hoofdstad van Letland, Riga. De sightseeingtour begint met een rit langs de centrale boulevards van Riga, met uitzicht op de parken van het Stadskanaal, de Bastionheuvel, de Poedertoren, het Letse Nationale Theater, het Museum voor Schone Kunsten, het Kunstmuseum, de Art Nouveau gebouwen uit het begin van de eeuw, het vrijheidsmonument dat in 1935 werd opgericht om de onafhankelijkheid van Letland te vieren, de Universiteit van Letland, het Opera House, en de Daugava rivier met zijn bruggen.

Tijdens het wandelgedeelte van de tour zal u genieten van de schoonheid in de oude Hanzestad, terwijl u door de pittoreske straatjes van de oude stad slentert. In het oude Riga ziet u de koepelkathedraal met een van ’s werelds grootste pijporgels, de Sint-Pieterskerk met een prachtig uitzicht over de stad vanaf de kerktoren, de oude gildehuizen, de Zweedse Poort, het architectonische ensemble ‘Drie Gebroeders’, de Sint-Jakobskerk, het parlementsgebouw, het oude Riga-kasteel en de vele prachtig gerestaureerde gebouwen, waarin nu gezellige restaurants, cafés, bars en souvenirwinkels zijn gevestigd.

Vrij middagmaal. De namiddag staat in het teken van de Art Nouveau. Riga was ooit de thuisbasis van veel beroemde Letse kunstenaars, schrijvers en wetenschappers. Het is één van Europa’s meest toonaangevende steden van de Art Nouveau, de architecturale stijl van de late 19e en vroege 20e eeuw. Riga heeft dan ook de grootste concentratie aan Art Nouveau-gebouwen in Europa, die tot de mooiste en best bewaarde in de wereld behoren. Natuurlijk brengen we een bezoek aan het Art Nouveau museum.

Vrije tijd in de stad. Avondmaal in plaatselijk restaurant. Overnachting in hotel Radisson Blu Latvija 4*.

Dag 7 | Riga – Parnu – Tallinn (O-M-A)

Na het ontbijt verlaten we Letland en vertrekken we naar Parnu voor een kort stadsbezoek. Parnu is de bekendste Estse badplaats en tevens Hanzestad, havenstad en universiteitsstad. Het slaperige ritme van Parnu verandert volledig wanneer in de zomer de vlag van de Estse zomerhoofdstad wappert. Het leven op het strand, tientallen festivals, nachtclubs en het grote feestgedruis hebben zich hier gevestigd. De stad is zeer charmant en bevat een mooi 19e eeuws winkelgebied.

Na de inbegrepen lunch, reizen we verder naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. De stad ligt aan de Baai van Tallinn, deel van de Finse Golf. Aan de andere kant van de Finse Golf ligt het veel jongere Helsinki. Aankomst in de vooravond en intrek in het hotel. We maken een wandeling naar het centrum om de sfeer van de stad op te snuiven.

Avondmaal en overnachting in Hotel Nordic Forum 4*.

Dag 8 | Tallinn (O-A)

Na het ontbijt staat een bezoek aan Tallinn op het programma. Tallinn, een schilderachtige oude stad, waar vele wijken dateren uit de middeleeuwen. U bezoekt de oude stad met zijn schilderachtige smalle straatjes en prachtige koopmanshuizen die het beste van de gotische architectuur laten zien. De tour omvat het Toompea kasteel, de 13e eeuwse Koepelkerk, de 19e eeuwse Russisch orthodoxe kathedraal van Alexander Nevskij, het 15e eeuwse stadhuisplein, de Oude Gilde gebouwd om Tallinn’s lidmaatschap van het Hanzeverbond te vieren en de St. Olaf’s kerk.

Vrij middagmaal. In de namiddag bezoek aan het Piritaklooster, ook het Brigitta Klooster genoemd, gebouwd in de jaren 1417-1436 en is sinds 1577 een ruïne. Stop bij het gedenkteken voor Gustav Ernesaks de Este componist en koorleider. ‘Mu isamaa on minu arm’ werd het officieuze volkslied van de Esten tijdens het Sovjettijdperk. Hij was ook de drijvende kracht achter het nationale liedfestival waarop jaarlijks duizenden Esten samen zingen. Bezoek aan Kadriorg. Het paleis was een geschenk van Peter de Grote aan zijn vrouw Catherine I in 1720 en is een uitstekend voorbeeld van barokke architectuur. Het Museum voor buitenlandse kunst van het Kadriorg-paleis toont schilderijen, sculpturen, grafische kunst en toegepaste kunst van West-Europa en Rusland van de 16e -20e eeuw.

Avondmaal in de stad. Terugkeer naar Hotel Nordic Forum 4* voor overnachting.

Dag 9 | Tallinn – Brussel (O)

Ontbijt. In de voormiddag transfer naar de luchthaven van Tallinn voor de terugvlucht naar Brussel.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Brussels Airlines en Air Baltic
 • Nederlandstalige begeleiding en Engelstalige lokale gidsen
 • Alle transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in 4* hotels
 • Maaltijden volgens programma (halfpension + 1 lunch)
 • Headsets
 • Toegangsgelden volgens programma (Trakai kasteel, Palanga Botanical garden, Amber Museum, Dome kerk, St. Peter’s kerk & toren, Art nouveau museum, Kadriorg Palace)
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 10 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.