september 2025 | 17 dagen
 

Madagascar 2025

Uniek Madagascar

Deze reis is nog in opmaak, wij kunnen u al een voorlopig programma aanbieden. Prijzen en vluchturen volgen later. Geef ons gerust een seintje voor meer info!

Wenst u deze reis zeker niet te missen, dan raden wij u aan een optie te nemen.

Prijs wordt later bekend gemaakt van zodra boekbaar. Deze reis staat gepland in september 2025.

Deze reis is in samenwerking met Groepsreizen 50 Plus. Voor meer info klik hier!

Rondreis Madagascar

Tijdens deze reis ontdekken we alle facetten van dit unieke land. We wandelen door verschillende nationale parken, we gaan zowel overdag als na zonsondergang op zoek naar lemuren, reptielen, vogels en dolfijnen. Ook de flora van Madagascar heeft veel te bieden. We maken kennis met de lokale bevolking en bezoeken één van de mooiste eilanden van de Indische Oceaan.

Onze reis naar Madagascar is overdag genieten van prachtige uitzichten en unieke ervaringen en ’s avonds tot rust komen en nagenieten in de geweldige hotels en lodges. Het is een bestemming die u echt niet mag missen.

Belangrijk! Op onze afreis zijn er meerdere dagen met lange rijtijden. Madagascar is daarbij ook een zeer arm land. We kunnen dus geen grote luxe verwachten. Tijdens de afreis zit onze groep in goede, kwalitatieve hotels, maar de gewoontes en het eten zijn anders dan in België. Een goede fysieke conditie is ook vereist om optimaal te genieten van onze afreis.

Verblijfshotels
2 nachten Antananarivo: Nosy Manga Hotel 4*
2 nachten Andasibe: Mantadia Lodge
2 nachten Antsirabe: Royal Palace Hotel 3*
2 nachten Ranomafana: Thermal Hotel 3*
2 nachten Ranohira: Isalo Rock Lodge 4*
1 nacht Ifaty: Les Dunes d’Ifaty 3*
3 nachten Nosy Be: Exora Beach Hotel 4* of gelijkwaardig

Onze troeven
Nederlandstalige begeleiding vanaf vertrek tot terugkomst in Zaventem
• Ontdekking van meer dan 100 verschillende soorten fauna en flora
• Overnachting op unieke locaties met prachtige uitzichten

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Paspoort met een geldigheid van minstens 6 maanden op dag van aankomst met minimaal 3 blanco pagina’s.
Het visum kan ter plaatste geregeld worden (richtprijs 35 euro).

Inentingen
Klik hier voor de reisgeneeskunde van Madagascar.

Munt
De munteenheid in Madagascar is de Ariary.

Lokale tijd
Tijdens onze zomertijd is het 1 uur later in Madagascar.

Klimaat
Over het algemeen heerst er in de hooglanden een mild klimaat. Het zuiden en westen zijn warm en droog en het noorden en oosten hebben een tropisch klimaat. Het aangename droge seizoen, de winter in Madagascar, loopt van mei tot oktober en het warme regenseizoen loopt van november tot april.

 

 • Persoonlijke gegevens

 • ‘Belangrijk! Staat uw naam genoteerd zoals vermeld op uw identiteitskaart?
 • Uw opmerkingen

 • Bekijk hier onze verkoopsvoorwaarden

VLUCHTGEGEVENS

Vluchten met Ethiopian Airlines

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Brussel

We ontmoeten elkaar in de avond te Zaventem voor onze vlucht naar Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar.

Dag 2 | Antananarivo (A)

We komen na de middag toe in Antananarivo waar onze lokale Engelstalige gids ons staat op te wachten. We nemen een transfer naar ons hotel waar we rustig inchecken en de tijd nemen om ons klaar te maken voor het avondmaal.

Avondmaal en overnachting in Nosy Manga Hotel 4*.

Dag 3 | Antananarivo – Andasibe – Lemureneiland (O-M-A) 140km = 2u rijden

Na het ontbijt checken we uit uit het hotel en vertrekken we richting Andasibe. Tijdens deze rit kunnen we al even wegdromen van het tropische regenwoud dat ons te wachten staat. Het is het meest bezochte regenwoud van Madagascar. We genieten van uitzichten op prachtige groene landschappen met rijstterrassen, watervalletjes en spectaculaire valleien. We komen aan rond lunchtijd en schuiven meteen aan tafel in een restaurant aan de rand van het park.

Na het middagmaal bezoeken we het Lemureneiland. Met een kano bereiken we het eiland dat op een tiental kilometer van het dorpje Andasibe ligt. Hier krijgen we de kans om enkele lemuursoorten van dichtbij te observeren en fotograferen. Samen met de lokale gids wandelen we op het eiland en ontdekken we de verschillende primaten. Op een nabijgelegen eiland krijgen we de kans om de mooie goudkleurige gediadeemde sifaka te observeren. Het oorspronkelijk doel van dit reservaat was gekwetste lemuren te verzorgen vooraleer ze terug in het regenwoud los te laten. Door de jaren heen zijn ze langer op het eiland gebleven en werden er kleintjes geboren. De lemuren worden hier gevoed door het personeel van het reservaat, maar ze leven in een natuurlijke omgeving van eucalyptusbomen en guavastruikjes. Door de frequente aanwezigheid van toeristen op het eiland vrezen de dieren de mens niet meer en kan men ze gemakkelijk benaderen en fotograferen.

Bij het vallen van de avond komen de nachtdieren tot leven. Tijdens een avondwandeling ontdekken we deze fascinerende wereld. Onze natuurgids neemt ons mee om de dwergmuismaki te bewonderen. Wist u dat dit het kleinste primaat ter wereld is? Dit klein lemuurtje weegt slechts 50 gram en is niet veel groter dan een muis. Verder ontdekken we ook talrijke kameleonsoorten, kleurrijke kikkertjes, zeldzame insecten en de bladstaartgekko. Het zijn allemaal dieren die zich ’s nachts gemakkelijk laten zien. Met een beetje geluk komen we ook de boa van Madagascar tegen. Het wordt een spannende avondwandeling met de vreemde natuurgeluiden van de nachtdieren om ons heen.

Avondmaal en overnachting in Mantadia Lodge.

Dag 4 | Andasibe – Betsimisarakadorpje (O-M-A)

Ontbijt. Vandaag bezoeken we voor de middag het nationaal park van Andasibe. Het is het meest bezochte regenwoud van het land en is de beste plaats om de grootste der lemuren, de Indri Indri te observeren. Na onze ontmoeting met de verschillende lemuren van gisteren, ontdekken we vandaag ook de 119 vogelsoorten, 39 reptielsoorten en 6 kameleonsoorten. Ook de flora is zeer verrassend in dit nationaal park. Het telt meer dan 1.200 verschillende planten en bomen, waarvan meer dan 100 orchideesoorten en talrijke varen- en palmsoorten die we tijdens onze wandeling kunnen zien. Een gespecialiseerde natuurgids geeft ons alle uitleg over het fascinerende regenwoud van Madagascar.

We lunchen in een restaurant aan de rand van het park. Na het eten brengen we een bezoek aan het dorpje Andasibe. De inwoners van dit dorp behoren tot de Betsimisaraka-bevolking, de op één na belangrijkste bevolkingsgroep van Madagascar. De Betsimisaraka leven vooral van landbouw en visvangst. Het klimaat in deze vochtige en warme streek is ideaal voor de lokale rijstproductie, maar ook voor de productie van de meest uitgevoerde specerijen zoals vanille, kaneel, kruidnagel en peper. De heerlijke lychee komen eveneens uit deze streek. Tijdens de wandeling door dit authentiek dorpje bezoeken we onder andere het oude station, de overdekte lokale markt en het schooltje dat in het centrum van het dorp ligt.

Avondmaal en overnachting in Mantadia Lodge.

Dag 5 | Andasibe – Antsirabe (O-M-A) 310 km = 3-4u rijden

Ontbijt. Vandaag vertrekken we naar Antsirabe en rijden we over het eerste deel van de Route Nationaal 7 (RN7) die grotendeels langs het Ankaratra Gebergte loopt. De route brengt ons naar de mooiste stad van Madagascar. De rode, laterietkleurige huisjes contrasteren met de groene tinten van de rijstterrassen. Langs de weg zien we de indrukwekkende familiegraven van de Merina bevolking. Het aangename contact met de mensen van de hoogplateaus maakt er een onvergetelijke rit van. Onderweg stoppen we in een lokaal restaurant voor onze lunch.

In de late namiddag komen we aan op onze bestemming, Antsirabe. We dineren in een gezellig restaurant in het centrum van de stad.

Overnachting in Royal Palace Hotel 3*.

Dag 6 | Antsirabe – Vakinankaratrastreek (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar de Vakinankaratrastreek, de belangrijkste landbouwstreek van Madagaskar. Deze streek produceert voedsel voor een groot deel van het eiland. Naast voedsel produceert de streek ook gerst voor de brouwerij die het nationale THB-bier brouwt en tabak voor de lokale sigarettenmerken. Het reliëf in de mooie landschappen getuigt van vroegere vulkanische activiteit. Op een 20-tal kilometer van Antsirabe ligt het Tritriva kratermeer dat 8000 jaar geleden ontstaan is na een vulkanische uitbarsting. Het meer is gelegen in de Mont Tritriva op een hoogte van 1738m. Van hieruit genieten we van een mooi uitzicht op het 160m diepe kratermeer en de uitgestrekte landschappen van de Vakinankaratrastreek. De rijstvelden en de pittoreske Merinadorpjes zorgen voor een kleurrijk tafereel.

Onderweg naar het meer bezoeken we een typisch Merina dorpje. De lokale bevolking leeft hier nog op traditionele wijze en de beroepen zijn nog heel ambachtelijk. Lunchen doen we in het centrum van Antsirabe. Bij ons bezoek aan de stad in de namiddag leren we de lokale ambachtslui kennen.

Dineren doen we in een restaurant in het centrum van de stad. Overnachting in Royal Palace Hotel 3*.

Dag 7 | Antsirabe – Ambositra – Ranomafana – (O-M-A) 260 km = 2-3u rijden

Ontbijt. We verlaten vandaag Antsirabe en rijden verder naar Ranomafana. De landschappen onderweg zijn net postkaartjes. We verlaten de provincie Antananarivo en haar Merina bevolking voor de provincie Fianarantsoa. Hier leven de Betsileo, indrukwekkende rijstterrassen getuigen van hun landbouwvaardigheden. Voor de lunch brengen we nog een bezoek aan de kleurrijke lokale markt van Ambositra. Dit is de grootste markt van de hooglanden en strekt zich over kilometers uit langs de RN7.

Na de middag rijden we door naar Ranomafana waar we aankomen in de late namiddag.

Avondmaal en overnachting in Thermal Hotel 3*.

Dag 8 | Ranomafana – Tanaladorpje (O-M-A)

Na het ontbijt bezoeken we het nationaal park van Ranomafana, gelegen aan de Namoronarivier. Dit nationaal park werd opgericht in 1991, vijf jaar na de herontdekking van de gouden bamboelemuur die er sinds 1920 niet meer gezien was en waarvan men dacht dat hij uitgestorven was. Het tropisch regenwoud van Ranomafana is een parel van biodiversiteit. Hier vindt men 12 verschillende lemuursoorten, 115 vogelsoorten, 90 vlindersoorten, 98 amfibiesoorten en 62 reptielsoorten. Het Valbio centrum van Ranomafana is het belangrijkste onderzoekcentrum van Madagaskar. Elk jaar ontdekken biologen uit de ganse wereld hier nog nieuwe planten- en diersoorten. Tijdens de wandeling gaan we onder andere op zoek naar de verschillende soorten bamboelemuren en de mooie Milne – Edwards Sifaka die in dit regenwoud leeft. Het regenwoud van Ranomafana is een heuvelachtige jungle met talrijke
riviertjes, brugjes en watervallen. Het park telt duizenden endemische planten waaronder een groot aantal varens, palmbomen en orchideeën.

We lunchen in een restaurant in het dorp. Nadien bezoeken we het Tanaladorpje Ranomafana. We bezoeken er de lokale markt en wandelen naar de Namoronarivier en de warmwaterbronnen waaraan Ranomafana haar naam te danken heeft.

Avondmaal en overnachting in Thermal Hotel 3*.

Dag 9 | Ranomafana – Anja – Ranohira (O-M-A) 370 km = 4u rijden

Vandaag rijden we via de Betsileo hoofdstad Fianarantsoa naar Ambalavao, de laatste stad van de hoogplateaus. We bezoeken er een atelier van handgeschept papier. Na de lunch bezoeken we het reservaat van de ringstaartlemuren van Anja. Dit dorpsreservaat is een succesvol ecologisch project dat sinds haar oprichting verschillende internationale prijzen won. Twintig jaar geleden telde de populatie ringstaartlemuren in het woud rond Anja slechts 150 lemuren en deze populatie verzwakte snel. Ontbossing en jacht was de grootste bedreiging voor deze primaten. Dankzij het succes van het project zijn er vandaag meer dan 600 ringstaartlemuren in het woud rond Anja en jaarlijks worden in september tientallen kleintjes geboren. Een korte wandeling door dit woud volstaat om deze schattige lemuurtjes te observeren.

Na onze dosis schattigheid reizen we verder naar Ranohira. Tijdens dit traject begint het klimaat en de vegetatie stilletjes aan te veranderen. Het wordt warmer en droger naarmate we naar het Zuidwesten rijden. Dit alles heeft zijn invloed op de landschappen die enorm variëren tijdens deze rit. Na een tweetal uur rijden passeren we Ihosy, de hoofdstad van de beruchte Bara stam. De weg klimt naar het vlakke Plateau de l’Horombe en iets later komen we aan in het het massief van Isalo. Een heel mooie rit die ons naar een ander hoogtepunt van het Rode Eiland brengt.

In de late namiddag komen we aan in Isalo Rock Lodge 4* waar we dineren en overnachten.

Dag 10 | Isalo nationaal park (O-M-A)

Het nationaal park van Isalo is een indrukwekkend zandsteenmassief uit het Jura tijdperk. De door wind en regen geërodeerde rotsen vormen prachtige westernlandschappen waardoor de streek wel eens het Colorado van Madagaskar genoemd wordt. Tijdens een wandeling in deze sublieme omgeving van canyons en riviertjes kan men een unieke fauna en flora observeren. Van de zeven endemische lemuursoorten die in dit park leven, zijn de ringstaartlemuurtjes wellicht de bekendste. Vogelliefhebbers zullen er onder andere de Bensoni Monticolla of Bensoni
rotsmerel willen zien omdat dit vogeltje buiten het park nergens anders ter wereld te zien is! Van de 80 andere vogelsoorten die in dit park leven is ongeveer de helft endemisch aan Madagaskar. Tussen de droge vegetatie van het Isalo Massief zullen we ook enkele interessante reptielsoorten of ongevaarlijke slangen of schorpioenen kunnen observeren. Ook de flora van dit gebied is uniek. We vinden er de bekende Olifantsvoeten , de endemische Kalanchoë vetplanten en verschillende medicinale planten zoals de Aloë’s.

Avondmaal en overnachting in Isalo Rock Lodge 4*.

Dag 11 | Ifaty – Tuléar – Baobabwoud (O-M-A) 280 km = 3u rijden

Na het ontbijt reizen we over het laatste deel van de Route Nationale 7. We rijden door een heel arme streek en dat zien we aan de hutjes waarin de lokale bevolking leeft. We zien ook de indrukwekkende Mahalfy en Vezo graven die rijkelijk versierd zijn. Deze bevolkingsgroepen investeren liever in het graf dan in een huis, naar het idee dat ze van een graf voor altijd kunnen genieten.

Rond lunchtijd komen we aan in Ifaty waar we eten in een restaurantje aan het strand. Hierna bezoeken we de botanische en ornithologische tuin Reniala, een klein privéreservaat van 60ha, gelegen nabij het toeristisch kustdorpje Ifaty – Mangily. In deze streek is ontbossing een groot probleem, maar dankzij het initiatief werd een prachtig stukje stekelwoud gered. Het reservaat telt honderden verschillende plantensoorten, waaronder enkele indrukwekkende baobabs. Naast de spectaculaire flora, staat dit park ook gekend voor de aanwezigheid van zeldzame vogelsoorten. Ornithologen zien Reniala als een absolute topper. Samen met een lokale gids ontdekken we alles over de fauna en flora van dit reservaat.

We rijden verder naar het hotel waar we dineren met een lokale muziekband op de achtergrond. Overnachting in Les Dunes d’Ifaty 3*.

Dag 12 | Tuléar – Antananarivo (O-M-A)

Ontbijt. We nemen een transfer naar de luchthaven van Tuléar waar we een binnenlandse vlucht nemen naar Antananarivo. We bezoeken de stad alvorens onze transfer te nemen naar Nosy Manga Hotel 4* Dineren doen we in een restaurant nabij het hotel.

Dag 13 | Antananarivo – Nosy Be (O-M-A)

Ontbijt. Vandaag vliegen we van Anatananarivo naar Nosy Be voor het laatste deel van onze reis. Na aankomst in Nosy Be nemen we een transfer naar Exora Beach Hotel 4* waar we dineren en overnachten.

Dag 14 | Nosy Be – Nosy Iranja (O-M-A)

Na het ontbijt vertrekken we per speedboot naar het paradijselijke eilandje Nosy Iranja. De boottocht duurt ongeveer anderhalf uur en met een beetje geluk krijgen we het gezelschap van dolfijnen en bultrugwalvissen onderweg. Nosy Iranja wordt aanzien als één der mooiste eilanden van de Indische Oceaan. Nosy Iranja bestaat uit twee eilanden, Iranja Kely (klein Iranja) en het bewoonde Iranja Be (groot Iranja) die met elkaar verbonden zijn door een smalle zandbank. Naargelang de getijden kunnen we over de zandbank naar het ander eiland wandelen. Een van de stranden van Iranja Be is een heel belangrijke broedplaats voor de Groene Zeeschildpadden en de Haviksbekschildpadden. We komen aan op een prachtig strand van Iranja Be. Iets verder bezoeken we een pittoresk, maar ondertussen heel toeristisch vissersdorpje. We wandelen naar het hoogste punt van Iranja Be waar we in de vuurtoren kunnen genieten van een subliem uitzicht. We voorzien voor deze uitstap een Picknicklunch (met onder andere vis en zeevruchten) aan het strand.

Avondmaal en overnachting in Exora Beach Hotel 4*.

Dag 15 | Nosy Be – Nosy Iranja (O-M-A)

Na het ontbijt vertrekken we per wagen naar het vissersdorpje Ambatozavavy waar we een traditionele vissersprauw nemen om naar het dorpje Ampasipohy te varen. In het afgelegen reservaat van Lokobe maken we kans om de mooie macaco lemuurtjes en de schattige nachtlemuurtjes te zien. Met een beetje geluk zien we er één van de gigantische boa’s! Tijdens onze uitstap genieten we van een picknicklunch in het dorpje Ampasipohy.

Voor onze laatste avond maken we ons klaar voor een apéro exotique met privé-optreden van een lokale muziekband uit Nosy Be. Dineren en overnachten doen we in Exora Beach Hotel 4*.

Dag 16 | Nosy Be (O)

We genieten van een laatste brunch en vertrekken dan naar de luchthaven voor onze vlucht naar Brussel.

Dag 17 | Brussel

We komen terug in Brussel na een fantastische reis.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Internationale vluchten heen en terug
 • Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Overnachtingen in de vermelde hotels
 • Maaltijden volgens programma (volpension)
 • Alle vermelde excursies
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

 • Niet vermelde maaltijden + dranken
 • Reis- en annulatieverzekering (klik hier voor meer info)
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Facultatieve excursies
 • Visumkosten

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 10 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.