juli 2025 | 13 dagen
 

Roemenië 2025

Rondreis doorheen verschillende regio’s en streken

Deze reis is nog in opmaak, wij kunnen u al een voorlopig programma aanbieden. Prijzen en vluchturen volgen later. Geef ons gerust een seintje voor meer info!

Wenst u deze reis zeker niet te missen, dan raden wij u aan een optie te nemen.

Prijs wordt later bekend gemaakt van zodra boekbaar. Deze reis staat gepland in juli 2025.

Deze reis is in samenwerking met Groepsreizen 50 Plus. Voor meer info klik hier!

Rondreis Roemenië

Roemenië ligt in Zuidoost Europa. Het is een Romaans land dat omringd is door Slavische landen en een Magyaars land en is daardoor beïnvloed door diverse culturen, talen en religies. Daarnaast kreeg Roemenië in het verleden te maken met verschillende overheersers die ook hun eigen cultuur in het land binnenbrachten.

Het landklimaat en de bergketen van de Karpaten zorgen voor diverse landschappen met ongerepte natuur, oerbossen, glooiende heuvels, uitgestrekte vlaktes en goed beschermde natuurparken. Roemenië heeft cultuur in overvloed. Hier ontdekt men nog authentieke oude stadjes, imposante kastelen, bijzondere weerkerken en eeuwenoude fraai beschilderde kloosterkerken. Het verleden leeft voort in de vele musea.

De folklore is springlevend. Roemenië is ook het land van Vlad ‘Dracula’ Tepes, de moedige prins uit de 15° eeuw, waar Bram Stoker zijn romanfiguur op heeft gebaseerd en die voorleeft in het sprookjesachtige kasteel van Bran. De rondreis brengt ons doorheen verschillende regio’s en streken: Roemeens Moldavië, Bucovina, Maramureș, Transsylvanië, Muntenia, Oltenia en tenslotte de Banaat. We bezoeken hun culturele parels, we genieten van steeds wisselende landschappen, we maken kennis met de lokale gastronomie en met de Roemeense bevolking.

Verblijfshotels
1 nacht in Iasi: Hotel & Spa Unirea Iasi 4*
1 nacht in Sadova: Dor de Munte 4*
2 nachten in Sighetu: Grãdina Morii 3*
1 nacht in Turda: Hotel Pensiunea Edy Turda 3*
1 nacht in Sibiu: Hotel Continental Forum Sibiu 4*
1 nacht in Brasov: Hotel Aro Palace 4*
1 nacht in Chpuri: Casa Colinelor 3*
1 nacht in Boekarest: CH Hotel Bucharest 4*
1 nacht in Râmnicu Vâlcea: Hotel Ramada Râmnicu Vâlcea 4*
1 nacht in Drobeta: Hotel Continental Drobeta Turnu Severin 3*
1 nacht in Timisoara: Hotel Timisoara 4*

Onze troeven

 • Een nog minder toeristisch land met verborgen culturele parels.
 • Een uitgebalanceerd programma met een mix van cultuur en natuur.
 • Authenticiteit, tradities en een gastvrije bevolking.
 • Kleurrijke dorpjes, het hippe Boekarest en Timisoara Culturele hoofdstad van Europa
 • Begeleiding door Thérèse De Waele vanaf Zaventem

Formaliteiten voor Belgische staatsburgers
Geldige identiteitskaart.

Munt
De Roemeense leu.

Lokale tijd
In Roemenië is het 1 uur later dan bij ons.

Klimaat
Het weer in juli in Roemenië is minimaal 19°C en maximaal 28°C. Het is de perfecte temperatuur om Roemenië te ontdekken zonder het te warm of te koud te hebben.

 

 • Persoonlijke gegevens

 • ‘Belangrijk! Staat uw naam genoteerd zoals vermeld op uw identiteitskaart?
 • Uw opmerkingen

 • Bekijk hier onze verkoopsvoorwaarden

VLUCHTEN

Vluchten met Austrian & Brussels Airlines

REISPROGRAMMA

Dag 1 | Brussel – Iasi (A)

Vertrek rond 10u in Zaventem voor een vlucht met Austrian Airlines via Wenen naar Iași, de 2e stad van Roemenië, gelegen in de regio Moldavië. Iași was de eerste hoofdstad van Roemenië en het artistieke en intellectuele centrum van het land. Roemeense en internationale schrijvers, dichters, schilders en journalisten streken hier neer om te genieten van de bohémien-sfeer die er toen hing. We maken een verkennende wandeling doorheen het historische deel van de stad: het neogotische cultuurpaleis dat vier musea herbergt en het stadszicht van Iași bepaalt, het Traian Grand hotel is één van de merkwaardigste gebouwen in het stadscentrum, ontworpen door Gustav Eiffel, 7 jaar vóór de bouw van de Eiffeltoren, de Trei Ierarhi kerk, opgetrokken uit witte steen en volledig aan de buitenkant bekleed met verfijnde stenen ornamenten, gemaakt door Westerse en Oriëntaalse artiesten die hier zij aan zij werkten. Verderop ligt de kerk van de metropoliet van Moldavië: de St. Gheorghe kerk. Dit gebouw is een opgetrokken in laat-Brâncoveanu stijl met fresco’s van grootmeester Gheorghe Tattarescu.

We wandelen verder langs het eigenaardige Dosoftei-huis; het Alecsandritheater en het Golia-klooster. Er wacht ons tenslotte een uitnodigend terrasje op het centrale Unirii-plein. We dineren op het 13e verdiep met uitzicht op de omringende heuvels van de stad en met de ondergaande zon op de achtergrond.

Avondmaal in de stad. Overnachting in Hotel & Spa Unirea Iași 4*.

Dag 2 | Iasi – Sadova (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar Agapia, ook wel het nonnendorp genoemd dankzij het Roemeens-orthodox nonnenklooster uit de 17° eeuw. In het dorp en het klooster leven ongeveer 3 à 400 nonnen samen in kleine gemeenschappen. We bezoeken Agapia ook omwille van de schilderijen van Nicolae Grigorescu. De werken van en de herinnering aan deze getalenteerde schilder zullen we op onze reis meermaals tegenkomen. Grigorescu streek hier samen met de beroemde dichter Eminescu neer. Eminescu vertolkte in zijn gedichten een typische melancholie en romantiek en alle Roemenen kunnen uit het hoofd meerdere gedichten citeren. Zijn muze, Veronika, ligt in Agapia begraven.

We lunchen onderweg in de buurt van Târgu Neamț en rijden verder naar Suceava waar we Cetate de Scaun, een versterkt fort, gaan bezoeken. We bevinden ons in historisch Moldavië en deze regio heeft steeds zwaar te lijden gehad van de oprukkende Ottomanen. Vlad ‘Dracula’ Tepes en Stefan cel Mare hebben hun leven lang tegen de Ottomanen gevochten. Dit fort speelde een cruciale rol in de verdediging van de Westerse wereld, maar werd uiteindelijk veroverd door Sultan Suleiman halverwege de 16e eeuw.

Bucovina was een kroondomein van de Habsburgers en onder hun bewind in de 18e en 19e eeuw kwam het kasteel in verval en het leverde bouwmateriaal op voor vele gebouwen in Suceava. Nu is het prachtig gerestaureerd. Vanop het kasteel heb je een prachtig zicht op de lager gelegen stad.

Verder op onze weg ligt Voroneț. Voroneț is één van de vele 15e -eeuwse versterkte kloosters in deze streek. 7 van deze kloosters zijn Unesco werelderfgoed. Omwille van de oorlogen tegen de Ottomanen, verbleven de ongeletterde soldaten binnen de kloostermuren en beschilderde men de buitenkanten van de gebouwen met Bijbelse taferelen om de soldaten de Bijbel bij te brengen en om hen te tonen waarom ze tegen de Ottomanen moesten vechten. De gebouwen die we gaan bezoeken zijn de mooiste in hun soort. Zo is Voroneț beroemd voor haar Voroneț-blauw en haar uitzonderlijk mooie uitbeelding van het Laatste Oordeel. Verderop bezoeken we ook de beschilderingen van Humor, eveneens Unesco werelderfgoed. Op weg naar Sadova stoppen we bij een uitkijktoren tussen 2 valleien, die bij goed weer een prachtig uitzicht biedt.

Avondmaal en overnachting in Sadova in Dor de Munte 4*.

Dag 3 | Sadova – Sighetu (O-M-A)

In Moldovița bezoeken we het Museum van de beschilderde eieren van Lucia Condrea, een beroemde artieste. Het beschilderen van eieren is een Orthodoxe familiale Paastraditie. Van de meer dan 30.000 eieren die Condrea in meer dan 50 jaar heeft gedecoreerd, worden er meer dan de helft tentoongesteld in 106 vitrines, de rest is te vinden in musea, koninklijke huizen en privécollecties in 110 landen. In de buurt ligt het nonnenklooster van Moldovița, eveneens Unesco werelderfgoed. De uitbeelding van ‘Het Beleg van Constantinopel’ beeldt de Ottomaanse bedreiging uit en was bedoeld als aanmoediging voor de soldaten om opnieuw ten strijde te trekken.

We rijden naar Hanul Țibău waar we lunchen met een korte stop in Ciocănești, bekend omwille van de fraai beschilderde huizen. Op weg naar de Prisloppas merkt men een beetje verscholen, meerdere zigeunerkampen op. Deze zijn vanaf de lente tot de herfst bewoond door bessenplukkers. We rijden de Prisloppas over,  een 1416 m hoge bergpas in de Karpaten tussen Maramureș en Moldavië op weg naar het “Vrolijke kerkhof” van Săpânța. Het kerkhof staat bekend om haar houten gesculpteerde grafzerken met, soms pittige, gedichtjes over het leven van de overledene. We wandelen van Săpânța naar Peri, dat pal op de Oekraïense grens ligt. Het complex van Peri omvat een houten kerk van 78 meter hoog, dat haar tot de hoogste houten kerk ter wereld kroont. Onze eindbestemming voor vandaag is Sighetu Marmaţiei.

Avondmaal en overnachting in Grădina Morii 3*.

Dag 4 | Sighetu Marmaţiei – Marmures (O-M-A)

We beginnen een boeiende dag in de memorial van Elie Wiesel, één van de weinige joden uit Sighetu die de Holocaust heeft overleefd. Sighetu is steeds een belangrijk Joods centrum geweest. Na de deportaties door de Nazi’s bleef er van de lokale joodse gemeenschap niets meer over.

Maramureș staat bekend om haar houtsnijwerk: de bekende houten poorten, de houten kerken en de houten kloosters. Men noemt Maramureș dan ook terecht het “Țara Lemnului” of Het Land van het Hout. Elk dorp heeft meerdere houten kerken, sommige zijn ook eeuwen oud, 8 ervan zijn Unesco werelderfgoed. In Bucovina maakten we kennis met de vrome kant van de Roemeense ziel en zullen we ervaren hoezeer de Roemenen hun tradities koesteren: hun houtsnijwerk met de traditionele symbolen, hun traditionele klederdracht, hun muziek en hun legendarische gastvrijheid.

De toer brengt ons o.a. naar het kloostercomplex van Bârsana, in 1993 heropgebouwd in traditionele stijl, met eikenhout en rivierstenen. Het resultaat is een modern maar indrukwekkend meesterwerk van Roemeense houten architectuur, dat sindsdien terug in gebruik is als nonnenklooster. Rond de kloostergebouwen strekt zich een idyllische tuin uit. Ook Ieud en Budești de Jos liggen op onze weg. In Ieud bezoeken we een oude dame die haar eigen éénkamermuseum oprichtte omdat ze de tradities niet wil laten verloren gaan. Ze toont hoe ze van haar voorouders leerde om hennep te bewerken. Ook Ieud heeft één van de 8 houten Unesco-kerken. De oorsprong van de eeuwenoude houten kerken gaat terug tot een verbod van de Katholieke Habsburgers aan de Orthodoxe inwoners van Maramureș om stenen kerken te bouwen. Ze hebben de bouw van houten kerken uit noodzaak en fierheid verheven tot een kunstvorm. Ze gebruikten bij de bouw geen metalen nagels en bouten.

We lunchen in een familiepension dat terecht “Het huis van de tradities” heet. In Budești horen we het verhaal van Pintea, de Roemeense Robin Hood uit de 17e eeuw. Het harnas van deze volksheld vinden we terug in de Unesco-kerk. We volgen verder de valleien die deze geïsoleerde streek doorkruisen en bezoeken het dorpje Sârbi waar we enkele traditionele ateliers bezoeken waar men o.a. de Roemeense Pălincă stookt. Na een korte wandeling wacht ons een verrassing die ons terug naar ons vertrekpunt brengt. Breb is waarschijnlijk één van de best bewaarde traditionele dorpjes van Maramureș. We wandelen door een wirwar van weggetjes naar een gastgezin dat ons een traditionele maaltijd zal bereiden in hun gerestaureerde oude hoeve. Stop deze avond uw dansschoenen niet te ver weg!

Na het diner rijden we naar hotel Grădina Morii 3*.

Dag 5 | Sighetu – Turda (O-M-A)

We verlaten Sighetu Marmaţiei en er wacht ons een lange rit naar Turda met een tussenstop in Rohia. Lunch bij aankomst in Turda. In en rond Turda wachten ons twee highlights: de Salina Turzii en de Turda kloof. De Salina Turzii is een ondergrondse zoutmijn die gezien wordt als een van de Zeven Wonderen van Roemenië. De zoutmijn werd al in 1271 gebruikt om tafelzout te produceren en die activiteit is doorgegaan tot 1932. In 2010 werd de zoutmijn volledig gerenoveerd. Men ziet er nog originele elementen van hoe het was in 1271. In de buurt van Turda ligt ook de Turda kloof in het natuurreservaat Cheile Turzii.

Dit prachtige stukje natuur is ontstaan doordat de Hășdate rivier zich 150 miljoen jaar geleden door het kalksteengebergte heeft gesleten. We maken een wandeling door de kloof van ruim 2km. De hoogste rotsen van de kloof reiken tot een hoogte van meer dan 300 meter boven de vallei. Naast hoge rotswanden zijn er ook arcades en meer dan 50 grotten. We nemen onze intrek in Resort Biniște și Cai in Turda gelegen nabij de zoutmijn.

Avondmaal en overnachting in Hotel Pensiunea Edy Turda 3*.

Dag 6 | Turda – Sibiu (O-M-A)

We rijden naar het hart van Zevenburgen (Transsylvanië), onderdeel van de Habsburgse dubbelmonarchie en gedomineerd door Saksen en Magyaren.

Met eindbestemming Sibiu rijden we vandaag door de Transsalvaanse heuvels, één van de mooiste regio’s van Roemenië. De streek is licht heuvelachtig en was de historische thuishaven van de Saksen. Onze eerste stop is Sighişoara (Unesco), een stad aan de rivier Târnave die ook haar naam gaf aan één van de betere witte wijnstreken van Roemenië. Sighişoara was ook de geboorteplaats van Vlad Țepeș (Vlad de Spietser), de inspiratiefiguur voor Graaf Dracula van Bram Stoker. Hij regeerde in de tweede helft van de 15e eeuw als Vlad III over Roemenië. Na de lunch rijden we naar Copșa Mare van waaruit we een wandeling maken langs de Via Transilvanica van een 4-tal km naar Biertan, ook UNESCO werelderfgoed. Biertan is vooral bekend voor zijn weerkerk, die van 1572 tot 1867 de zetel was van de Lutherse bisschop en gelegen is op een heuvel. De kerk wordt door drie ringmuren omgeven.

De zes verdedigingstorens en de hoge muren onderstrepen het strategisch belang dat deze kerk vroeger had. De torens bieden uitzicht op de omringende terrassen voor wijnbouw en de ooievaarsnesten. We rijden naar Sibiu aan de voet van de Zevenburgse Alpen. Sibiu werd als Hermannstadt in de 12e eeuw gesticht door Duitse immigranten en is steeds een van de belangrijkste Saksische nederzettingen in het historische Zevenburgen gebleven. Vrije tijd voorzien in het stadje. Misschien moeten we samen naar de 19de eeuwse brug. Deze zou werken als leugendetector. Als de brug gaat kraken, vertelt iemand op de brug een leugen. Gaat u mee testen?

Avondmaal in de stad. Overnachting in Hotel Continental Forum Sibiu 4*.

Dag 7 | Sibiu – Brașov (O-M-A)

Ontbijt. We beginnen de dag met een korte wandeling in Sibiu doorheen de middeleeuwse binnenstad. In het historische centrum worden de huizen gesierd met vele kleine dakkapelletjes, de zgn. ogen van Sibiu. Maar ook de gotische en Weens-barokke huizen bepalen het straatbeeld. Vervolgens bezoeken we het Nationaal Brukentalmuseum dat is ondergebracht in het 18de-eeuwse stadspaleis. Het museum heeft één fantastische zaal waar men meer Vlaamse meesters samen kan bewonderen dan in gelijk welk ander museum. Daarna rijden we naar Făgăraș voor de lunch. Na de lunch rijden we naar Bran in de Zuidelijke Karpaten waar we het fabelachtige kasteel met de typerende spitse rode torens bezoeken. Het Kasteel Bran is een belangrijk nationaal monument van Roemenië. Na haar nederlaag in Jeruzalem in de 13e eeuw begon de Duitse Orde een houten fort te bouwen.

Het kasteel was strategisch gebouwd, hoog in de bergen en bewaakte de grens tussen het Ottomaanse rijk (Walachije) en het Hongaarse Koninkrijk (Transsylvanië). Langs deze weg verliep het grootste deel van de Oost-West handel. Sinds 2009 is het kasteel opengesteld als museum gewijd aan de legende van graaf Dracula. Jaarlijks bezoeken zo’n 450 000 mensen het kasteel van Dracula, hoewel het geen enkele band heeft met de historische noch met de fictieve figuur. We rijden verder naar Brașov, onze eindbestemming voor deze dag. Bij aankomst doen we een korte stadswandeling.

We nemen onze intrek in ons Hotel Aro Palace 4*. Dineren doen we in het stadje.

Dag 8 | Brașov – Urlati (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar Prejmer aan de voet van de Karpaten. Enkel in deze regio vinden we weerkerken, er zijn er een 300-tal. Hiervan zijn er 7 erkend als Unesco werelderfgoed. We maken in Prejmer of Tartlau in het Saksisch, een wandeling met een afstammelinge van de Saksen in traditionele kledij terwijl ze het verhaal vertelt van haar voorouders die in de jaren ‘80 verdreven zijn door het regime van Ceaușescu.  De weerkerk van Prejmer is samen met Biertan één van de 7 en uitgeroepen tot de best bewaarde weerkerken in Roemenië en heel Europa. Prejmer werd begin 13de eeuw door Duitse ridders gebouwd. De ovaalvormige binnenplaats wordt beschermd door 12m hoge en 12m dikke verdedigingsmuren, die omgeven zijn door een 18m diepe en 25m brede watersloot. Het fort met rood dak heeft 275 kamers, verdeeld over 4 verdiepingen. Elke familie uit het dorp had een aangewezen kamer in de weerkerk, waar ze hun proviand konden opslaan en die als schuilplaats kon dienen in geval van een vijandelijke aanval. De opslagruimten werden tot begin 20ste eeuw door de inwoners van Prejmer gebruikt.

Van Prejmer rijden we naar Harman, voor een andere indrukwekkende versterkte kerk uit de 13de eeuw gebouwd in romaanse stijl, maar die tijdens diverse reconstructies ook gotische elementen kreeg. De nog bewaarde muur van de versterkte kerk is 12m hoog, tot 4m dik en telde 7 torens van 4 verdiepingen waarvan er 6 bewaard zijn gebleven. Een van de torens herbergt een kapel met spectaculaire fresco’s van meer dan 500 jaar oud. Sommige van de muurschilderingen behoren tot de waardevolste heilige schilderijen in heel Transsylvanië. Langs de ringmuren werden, naast de kapel, talrijke andere kamers gebouwd, die vroeger bescherming boden aan de inwoners van het dorp tijdens een aanval of bezetting.

De Saksische gemeenschappen leefden in zeer geïsoleerde dorpen en genoten geen militaire bescherming tegen de plundertochten van de Tataren, Bulgaren, Karpaten, Hunnen en vele anderen. Uit noodzaak hebben de dorpelingen zich georganiseerd en ter verdediging een stenen muur om de kerk gebouwd. Alle torens waren permanent bemand en zo stonden de dorpen met elkaar in verbinding. Ze luidden de weerklok bij naderende plunderaars en gaven op die manier de kans aan de dorpelingen om zich achter de sterke muren van de weerkerk in veiligheid te brengen. Hun voorraden lieten toe om het meerdere maanden uit te houden. Deze weerkerken hebben er voor gezorgd dat de Saksen bijna 800 jaar lang konden standhouden.

We rijden verder naar Sinaia voor de lunch. Na de middag bezoek aan Peleș en het neorenaissance kasteel uit de 19de eeuw, dat een zomerresidentie was van de Koninklijke familie. Het kasteel doet sinds de communistische tijd uitsluitend dienst als museum. Onze volgende stop is het Snagov-eilandje, een ware oase van rust. Het eilandje, maar een voorschoot groot, ligt in een meer dat natuurgebied is. Hier genieten we van de stilte vooraleer we de volgende dag naar de metropool Bucuresti rijden. Op het eilandje bevindt zich een graftombe die zou toebehoren aan Vlad Tepes, maar hierover bestaat enige historische twijfel. Verder naar de wijngaarden van Dealu Mare. Deze rode wijnregio ligt op de 45° breedtegraad, net zoals de Barolo, de Vallée du Rhône en Bordeaux. Men maakt er schitterende rode wijnen van lokale druivensoorten. Dat willen we natuurlijk proeven!

Voor avondmaal en overnachting verblijven we in het gastenverblijf Casa Colinelor 3* van het wijndomein 1000de Chipuri.

Dag 9 | Vrijdag 21 juni 2024 | Urlati – Boekarest (O-M-A)

We zijn op een 100-tal kilometer verwijderd van Boekarest of București, de hoofdstad, het administratieve en commerciële centrum van Roemenië. De stad ligt in Walachije, in het zuidoosten van het land, aan het riviertje de Dâmbovița, waar Ceaușescu een wereldhaven wou maken.

Bij aankomst bezoeken we het Palatul Parlamentului, het Paleis van het Parlement dat onder de communisten het “Paleis van het Volk”, heette en gebouwd werd in opdracht van Ceaușescu, het ‘Genie van de Karpaten’. Vervolgens maken we een wandeling door de oude stad langs de meest iconische plekken van de oude binnenstad. Bucuresti lag aan het eindpunt van een variante van de zijderoute, zo lunchen we in een prachtige caravanserai “Hanul lui Manuc”. Het communistisch regime heeft het niet aangedurfd om de oudste en mooiste kerkjes in Bucuresti, en het zijn er wat, tegen de vlakte te gooien. In plaats daarvan bouwden ze vlak naast die historische gebouwen anonieme appartementsblokken. Zo ook verging het het Stavropoleos-klooster en ook de Russische ‘studenten-‘kerk waar studenten komen bidden voor goede examenresultaten en jonge koppeltjes komen biechten vóór hun huwelijk. Hier en daar vinden we nog restanten en sporen van de evenementen van december 1989 die een eind maakten aan 44 jaar communistisch schrikbewind in Roemenië.

In het interbellum tussen de beide oorlogen was Bucuresti een hippe en kokette stad. Men noemde het ‘Le petit Paris’. Hiervan getuigen de vele mooie Belle Epoque-gebouwen. In het Historisch museum vinden we de zuil van Trajanus. Dit is een kopie van de zuil die op het Piazza Romana staat in Rome. De zuil verhaalt hoe Trajanus uiteindelijk de Daciers kon overmeesteren. In elk Roemeens dorpje vindt men een straat of een plein met de naam van die laatste beroemde Daciër Decebal, die liever stierf dan zich over te geven aan de Romeinen. De held Decebal is nog steeds levendig aanwezig in de Roemeense canon en wordt nog steeds gebruikt als voorbeeld voor de Roemeense onverzettelijkheid en moed. We zetten onze begeleide wandeling nog een even verder in de namiddag.

Het resterende deel van de namiddag is vrij. Dineren doen we in de stad in één van de meest typische etablissementen van de stad: Caru’ cu Bere. Overnachting in CH Hotel Bucharest.

Dag 10 | Boekarest – Râmnicu Vâlcea (O-M-A)

Ontbijt. We verlaten Boekarest en rijden naar Curtea de Argeș, één van de oudste steden van Roemenië waar traditioneel de koningen begraven werden. De kathedraal werd als onderdeel van het klooster van Curtea de Argeș gebouwd in de 16de eeuw. Liefhebbers van mooie architectuur vinden hier een schitterend voorbeeld van de Roemeense neo-renaissancestijl. Deze stijl integreert harmonieus Moorse en Westerse elementen. Daarom is het ook één van de beroemdste gebouwen in Roemenië en is het afgebeeld op een biljet van 1 leu. Verder richting Măldăreşti voor de lunch en een bezoek aan de Cule Măldăreşti, dit zijn versterkte herenhuizen die men ook in het hooggebergte van Georgië terugvindt. Ze werden gebouwd door Bojaren (herenboeren) om zich te beschermen tegen Ottomaanse invallen en roverbendes.

Vandaar rijden we naar Horezu. Daar vinden we het Trovanti openluchtmuseum met de zogenaamde ‘groeiende’ stenen. Deze ‘stenen’ bevatten levende micro-organismen die zich met zand en mineralen binden. De stenen kunnen wel tot 10 meter hoog kunnen worden. Horezu is ook het dorp van de traditioneel vervaardigde keramiek. Zo gebruikt men bij het schilderen nog steeds de koehoorn, de ganzenveer en de verfborstels met haar van wilde varkens. De oude decoratieve technieken zijn bewaard samen met de antieke symbolen en de kleurencombinaties en worden enkel binnen de familie doorgegeven. De keramiek van Horezu is dan ook terecht erkend als immaterieel Unesco werelderfgoed. En dan is er nog het klooster, een voorbeeld van de Brâncoveanu-architectuur, de Roemeense neorenaissance genoemd, dat UNESCO werelderfgoed is. Ons einddoel is Râmnicu Vâlcea.

Avondmaal en overnachting in Hotel Ramada Râmnicu Vâlcea 4*.

Dag 11 | Râmnicu Vâlcea – Drobeta Turnu Severin (O-M-A)

Na het ontbijt rijden we naar Târgu Jiu voor een wandeling doorheen het tentoonstellingspark van Constantin Brâncuşi. Langs onze weg gaan we voorbij 3 van de belangrijkste monumentale werken van Constantin Brâncuşi: “de oneindige kolom”; “de tafel der stilte” en “de poort van de kus”. Deze tentoonstelling staat op de lijst van toekomstig werelderfgoed. We rijden verder langs de machtige Donau. Stroomopwaarts heeft een ploeg van 12 alpinisten/beeldhouwers 10 jaar gezwoegd om uit de rotsen het gezicht van de Daciër Decebal te beitelen. Het kunstwerk is 55 meter hoog en 25 meter breed. Ook Mraconia, even verderop is een fotostopje waard. Het bevindt zich in een zijarm aan het mooiste deel van de Donau. Vóór de afdamming van de Donau waren er aanzienlijke verschillen in het niveau van de Donau, waardoor gevaarlijke kolken konden ontstaan. Mraconie fungeerde als een soort baken om de schepen te leiden en om vaarinstructies te geven.

Na de lunch rijden we naar Dubova voor een wandeling naar de top van de spectaculaire Donaukliffen. We rijden verder naar Drobeta Turnu Severin. Avondmaal in het stadje. Overnachting in Hotel Continental, Drobeta Turnu Severin 3* aan de Donau.

Dag 12 | Drobeta Turnu Severin (O-M-A)

Ontbijt. Vandaag trekken we naar het paardeneiland Coronini, dichtbij de grens met Servië. Op het eiland leeft een kolonie van een 100-tal wilde paarden. De paarden behoorden ooit toe aan Serviërs die in het voormalige prinsdom Moldavië woonden en er tot einde 20ste eeuw paarden fokten. Met een boottocht en een wandeling verkennen we o.l.v. een plaatselijke Ranger dit mooi stukje beschermd natuurgebied. Op het paardeneiland bevindt zich een grote heuvel, die volgens de legendes de grafheuvel van Attila zou zijn, opgetrokken door zijn soldaten, die elk één helm met aarde hebben aangebracht. Is het historisch niet juist, het is een mooi verhaal.

We rijden daarna naar Sasca Montana, diep in het Cheile Nerei nationaal park voor de lunch. Sinds 2017 maken de beukenbossen van het park deel uit van UNESCO-Werelderfgoed “Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa”. De totale Nera-kloof is met 22 km de langste van Roemenië en loopt door een spectaculair Karst-gebied. Het pad langs de rivier is uitgehouwen en loopt vlak langs het water, door tunneltjes en onder rotsformaties. We wandelen ongeveer een uurtje langs het pad. Langs de oevers van de rivier heeft men tunneltjes uitgehouwen, oorspronkelijk voor het transport van goederen en troepen, nu veelgebruikt door de wandelaars. De tunneltjes zijn tussen 15 en 40 meter lang.Cheile Nerei-Beușnița was een grensgebied met de Ottomanen. Via de tunneltjes kon men zeer snel troepenverplaatsingen doen, tot grote verrassing van de Ottomanen.

Vervolgens rijden we naar Timișoara. Vrije tijd in de stad. Overnachting in Hotel Timișoara 4*.

Dag 13 | Timisoara – München – Brussel (O)

Timișoara is de 4e grootste stad van Roemenië en ligt dicht bij de grens met Servië. De inwoners van Timișoara gaan soms een dagje shoppen in (Servisch) Belgrado, dat even verderop ligt. De stad werd in 2021, in volle coronacrisis, Europese culturele hoofdstad. Ze kreeg een herkansing in 2023. Voor die gelegenheid veranderde Timișoara  in een prachtig opgeknapte, aantrekkelijke stad die fier haar verleden uitstalt. De stad wordt door de architectuur ook wel “Little Vienna” genoemd. Het stadscentrum is ontworpen door 19e -eeuwse Hongaarse architecten, vaak opgeleid in Wenen. Zij brachten de Art Nouveau naar Timișoara.

Timișoara heeft 3 grote pleinen: Piața Victoriei (Overwinningsplein); Piața Libertății (Vrijheidsplein) en Piața Unirii (Unieplein). De namen verwijzen naar historische gebeurtenissen. Zo is het Overwinningsplein één van de plekken waar in 1989 de revolutie begon. Roemenië was één van de eerste landen die opstond tegen het communistische regime. De mooiste van de drie is ongetwijfeld het Unieplein met het art nouveau Bruck House. Kerken genoeg in Timișoara , maar de Orthodoxe Metropolitan Kathedraal , opvallend in formaat en uniek qua stijl en de Rooms Katholieke St George kerk zijn de voornaamste. Alle bouwmaterialen voor de kerk zijn lokaal gemaakt en het patroon op het dak is geïnspireerd door traditionele Roemeense kledingdracht. Timișoara heeft ook een gekke kant. Verspreid door het centrum staan allerlei bizarre standbeelden. De street art geeft kleur aan saaie muren en vertelt vaak iets over de lokale geschiedenis of cultuur.

Om al deze indrukken in ons op te nemen maken we een stadswandeling. Daarna vrije tijd om op eigen manier afscheid te nemen van Roemenië. We gebruiken nog samen de afscheidslunch en rijden daarna naar de internationale luchthaven Traian Vuia voor een vlucht naar Brussel via München.

(O= Ontbijt; M= Middagmaal; A= Avondmaal)

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten heen en terug met Austrian & Brussels Airlines
 • Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem
 • Alle vermelde transfers ter plaatse
 • Alle vermelde toegangsgelden
 • Verblijf op basis van volpension
 • Luchthaventaksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs

Toeslagen

 • Transfer vanuit Lochristi of Destelbergen naar Zaventem: €50 per persoon
 • Autoparking Lochristi: €10 per wagen
 • Vertrek bij u thuis! Luchthaventransport in samenwerking met Billo: prijs op aanvraag.

Betaal in schijven

Alleenreizenden 50+ biedt de mogelijkheid om te betalen in termijnen. U betaalt geen voorschot bij reservatie, maar de totaalsom wordt gedeeld in het aantal maanden tussen datum van reservatie en dag van vertrek zodat u per maand slechts een klein bedrag moet betalen waar u financieel minder van zult voelen.

REIS GEGARANDEERD VANAF MIN. 12 PERSONEN (MAX. 20 PERSONEN). DE VERMELDE HOTELS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD EN KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR EEN GELIJKWAARDIG ALTERNATIEF. VERMELDE PRIJZEN ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD. BEHOUDENS AFWIJKING ZIJN NOOIT INBEGREPEN: VERHOGING LUCHTHAVENTAKSEN, VERGOEDINGEN EN FOOIEN, TOERISTENBELASTING IN HET BUITENLAND EN DE VRIJE UITSTAPPEN. OM ORGANISATORISCHE REDENEN OF ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN (BV. KLIMAAT, WEGENWERKEN, OPENINGSUREN, …) KAN DE VOLGORDE VAN HET PROGRAMMA WORDEN AANGEPAST. VLUCHTGEGEVENS ZIJN STEEDS ONDER VOORBEHOUD.